Föråldrad annonsmätning med dyra spottar 2021

En av våra starkaste marknadsföringskanaler är TV. Tittarsiffrorna mäts av MMS som beskriver sina veckovisa mätningar så här (källa mms.se):


”Denna veckorapport baseras på tittarresultaten från en TV-panel som rapporterar med s k people meters. Panelen är representativ för hushåll i Sverige och har valts utifrån en omfattande basundersökning.

I tittarpanelen ingår 3000 hushåll eller cirka 6360 individer i åldrarna mellan 3-99 år. Tittarmätningarna marknadsförs av MMS Mediamätning i Skandinavien AB och utförs av Nielsen Media Research. Alla data är försedda med copyright MMS.

Förutom topplistorna för var och en av trettiofem TV-kanaler redovisas också en veckoöversikt gällande TV-tittandet under veckan. I denna översikt används följande definitioner:

● Räckvidd per dag: andel (%) som sett minst 5 sammanhängande minuter på resp kanal samt totalt på TV.

● Räckvidd per dag: antal tittare (i tusental) som sett minst 5 sammanhängande minuter på resp kanal samt totalt på TV.”

Alltså: man mäter FEM minuters tittning. Det innebär att vi annonsköparna inte kan garanteras att deras annonser visas. Det innebär också att vissa realitystjärnor solar sig i glansen av vad som kan vara fem minuters tittande på deras program med den självförhärligande bilden att de är i centrum under hela programtiden.

Det här kan i digitala tider vara ett av de mest trubbiga instrument att mäta penetration med men det sker fortfarande år 2021 och TV-reklam är likt print-reklam svindyr.

Där influencers med hundratusentals följare blir erbjudna ett badlakan för att föra reklam för multinationella kedjor så kostar en spot i TV många hundratusen där man inte ens kan säkerställa hur många som ser reklamen. Man utgår från uppskattningar.

Att det fortfarande håller 2021 är det mest slående beviset på hur mediehus och gammelmedie i det gamla paradigmet hysteriskt slåss för sin raison d’ étre och hur nätokrater och unga människor vinkar farväl till de sjunkande skeppen. MMS ägs till 24% av Sveriges television och till 24% av TV4 som ägs till 39,5% av staten via Telia så den tekniska utvecklingen kanske inte springer ifrån oss på kontoret på Kammakargatan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s