Vad gör du när AI äger dig?

Du kanske inte reagerar nämnvärt på det då du inte befinner sig så mycket på TikTok eller har en iPhone 12 Pro men det borde du.

Dessa två nyheter här föranleder en sida ganska undanskymd i SvD Näringsliv 2 mars. Egentligen borde det ha krigsrubriker.

Ansiktsigenkänning är en stor sak för tech-jättarna just nu samtidigt som deeptomcruise florerar i sociala medier där Tom Cruise utövar magi. Eller? Tom Cruise har enligt källor inte varit aktiv på sociala medier på länge. Faktum är att det här är en fejkad video där Tom Cruise skapats. Och det är inte första gången det händer. Kännare i branschen medger att de kan hitta några småfel i videon men att den är ”skrämmande lik”.

Dessa två nyheter här föranleder en sida ganska undanskymd i SvD Näringsliv 2 mars. Egentligen borde det ha krigsrubriker. Det du just fått beskrivit för dig kallas sensokrati. Möjligen är inte de fejkade videoklippen en direkt sensokrati men det är absolut en del av den.

Sensokrati är nästa steg i den digitala utvecklingen och innebär att allt du gör, allt du säger, allt du upplever mäts. Det mäts med sensorer i din telefon, i ditt hem, i din närmiljö, globalt och från satelliter . Jag vill att du redan nu utgår från att allt det du gör på nätet är registrerat. Då Facebook meddelar att de ”inte sparar din data men behandlar den” i det avtal du aldrig läst kan du lika gärna klä av dig naken och ge dem allt du har.

Så vad innebär sensokrati? Vi kan säga att det är en styrform i viss mån. Det nya paradigmet hjälper dig att förstå det som sker. En av de mest intressanta sakerna är att sensokratin kan avskaffa valen. Idag går vi och röstar var 4:e år men varför ska vi rösta var 4:e år då vi gör tusentals val varje dag som registreras in i minsta detalj? Den här datan kommer teckna en totalt sann bild av mänskligheten som nya styrskick utgår från och förkastar då hela den politiska bilden så som vi ser den idag. Politiker kommer troligen inte ens finnas med i den bilden då AI analyserar mänsklighetens berättelse varje nanosekund och jämför den med varenda bit av data som vi nedtecknat eller förevigat på annat sätt.

Men eftersom AI än så länge och inom ett ganska vidsträckt scenario framåt inte kan uppfatta känslor så kommer människan behöva finnas bredvid AI för att hjälpa AI att tolka vad vi kallar Patos. De människorna kommer vara filosofer och konstnärer eftersom det är just de egenskaperna som AI inte kan hantera.

Låter det dystopiskt? I början av året lät byråkrater granska för skattebetalarnas pengar om AI kan vara rasistisk. Låt mig säga att om vi har människor som jobbar med AI idag som på fullaste allvar tror att AI själv blir rasistisk så begriper de inte ens vad de jobbar med.

Så vad händer då med resten av oss? Då sensokratin tvingar oss att bygga ut AI för att hantera datan – något som redan sker i den så kallade förstärkta verkligheten AR – så kommer delar av mänskligheten faktiskt inte att behövas. Exakt vad som händer med den är oklart. AI kanske tycker vi är gulliga att se på eller så bedömer AI att för många människor inte styrker det mål AI givits av människan och eliminerar de delar som inte gagnar AIs programmerade målbild.

Låter det dystopiskt? I början av året lät byråkrater granska för skattebetalarnas pengar om AI kan vara rasistisk. Låt mig säga att om vi har människor som jobbar med AI idag som på fullaste allvar tror att AI själv blir rasistisk så begriper de inte ens vad de jobbar med. Det är de människorna som kommer bygga nådastöten mot mänskligheten med sin bristfälliga kunskap om AI. AI självt gör bara det AI är tillsagd att göra men det finns så många saker som kan gå fel på grund av mänskliga bristfälliga intellekt så som postmodernism så vi kommer troligen just att väckas på den yttersta dagen då Gud sållar människorna till himmel och helvete. Det intressanta är då att vi själva byggde Gud.

Sensokratin är en del av informationalismen det vill säga den era som inträdde med Internets förankring i samhället. Det är det paradigmskifte vi nu genomgår och som väldigt få begriper. Tekniken rullar snabbt. Det tog 300 år för tryckpressen att utlösa en revolution. Det tog Internet 50 år. Då sensokratin är på plats kommer vi ännu tydligare delas in i klasserna om konsumtariat och nätokrati. Det är de två klasser informationalismen bär: de som inte förstår internet och lever kvar i det förra paradigmet som bestod av kapitalism samt de som lämnar konsumtariatet för att upp gå i nätokratiska strukturer med intellekt och teknisk utveckling som ledstjärna. Där kapitalismen gav makten till ägarna och finansen så ger nu informationalismen makten åt de som äger informationen; de som äger sensokratin. De som snart vet allt om dig och allt du interagerar med från dig själv, ditt sociala liv och ditt yrkesliv. Sensokratin kommer till och med veta allt på individ nivå i ditt företag och kunna klassa det för vad det är – inte vad det marknadsför sig som. Då fejk news uppstår med en skapad Tom Cruise som människan aldrig kan hindra kan möjligen sensokratin och informationalismen skapa en väg ut ur det men det kommer med ditt eget pris.

Bilda dig. Förstå vad som händer. Det kräver mycket av dig och det kräver framförallt att du släpper gamla föreställningar för att bygga nya.

Summa summarum handlar det här om att du bör beväpna dig till tänderna inför den kommande revolutionen som varje paradigmskifte innebär. Med att beväpna dig menar jag inte muskulärt eller med defensivt industrialistiskt tänkande. Jag menar att du ska utveckla ditt intellekt. Bilda dig. Förstå vad som händer. Det kräver mycket av dig och det kräver framförallt att du släpper gamla föreställningar för att bygga nya. Få klarar av det för det är detsamma som att ge upp sig själv men det är inget annat än utveckling. Det är mitt ärliga råd till dig. Beväpna dig. Med alla intellektuella vapen som står till buds. AI är vad som kommer att ske och AI kommer mäta dig efter vad du kan och vet – inte vad du är och tror. Om våra politiska val kommer basera sig på varje val vi gör varje dag så kommer vår egen intellektuella nivå också styra hela vår framtid. Det är i mitt tycke just nu ett skrämmande scenario

En sida ägnar gammelmedia från kapitalismens era dessa två nyheter som ingår i vår framtid: informationalismen med sin sensokrati. Det är ett ganska smalt spektra att skriva din framtid på. Och det är här jag vill förklara den för dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s