Allt jag gör ska vara lustfyllt

Victoria Hansén är 43 år, tvåbarnsmamma och frilansjournalist. Hennes intresse för privatekonomi har varit noll. Tills nu. Men då Game Stop aktien blev allmängods och småspararna började ge sig in på börsen på allvar så var alla med på tåget. Till och med Victoria Hansén som haft noll intresse för privatekonomi. Claes Hemberg, oberoende ekonom menar att det här intresset alltid funnits hos småsparare då läget varit gynnsamt som under 80-talet. Men skillnaden är att vi inte haft den teknologi och de möjligheterna som vi har idag.

Idag skapas appar som Robinhood som efterliknar spelappar och bygger gränssnitt på gejmifiering som ökar vår benägenhet att ge oss in – eller snarare spela – på börsen. Dessutom krävdes större monetära insatser förr. Det gör det inte idag. Det gör att börsen till en osäker miljö pga anstormningen av småsparare. Victoria Hansén som fick tips av en Tinderdejt som var ”en stenrik entreprenör” (Svd)

”Jag har alltid tänkt att man behöver plugga och göra beräkningar för att ens vara på börsen, men på honom lät det som att det mer var en fråga om magkänsla. Omvärldskoll har jag ju och enligt honom var det den själva huvudtalangen.” Hon var själv förvånad över trenden: ”Ska gycklarna in på Nasdaq? Vad är ens Nasdaq?”

För att vara en kvinna med noll koll på privatekonomi och total koll på omvärlden så verkar det sista uttalandet något bräckligt.

I spåren av Covid 19 så söker vi en hel del möjligheter att socialisera. En av dem är den ny appen Clubhouse där man umgås i chattrum men istället för att man umgås via textmeddelanden så pratar man in sina meddelanden. Du kan umgås med alla från Magnus Betnér till Lindsay Lohan. Samtidigt tror NKs chef på en ökad fysisk handel efter Corona. Absolut. Vi kommer lämna många nyutvecklade appar för människor i isolation som träningsappar och chattar för att kasta oss ut i gemenskapen igen. Vi människor är flockdjur och programmerade att jobba tillsammans. Så entusiaster som investerat i ny teknik kan få ett bakslag så Corona släpper taget.

Men uppenbarligen har även börsen blivit intressant för människor som aldrig någonsin intresserat sig för ekonomi. Bedömare tror att det här är en effekt av just Covid-19. Vårt behov av att socialisera. Claes Hemberg menar att han inte är säker på att de som agerar på börsen idag kommer att göra det om ett år då krogarna öppnat igen. I det har han säkert rätt.

En annan sak som spelar in är Fear of missing out vilket också förklarar till skyndandet till börsen. Men det är inte genuint intresse för ekonomi det handlar om. Victoria Hansén igen: ”Det viktiga för mig är att det är lustfyllt annars tappar jag intresset.” Gejmifierig. Igen. Victoria har börjat spara och berättar att hon inte slösat en enda dag. I tjugosex dagar. 26. ”Jag får en större kick av att spara än att köpa en bulle på stan”.  Då bör man hålla i minne att aktiesparande handlar om cykler på tiotals år för att ge en bra avkastning så länge man inte daytradear vilket kräver mer än att ha ”omvärldskoll” (och med omvärldskoll menas bra mycket mer än att läsa Aftonbladets nätupplaga) – något som tar lite mer än 26 dagar att anskaffa. Eller ”bara så länge det är kul” om vi ska gå tillbaka till Veronikas utsago om att hon bara vill spendera sin tid på börsen så längre som det är lustfyllt. Planen är dock långsiktig: Om ett år ska hon betala skatten. Om tre år ska hon bo större. Om tio år ska hon ha ett hus på Frankrikes atlantkust bredvid en ostronodling där hon ska skriva sina romaner. ”Så länge det är lustfyllt”. Ekvationen går inte riktigt ihop.

Veronikas tankar om var hennes börsaktivitet ska ta henne med hjälp av hennes ”omvärldskoll” där kunskapen om att inte ha kunskap om va Nasdaq är inger ger mig en aningen tveksam inställning till… hela Veronikas person. Att om tio år sitta i en villa vid en ostronodling i Frankrike och skriva på sina memoarer påminner allt för mycket om en ziljard influencers som just nu tror att de kan bli Bianca Ingrosso. Och vad problemet med det är förstår ni säkert utifrån Veronika Hanséns yttranden kring ”omvärldskoll” och begär efter lust men vi ska återkomma till det ganska snart och i en djuplodande youtube-serie om ett mycket hett ämne för marknadsfolk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s