Social grinding

Social grinding är ett uttryck för att bygga följe. För att bygga ett relevant följe på 20-talet så behöver vi börja identifiera vad du är, vem du är och vilket mål och vilken riktning du vill ha. Men det täcker inte den här artikeln.

Att ”grinda” definieras av Urban Dictonary så här: ”When an individual pushes his/herself to attain a goal. Similar to gears grinding when they are worked beyond their capacity”. Inom rollspelssammanhang i konsolvärlden så innebär det att samla på sig grejer och/eller döda monster för att komma upp i level för att kunna möta tuffare bossar. Bossar är svåra hinder som stoppar dig från att lösa ett uppdrag i spelet. Monster är mindre hinder som ger dig poäng då du övervinner dem som sammantaget gör dig bättre och gör det lättare att möta bossar.

Social grinding är inte långt bort från den beskrivningen. Faktum är att alla konton i sociala medier som vill uppnå något och inte är kända från början börjar från samma level: 0 (åter rollspelsreferens – bare with me) dvs inga färdigheter, inga styrkor.

Beroende på hur skicklig du är som spelare så bygger du sakta upp din karaktär och beroende hur skicklig du är som aktör inom sociala medier bygger du sakta upp din persona. Precis som i rollspelen hittar du föremål och vapen som ökar din förmåga att lyckas öka i levelar och möta svårare bossar. Detsamma gäller i den digitala världen men där är det olika föremål beroende på vilken hjälte du spelar: influencer, politiker, debattör och så vidare.

För en person som vill verka inom opinionspåverkan handlar det om att bygga sin persona på ett smart och klokt sätt där många olika föremål behöver hittas, kombineras och bemästras under tiden man är ute på sin social grinding. Där rollspelarna ökar i nivåer genom att slåss mot monster och hittar föremål ökar opinionspåverkaren sitt intellekt och förståelse genom att möta motståndare på nätet.

Det här kräver dock egenskaper som inte alla har eller inte vill skaffa sig då de inre demonerna stavas konfirmationsbias och stolthet (inte helt olikt de ”onda” i rollspelen).

Social grinding innebär kort och gott att du börjar bygga dina följare genom att ge dig in i debatter och diskussioner med dina övertygelser och hela tiden hänvisar dem djupare ner i din plattformshierarki för att nå djupare förståelse. Det är den avancerade formen av social grinding.

Den enklare formen går ut på att vara ett nättroll och leder inte någonstans mer än till affektiv polarisering vilket är värdelöst och förkastligt.

Problemet är att de allra flesta ägnar sig åt affektiv polarisering. De som begripit innebröden av social grinding kan använda den till att bedriva detta och då inte få ut ett dugg av styrkan inom social grinding. Men för de nätokrater som har kommit så pass långt att de förstår vikten av plattformshierarki så är social grindig ett krävande jobb som ger utdelning över tid men då också utdelning som uppnår något vilket är en milsvidd skillnad från affektiv polarisering till följd av social grunding a la nättroll.

Happy grinding oavsett om du gejmar, är influencer eller vill påverka. Just det. Om influencers och deras social grinding kommer vi prata om i en youtube serie senare i år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s