Nasdaqs kvoteringskrav

Källa DI.se

Fria marknadskrafter. Det är fria marknadskrafter som får företag att välja in de mest kompetenta och helt strunta i kön, läggning och etnicitet. Det är inte kvoteringar. Kvotering är tvång och kan ge en sämre person på en styrelseplats vilket kan leda till sämre beslut och sämre vinst vilket är ett brott mot ägarna.

Nu vill alltså Nasdaq ställa mångfladskrav på styrelser, vilket om man så vill, är diskriminerande mot straighta vita män. Det är dock sällan de som anses vara problemet i diskriminering utan roten till allt ont.

Jag är medveten om att den här posten mer hör hemma på sociala medier än på plattformen men det är ändå viktigt att förstå att identitetspolitiken som den se ut idag är livsfarlig. Den är det därför att minoriteter kommer aldrig sluta be om mer och de kommer aldrig bli nöjda. Där vinst ger maximal utdelning efter ett givet mönster som definierats av företagets affärsmodell är mångfald en milimeterrättvisa som är omöjlig att leva upp till.

Frihet och jämlikhet kan aldrig existera på samma plan. Den ena måste ge vika. Identitetspolitiken fallerar alltså på sitt eget grepp. Det gör även den postmodernism som den bygger på eftersom att den menar att allt är relativt och därmed också sig själv vilket då gör den obsolet.

Ingen ska någonsin kvoteras in någonstans. Arbetar du på en sådan arbetsplats – byt jobb. Har ditt företag sådana direktiv i ledningen – byt jobb eller uppdragsgivare. Kvotering är ett sätt att ersätta kompetens med rättvisa och det fungerar inte ens i sandlådan. Snyggast sandslott vinner – alla kan inte vara lika snygga. Det heter livet och vi som lever i det är vinnarna. Resten är hopplöst förlorade.

Källa: Di.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s