Corona: ”Osannolikt till troligen”. På några dagar. Igen.

Allt fler Corona-relaterade händelser anmäls skriver SVD den 7/2. Det innebär att allt fler människor ignorerar avhållsamhetsrekommendationerna. Enligt bedömare beror det här på trötthet mot förbuden. Den tröttheten visar sig nu också i rena upplopp i bland annat Nederländerna. Min fråga är: kan man kosta på sig att visa ”trötthet” i en pandemi där folk dör över hela världen? I ett krig är det inte möjligt att visa ”trötthet” genom att skapa upplopp på gatorna och medvetet utsätta sina medmänniskor för dödlig fara (om man inte är en ren sadist eller vettvilling). Men så länge hotet är så pass osynligt och människor lever i tron att ”det inte kan hända mig” så har vi en annan bild helt uppenbarligen. Det är lite svårare att resonera som att ”det inte kan hända mig” då man sett en bomb slita ett barn i småstycken och inälvorna ligger som en hatets spya över gränden man just flydde ifrån. Men det är så vi bör tänka de dagar upprorsmakaren i oss vill attackera poliser eller ännu troligare ignorera rekommendationer att inte ta en AW.

Att det brittiska viruset inte skulle komma hit var ju en ren lögn om någon nu ens trodde på den. Då fyra fall konstaterats så var det säkerställt att det här var den nya vågen som skulle drabba folket – i alla fall hos de som hade hört alla lugnande besked till leda sedan i mars 2020 av typen:

”Niklas Arnberg är professor i virologi vid Umeå universitet. Han menar att det är förhållandevis osannolikt att den brittiska mutationen ska leda till ännu en smittovåg, även om han menar att det inte helt går att utesluta risken.” – Upday News 30 januari

Sju dagar senare skriver Svenskadagbladet:

”Folkhälsomyndigheten meddelade att en stickprovsundersökning bland positiva Corona prov i Sverige visat att ungefär var 10:e bestod av det brittiska mutationen. Fram tills dess var det oklart om VOC202012/01 fått stor spridning i landet eller inte. Resultatet innebär att varianten förökat sig snabbt och myndigheter gör bedömningen att den troligen kommer att bli den dominerande i Sverige.”

”Osannolikt att den brittiska mutationen ska leda till ännu en smittovåg” till ”troligen kommer att bli den dominerande i Sverige.” På några dagar.

I nuläget är det osäkert hur vaccinen kommer hantera de framtida mutationerna och det finns en ganska obehaglig sanning att ta hänsyn till: så länge fattiga länder inte får vaccinet så kommer smittan existera där. Så länge den gör det kommer mutationer uppstå och så länge mutationer uppstår så kommer viruset fortsätta smitta världen. Även om det är ”extremt osannolikt att en farlig situation skulle uppstå särskild individ så ökar risken i ett större perspektiv ju fler som är smittade”. Nu är det alltså ”extremt osannolikt.” Igen.

Retoriken att fattiga invandrare sprider mer smitta än andra kallas rasistisk men i skenet av erfarna smittskyddsläkare framställs även den retoriken som signalpolitik som så mycket annat. Fattiga områden som inte vaccineras är ett problem för hela mänskligheten. Att ignorera smittorisken är ett problem för hela mänskligheten. Låt mig citera Fredrik Elgh. ”I ett land där vi alltid har säkerhetsbälte och där rökning inte tillåts på restauranger är det förvånande att myndigheter inte tar det här på större allvar.”  Det ska inte behövas ett krig med hatspya av barninälvor för att begripa det. Det är extremt osannolikt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s