Det var så här det började på 30-talet

Nej. Det var inte så det började på 30-talet. Jag tror inte ens du vet hur det började på 30-talet. Troligen säger du att det började med att judarna fick skulden för allting. Det är inte i närheten över hur ”det började på 30-talet”.

Att jämställa SD med nazism är lågt. Det är obildat. Det är okunnigt. Låt mig klargöra i lättkränkthetens Mecca: jag skulle aldrig rösta på SD men det beror på att jag är nätokrat och vet att nationalismen är förlegad och hör till det gamla paradigmet likväl som jag vet att nationalstaten behövs men ej heller är anpassad för den storleksordning som den idag har. Det räcker med att se på hur mycket norrlänningar och skåningar anser att de har gemensamt. Flocken uppgår till ca 160-200 personer. Det är vad vi klarar av att orientera oss kring och eftersom våra hjärnor inte utvecklats på 50000 år så är 160 stycken lika många individer vi klarade av att hantera då som nu. Dina bekanta med 1500 vänner på Facebook har inte en stark relation till dessa 1500 om hon inte besitter speciella egenskaper.

Jag ägnar nu kvällarna åt att gå igenom nazismens födelse som jag gjort mången gång tidigare men nazismens pussel slutar aldrig att växa. Samtidigt har jag ägnat en hel del åt att börja först Trump och trumpismen och dagarna går åt åt att försöka förklara SD:s hållning i frågor utifrån hur jag ser partiets framväxt. Det är ett sisyfosarbete.

Senare i år har jag vaga planer på att skriva eller kanske ännu hellre göra en videoserie kring det här. Den borde följas upp med en podcast där kritiker kan bemötas men frågan är om det är ett arbete som har en ekonomisk bärkraftighet – även om det är minst sagt fullkomligt nödvändigt i den här vansinniga debatten som nu förs. Jag häpnar över Ola Spännar och Anders Lindberg på Twitter – båda med roller som är ganska explosiva i form av deras hierarkiska placeringar, Grejen är att de talar till massorna i det gamla paradigmet och är fullkomligt obildade i hela frågan. Kort:

Den högerextremism som nu växer fram växer under helt andra premisser. Det är också viktigt att notera att den inte på något sätt dominerar Europa eller väst på det sätt som nazismen gjorde.

Du kan titta på SD och se hur delar av grundarna hade nationalistiska sympatier. Det är det här man utgår från: SD grundades av nazister. Det här är en sanning med kraftig modifikation. Men om vi sen gör det viktiga nämligen tar ett makroperspektiv över hur nazismen byggdes upp och de historiska sättningarna kring rörelsen då så vet Ola och Anders ingenting om det – i alla fall inte om jag utgår från deras osannolika grunda tweets. Problemet är att de inte är random twittertroll. De har inflytande. Och de vet om det.

Däremot kan vi se likheter kring vissa moment inom nazismens utveckling och det som har hänt under Trumps inflytande men inte som Annie Lööf eller Aftonbladet försöker göra gällande med deras nollställda kunskaper i den komplexa apparat som nazismens var. Det finns likheter och det finns gigantiska skillnader.

Den högerextremism som nu växer fram växer under helt andra premisser. Det är också viktigt att notera att den inte på något sätt dominerar Europa eller väst på det sätt som nazismen gjorde. Den är ännu i sin linda och hur den utvecklas beror på vad som händer runt omkring den. Samtidigt har vi den identitära socialistiska falangen som arbetar med liknande tankar om att ta kontroll och i Coronatider vinner stora framgångar vi inte ens diskuterar i media som tex den skatt som snart ska röstas igenom som löper på 30 år för att stödja länder i Europa som drabbats av Corona. Det finns inte här utrymme för att diskutera problematiken med detta.

Den skeva ensidiga debatt som formar våra ledarsidor och statlig finansierad television menar att de som inte håller med är emot. Det menar även de alternativ som uppkommit till dessa medier. Det här skapar polarisering och det är det som Det nya paradigmet är med och river ned tillsammans med några få aktörer till. Det är inte tid för polariserande krafter utan hegelianskt tänkande i en komplex värld där våra hjärnor mest är förmögna att sålla bort oönskad information för att inte kollapsa i den strida ström data vi matas med. Det är oerhört farligt och det var så det började på 30-talet. Men alla andra jämförelser är mycket mer komplexa än vad som anges från såväl högerextremt, vänsterextremt, identitärt och religiöst håll.

3 reaktioner till “Det var så här det började på 30-talet

    1. Identitärerna arbetar efter den devisen och det är enligt mig lika fascistiskt som att utesluta andra olika grupper som man tex gör i länder som vill förbjuda HBTQ. Fascistiskt utifrån min horisont nota bene därför att det landet äger sin kultur och sin bakgrund så i det landet förefaller det rimligt. Det här är en öm fråga men oerhört viktig att diskutera nyktert.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s