Internet

Året 1996 blev årets julklapp Connect to Internet som såldes av Tele 2. Ett platt paket med en diskett som instruerade de på den tiden otympliga stationära datorerna hur de skulle kommunicera med ett fenomen som hette Internet. Kontor och organisationer hade under några år i Sverige haft denna sällsamma uppfinning i sin ägo utan att riktigt veta vad man skulle med den till. I bästa fall hade man upptäckt fördelen med epost framför fax men nu är det 1996 som det svenska folket vaknar och börjar upptäcka saker som BBS:er, hemsidor och webbchattar.

1996 är Internet underhållning trots att en bild kan ta flera minuter att ladda ner. Uppkopplingen sker via telefoner som kopplas till modem och allt går långsamt. Mycket långsamt. Men det ska förändras och 10 år senare har de flesta i storstäderna bredband eller i alla fall ADSL uppkoppling. 2007 lanseras iPhone och det anses vara startskottet för den kommersiella smartphonen som på riktigt tog Internet till fickan och folket (minns någon föregångaren WAP?) Samtidigt blir Facebook publikt för allmänheten. Webbchatten byts ut mot detta nya fenomen och sociala medier ser dagens ljus.

Några år senare ska ett mycket omtalat socialt nätverk träda in på scenen vilket kom att kallas Instagram. Samtidigt övergår vi från att ladda filmer och musik illegalt till att prenumerera på streaming tjänster. CD-skivan går i graven och det är här de traditionella medierna börjar kippa efter andan då Youtube andas sin första morgonluft.

Annons