Gunilla von Platen – vad driver män till makt?

Jag läser Gunilla von Platens bok Draken i rummet. Jag läser den därför att jag älskar entreprenörer och det är inte den första boken jag läser om entreprenörer men den ger mig en självinsikt vilket jag tackar von Platen för: jag är inte och har aldrig varit en entreprenör för jag saknar the killer instinct. Jag är väldigt nöjd med den insikten. Det innebär att jag vet vad jag kan fokusera på. Det innebär att känslan av att jag inte vill växa med min gejmifierade datingapp som snart ska ut i version 2 i butikerna stämmer och att det aldrig ska hända. Jag ska göra det jag är bra på och alltid varit bra på och det är inte affärer för pengar har aldrig intresserat mig.

I en episod i von Platens bok beskriver hon Skandia-skandalen. Den handlar kort sagt om hur män i ledningen med en jävla massa pengar förskingrar en jävla massa pengar för att få ännu mer jävla massa pengar och jag ställer mig frågan: varför?

Jag brukar göra det då jag läser om saker jag inte förstår oavsett om det är rika människors förskingring av andras pengar, hur man gasar barn i kammare eller att man tror at 20% av folket är nazister – till och med en tanke som verkar näras av våra högt avlönade folkvalda (som får full lön även då de inte närvarar vid deras viktigaste uppdrag nämligen omröstningar i riksdagen).

Fast den här gången behöver jag inte tänka så länge. Svaret varför dessa redan stormrika män förskingrar pengar för att bli – vad ratear högre än storm? Orkan? Tornado? Tromb-rika – är makt. Vad föranledde Paolo Roberto att köpa sex då han hade ett perfekt liv? Perfekt fru? Perfekt karriär? Min högst egna slutsats som jag inte upphöjer till sanning eller fakta: makt. Det är vad jag tror. Paolo är en fighter från grunden men han slåss nu inte på gatorna utan mot andra konkurrenter i affärsvärlden. Men han slåss för makten. Varför?

För 50000 år sedan vandrade vi på savannen. Våra hjärnor var skapta för att identifiera ett fåtal saker: fara, fortplantning, skydd, säkerhet. Runt om oss fanns växter, djur och natur. Våra hjärnor kunde lätt dela in omgivningen så de passade våra enkla livsvillkor för överlevnad. 50000 år senare är våra hjärnor inte ett enda dugg mer utvecklade än på den tiden. Men samhället och tekniken har utvecklats. Som den har utvecklats.

Man skulle kunna begära att männens hjärnor skulle kunna använda intellektet, det enda som skiljer oss från djuren. Man skulle kunna hoppas att det kunde avstyra hjärnans primitiva sökande efter makt som får Gunilla von Platen att slänga drinken i ansiktet på den man som hon just ska göra en jätteaffär med då han insinuerar att med affären följer något annat. Han. Lyckligt gift och med trånande ögon efter sig måste visa makt. För makten för honom till toppen av flocken och garanterar starkast överlevnad. Vi. Är. Fortfarande. Där

Då jag läser von Platens bok läser jag om många sådana män. Sådana som arga manshatande feminister brukar blogga om. Jag lyssnar sällan på sådana av olika skäl men von Palten lyssnar jag på. Där finns ingen offerkultur. Ingen vilja att abjektifiera. Däremot finns en fruktansvärd erfarenhet från barnsben som ingen av våra gallskrikande feminister någonsin varit i närheten av. Därför lyssnar jag och tänker. Precis som jag gjorde då Ferenc Gönder berättade för mitt 18-åriga jag om vad de gjorde med honom i Auschwitz och jag tänker samma sak nu som då: varför? Det driver mig framåt. Varför?

Fina bästa Gunilla. Tack för din bok. Tack för att du delar med dig och jag delade en del tankar till dig jag inte tänker skriva om här. Den här skiten du upplevt från män vi tror förstå, begriper, styr, kontrollerar och gör det med högsta intellekt, de drivs av samma makt som vi gjorde på savannen. Det är ingen ursäkt men en förklaring. Den enda jag hittar. Det kan inte finnas någon annan förklaring. Makten är central för människan. Filosofer skriver om det här sedan länge. Och vet du? Det är det yttersta beviset på hur sådana som jag inte ska vara entreprenörer utan ägna hela vår vakna tid att försöka hitta förklaringar och lösningar på sådant som skadar människor som du. Människor som har the killer instinct och driver våra samhällen framåt. Tack för din bok och för att du finns. Låt oss fortsätta bygga en bättre värld med våra olika kompetenser.

En tanke på “Gunilla von Platen – vad driver män till makt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s