Papperslösa får förtur vid vaccin och asylsökande avkrävs inte negativt Covidtest

Notera att vi söker svar – inte ”sätta grupp mot grupp” (för det är inte det _vi_ gör. Det får andra i debatten ordna med). FHM har utkommit med riktlinjer för turordning (sid 9 i bifogad länk) i vaccinationskön och regler kring intyg på negativt test för Covid vid ankomst till Sverige. I detta noterar Det nya paradigmet 2 saker:

 1. Brottslingar med annan bakgrund än infödd svensk går före i kön. Notera ordvalet. Det är noga valt. Det är _inte_ i syfte att peka ut en grupp utan har som syfte att i rätt komplexitet i diskussionen berätta vilken variabler som FHM själva angivit för sina regler angående vaccin av Covid 19. Den inledande meningen är ett resultat av det markerade i FHMs artikel nedan.

  Notera också meningen ”kan ha svårigheter att följa rekommendationer om smittskyddande åtgärder”. Vilka är dessa svårigheter? Beskrivningarna använder sig av en svepande komplexitetsgrad som tex och ett implicit ”alla som”. Utrymme för tolkning genererar med andra ord olika bedömningar från fall till fall vilket i sig skapar slitningar i grupper (som vi alltså inte vill ställa mot varandra).

  Ordet papperslös används för att beteckna människor som befinner sig i Sverige utan tillstånd. 

Detta dokument kommer alltså från FHM där man informerar på sidan 9 i bifogad länk ovan att människor som är papperslösa får förtur till vaccin.

I korthet innebär detta att migranter som flytt undan Svea rikes lag och alltså begår brott genom att uppehålla sig i Sverige ges förtur till vaccinet framför andra grupper i Sverige som inte gjort sig skyldiga till något brott. Enligt ungefärliga beräkningar från 2010 uppehåller sig mellan 10 000 och 35 000 papperslösa personer i Sverige.

Enligt migrationsverket har 534 personer sökt asyl under 2021 fram till nu. 534 personer som i detta nu alltså undantas kravet på att Covidtestas medan sjuksköterskor slutar på sina jobb och vissa intensivårdsavdelningar går för högtryck (ni behöver ingen länk för det).

Och som det inte räckte så har regeringen nu infört negativa Covidtester som inresekrav till Sverige.

Inresekrav som bland annat inte gäller asylsökande.

Källa samma länk som ovan.

I korthet betyder detta att asylsökande undantas kravet på Covidtest och kan därför potentiellt föra in smitta i landet.

Jag betvivlar att det finns data på hur stor smitta som sprids via flyktingförläggningar men en är en för mycket om vi ska tro vår regering (som visserligen inte alltid handlar som de talar men tillåt oss bara antagandet för enkelhetens skull (o för enkelheten; bara en enda gång för enkelhetens skull i detta komplexa sjuka virrvarr av tragedi till världskatastrof).

Så vi tillåter alltså

 1. asylsökande komma in i Sverige utan att kontrollera om de är smittade helt medan andra grupper så som arbetspendlande tvingas visa intyg. WHO är vacklande ifrågan kring inreseförbud och intyg men inser att frågan kräver största möjliga bevakning. rekommenderar.
 2. Om de asylsökande avvisas så får de alltså enligt punkt 1) förtur till vaccinet den närmsta tiden framför svenskar boende i Sverige

Det nya paradigmet är nystartat men jag skulle gärna se svar på frågan av beslutsfattare för att förstå strategin i dessa två beslut.

En tanke på “Papperslösa får förtur vid vaccin och asylsökande avkrävs inte negativt Covidtest

 1. Vad som övergår mitt förstånd är att om man befinner sig olagligt i landet innebär en vaccination respass direkt då? FHM och staten får nog problem att förklara logiken. Ponera att de dyker upp och vaccinerar sig och vi inte vidtar åtgärder för att de är här olagligt innebär det att.
  1 Det blev lagligt?

  2 Staten godkänner att de befinner sig här olagligt.

  3 Är det inte viktigt att testa alla som inte bor i Sverige och vill resa in av olika skäl.

  4 om man inte får utvisa någon som vägrar test varför är det ok att resa in då båda är samma kategori människor. SVD

  https://www.svd.se/vagrar-covid-test–utvisning-stoppas

  5 Vad är det som säger att de som är här olagligt verkligen skulle våga dyka upp och vaxa sig.

  6 Om de inte utgör en del av befolkningen varför omnämns de då av FHM.

  Reaktionerna är skarpa från folket och en del i oppositionen. Men frågan kan mycket lätt vändas emot dem som protesterar. Gränsen idag för att vara rasist eller extremist är i det närmaste löjeväckande. Vilket medför att varje ord eller tonalitet måste vägas. Det ligger nästan inget som motvikt i den vågskålen.

  Detta kommer öka motsättningar i samhället och även för personer som söker asyl i vårt land. Det är fel att skapa sådana motsättningar.

  Med tanke på rutin kring testning som vi har kunnat utföra i tält eller i baracker vore det inte svårt att också genomföra för asylsökande.

  Olagligt förfarande ska beivras oavsett vilka humanitära skäl som ligger bakom annars blir det en avtrubbande norm som man ger sitt medgivande till. Det borde vara av yttersta intresse för staten att aldrig undergräva lag och ordning. Det ger fel signaler i hela samhället att vissa brott egentligen inte är något brott.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s