Bitcoin & Musk – the revolution in progress?

Bitcoin har funnits på marknaden ett tag nu. Det är en sk kryptovaluta som är lika svår att begripa som att handla idag. Bitcoin går att handla för på vissa platser och Facebook lär vilja haka på trenden med en egen valuta (vad gör de inte för att upprätthålla sin raison d’etre?).

Men faktum kvarstår. Elon Musk har nyligen handlat upp bitocin för 12,5 miljarder kronor via sitt bolag Tesla vilket fick priset att öka. Musk meddelande att Tesla nu accepterar bitcoin som betalningsmedel. Ett av världens högst värderade bolag gör nu bitcoin till en av möjliga betalningsvalutor. Svensk reaktion?

”Hans beslut är viktigt och intressant men det säger också en hel del om Elon Musks marknadsföringsstrategi.” (Claire Ingram Bohusz, lektor på Uppsala universitet och affilierad forskare på Handelshögskolan [affilierad = arbetar på en plats utan att vara anställd där]).

”Jag tror inte andra stora industribolag följer efter.” (Johan Javeus, chefsstrateg på SEB).

Låt oss konstatera att ingen trodde ens bítcoin skulle komma ifråga som betalningsmedel vid dess introduktion. Detsamma gäller Tessla. Eller för all del Windows. Att en affilerad forskare på en numer enligt Alexander Bard idelogiserad högskola för ekonomi och framförallt en chefsstrateg på en av våra storbanker skulle visa sig kritisk är inte en skräll. det är snarare ett bevis på rädsla för ÄNNU en revolution liknande den som sker på börserna på småsparares bekostnad, den gröna elen som kräver kärnkraft, hyperlooparna eller GAB och Parler.

Det nya paradigmet handlar om ett paradigmskifte och vill ge er förståelsen för vad som händer. Bitcoin är en av de saker som händer. Bitcoin och deras systrar är en av metoderna att krossa det gamla paradigmet som styrdes uppifrån och ner. Bitcoin kommer stöta på problem precis som allt gör i sin linda men det kommer framförallt utmana de här tunga aktörerna. Storbankerna får idag tokstryk av nätbankerna som är mer snabbfotade och inser värdet av information och hastighet. Troligen kommer även de utmanas av nya tekniker inom en snar framtid eftersom de inte heller är purunga enligt Internets tideräkning.

Sist men inte minst handlade en artikel i Svd idag om att ”Aktier inte borde vara så lätta att handla med” som en småsparares svar på Game Stop hysterin som han ”gick emot sina principer och investerade i”. Mest som ”ett statement mot hedgefonder.” Densamme menar att man kanske borde införa certifikat för småsparare samtidigt som han menar att man handlar under eget ansvar. Ordet kontradiktoriskt löpte just amok i den texten. Du ville vara avant garde samtidigt som du ville verka förnuftig. Det är som att säga att jämställdhet och frihet kan skattas lika högt samtidigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s