Droglegaliseringens vara eller icke vara

Klockan 20:00 SVT1 går min uppdragsgivare Maher Turkie in i SVTs ”Sverige möts” för att debattera den svenska inställningen till droger. Utan att veta vad han tycker tänkte jag i efterdebatten på hans kanal som borde gå att ses här eller här säga ungefär det här:

Sverige hade ett problem innan Corona. Det stavades och stavas fortfarande gängkriminalitet. Det här är ett stort problem som Maher Turkie på No2Crimes jobbar med dagligen på nya innovativa sätt som jag stödjer till fullo även om vi inte håller med varandra om allt och tror på samma vägar till lösningar.

Gängkriminalitetens främsta näring kommer från droger. Punkt. Slut. Min inställning till droger är primärt att de ska göras lagliga för att på så sätt komma åt den svarta marknaden. Det finns i stort sätt inget sätt som har beskrivits för mig hur vi ska komma i ordning med gängkriminaliteten om vi inte kommer åt drogerna.

Genom att göra droger lagliga så kan vi öppna marknader för de som har expertis inom den handeln. Vi skulle kunna göra dem till näringsidkare och vända deras kriminella bana till att betala skatt och förvärsarbeta inom det skrå de ägnat hela sitt liv åt: droghandel.

Sverige har en oerhört stängd mentalitet då det kommer till droger och det är väldigt sällan vi talar om varför. Eftersom jag är libertarian så anser jag att individen ska få bestämma själv vad hon vill och inte vill men även jag förstår att det finns problem med att släppa drogerna fria. Det fungerar inte. Därför behöver vi ett system för hur det ska ske och om alla droger ska släppas fria. Problemet är då att vi förbjuder vissa droger uppstår en svart marknad för dem och då är problemet inte löst – bara till en del. Räcker det?

Droger är en mycket känslig fråga i Sverige. Jag vet alltså inte hur min uppdragsgivare Maher resonerar – jag ska få höra det om 30 minuter och han kanske ogillar det jag skrivit. Men du Maher har varit ex kriminell av rang. Du om någon borde förstå det här och gör du inte det – låt oss debattera live i din kanal.

Alla åsikter kring ovan är givetvis välkomna. Jag fattar att det här inte är populärt men även droger är något vi kommer behöva ta ställning till på 20-talet för det liberaliseringen existerar inom det skrået också. Jag förstår också att frågan är mycket mer komplex och kräver en hel del kompetenser från olika områden för att benas ut och nyanseras och en hel del skruvande krävs för att passa ind en här pusselbiten på sin plats men i grunden handlar det här om att om vi inte bryter näringen av gängkriminalitet så kommer vi aldrig få bukt med den. Alla andra medel är plåster på en blödarsjuk. Hur vi når dit tar jag gärna debatten om. Lycka till Maher ikväll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s