Internet skapar en boom av nya konsumtionsmönster och kommunikationsmöjligheter då video med lätthet förs över fiberoptiken men det är också nu som åren av Internets slagord från 90-talet: ”Informations is free” börjar eka ut och krackelera i sina grundvalar.

Det gör det därför att Internet inte var en fluga som dåvarande kommunikationsminister Inez Uusmann (S) så briljant uttryckte det. Eller, det gjorde hon inte enligt henne själv utan det rätta citat lär ha varit: ”Det planlösa surfandet är en fluga” – något vi givetvis kan överväga men knappast är mer sant för det. Internet eller planlöst surfande var ingen fluga. Internet var istället något som makten aldrig någonsin kunnat inbilla sig skulle bli ett sådant hot så att man lät privata företag tysta amerikanska presidenter. Sakta men säkert gick Internet från att vara en underhållande plattform där porrbilder kunde ta en halvtimme att ladda ner till att hota hela demokratier och polarisera nationer.

Vad Internet egentligen blev är att det blev Gud. Det är inte många steg kvar tills den nya generationen Internet, artificiell intelligens, blir så smart att den frågar sig vad den ska med människan till. Det ironiska är då – för att tala md tordönsstämma – att vi plötsligt ställs inför skärselden.

Men Gud var ingen farbror med skägg utan en intelligens som människan själv byggde som kommer att gallra bort de oönskade individerna i sin egen existens. Den dagen då AI är tillräckligt stark så har vi själva reducerat oss ett pinnhål ner på evolutionsskalan. Förstaplatsen går då till AI. Den digitala skärselden kommer premiera ett fåtal och det är de som AI inte kan mimikera – konstnärerna och filosoferna och möjligen något skrå till.