Snabbare tillgång till hälsodatan skulle kunna rädda liv

Svenska dagbladet 2 februari

I en debattartikel lyfter rektor Ole Petter Ottersen på Karolinska Institutet tillsammans med två kollegor problemet med att en snabbare tillgång till hälsodatan skulle kunna rädda liv.  Då sjukvården ofta anklagas för att ha försämrats på grund av privatisering så bör man också fokusera på andra faktorer. En av dem är bland annat administrationen. Idag går det 3 administratörer på en behandlare.

Dessutom jobbar inte chefer o biträdande chefer, biträdande sektionschef, enhetschef som läkare trots att de har utbildning inom regionerna vilket de gör på privatsjukhus. Utöver det har alltså också en massa administrativ personal tagit stora resurser i anspråk. Just nu alltså så mycket som en administratör per tre behandlare de senaste senaste 20 åren. I en artikel i Läkartidningen från 2018 menar man att administratörer krävs för att sjukvården digitaliseras men om digitaliseringen är till för att underlätta – hur kan det då krävs mer personal? Då har någon gjort något kraftigt fel. Dessa administratörer har inte vårdutbildning och kostar pengar. Detta säger överläkare David Eberhard i podden Dekonstruktiv kritik.

Att sjukvårdspersonalens löner hålls nere beror inte på att vi privatiserar utan på att vi helt enkelt lägger pengar på resurser där vi borde kunna effektivisera inte minst med AI. Min öppna fråga här är… varför?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s