Då hon offrar sitt liv för dig – kvinnokamp på riktigt

Jag gjorde aldrig lumpen. Eller rättare – jag gjorde den men hoppade av efter ett dygn. Jag var ett curlat barn inte helt olikt den kuddrumsgeneration jag ser växa upp nu. Det är troligen därför jag vänder mig emot dem.

Idag är det kvinnodagen. Jag vet att många kvinnor inte ens vill höra talas om ett grattis en sån här dag. Jag vet inte vad de här kvinnorna tänker om det. Kvinnor som slåss för andra människors rättigheter och offrar livet för dem. Kvinnor som frivilligt gav sig in i det jag tvingades in i och flydde. Kvinnor som står upp och slåss för det de tror på. De är offer. Riktiga offer. Offer för kulor och vägminor. Inte för patriarkat och kritik riktat mot dem på sociala medier. De här är för mig hjältinnor av den allra högsta klassen.

Vilka jäkla powerkvinnor det är här. Det är sjukt häftigt. Jag önskar att det var dessa kvinnor som speglades i medier. Kvinnorna som är här är så proffsiga, kompetenta och ambitiösa. Tjejer som absolut inte skulle låta någon sätta sig på dem. Det är ingen här som försöker vara som männen. Ingen tallar på kvinnligheten

Jag ser upp till många kvinnor. Starka tjejer som banat väg för andra genom att kriga i politik och näringsliv. Kvinnor som valt att satsa allt i tunga mansdominerade yrken. Kvinnor som valt att gå sin egen väg utan att tycka synd om sig själva eller skylla tillkortakommanden på andra. Lisa:

”– Vilka jäkla powerkvinnor det är här. Det är sjukt häftigt. Jag önskar att det var dessa kvinnor som speglades i medier. Kvinnorna som är här är så proffsiga, kompetenta och ambitiösa. Tjejer som absolut inte skulle låta någon sätta sig på dem. Det är ingen här som försöker vara som männen. Ingen tallar på kvinnligheten. Man behöver inte försöka vara macho. Det är okej att gilla smink och ”tjejgrejer”, säger Lisa, gruppchef för sjukvård som i sitt jobb regelbundet åker med spaningsgrupperna ut i fält.”

Så här sitter vi. På våra sociala medier. Och ”krigar”. Och plockar poäng. Medan Lisa faktiskt vet att hon kan vara död i morgon men ändå väljer att försvara oskyldiga människors liv utan att förvänta sig något tillbaka. Jag vet som sagt inte hur ni resonerar där ner i Mali men av mig får ni ett stort grattis ur djupet av mitt hjärta. Tack för att ni försvarar mig och vårt land vilket jag valde att inte göra. Jag hoppas kunna hjälpa er nångång. Grattis på kvinnodagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s