Noteringar kring SVTs Sverige möts 9/3 2021

Och vi börjar med den av staten finansierade programledaren. Eller väldigt mycket kommer att handla om programledaren.

 1. Om man ska ha 9 (?) personer som ska debattera den mest känsliga frågan Sverige äger med inhopp från Stockholm och Danmark så bör man ha en programledare som kan hantera debatten. Vi återkommer till det.
 2. Sagda programledare bör också kunna avbryta då gästerna formligen kör över sin talartid och andra gäster istället för att själv bli överkörd. Sätt honom hos en riktigt menssur Anna Hedemo.
 3. Sagda programledare bör heller inte säga ”Så man kan säga att Sverige är extremt?” då vi hamnar högst upp i mätningen på axlarna Frihet och Sekularisering.
 4. Sagda programledare bör ifrågasätta då Gudrun Schyman försöker sälja in sitt nya parti, Klimatinitiativet – var det månne en anledning till att hon tackade ja?
 5. Sagda skribent är förvisso glad över att han inte spelade in en video direkt efter sändningen och la ut i ren frustration.
 6. Då man diskuterar antalet flyktingar behöver vi se vilka som flyr av vilka skäl med de data som finns tillgängliga och ställa frågorna kring vilka som ska ha asyl. Vi måste också diskutera varifrån de kommer och om de uppfyller kraven – det vill säga om vi på allvar ska diskutera asylfrågan.
 7. Replik till Richard Jomshof angående problemen med multikultur: multikultur har funnits i New York sen staden byggdes. Men det handlade om arbetskraftsinvandring likt invandringen till Sverige under 50 och 60-talen. Vi ska dock notera att vi inte tog hand om dem heller. Vi tog inte ens hand om de judiska flyktingarna 1945. De löste det ändå väldigt bra.
 8. Replik till Gudrun Schyman: ja arbetskraftsinvandringen har ökat. Ett av skälen, dock inte det tyngsta om jag förstår siffrorna rätt är att då man bantade asylsökandet så ökade arbetskraftsinvandringen och det beror på att de som fick avslag på anhöriginvandringen ändrade sin ansökan till arbetssökande. Vi arbetskraftsinvandring har man rätt att ta med familj. Sagda programledare borde ha ställt en följd fråga.
 9. Gudrun Schyman: ska vi tala om nationer och dalahästar så bör vi också fördjupa frågan om varifrån nationalstaten kommer och vad dess funktion är. Kort sagt så är nationalism att förkasta men nationalstaten nödvändig så länge vi inte har ett alternativ till den. Åter får det bli forum för ett annat inlägg. Sagda programledare borde ställt en följd fråga.
 10. Göran Adamsson då han försöker förklara vänsterintellektuellas sätt att späka sig i självhat och Gudrun avbryter: ”Jag var inte klar”. Programledaren: ”Nej ok men hehe”. Rant: Gudrun. Sagda programledare osv….
 11. Om nu World Survey visar att integrationen av invandrargrupper från bla Somalia ökar i Sverige hur kan det komma sig att Luai Ahmed har helt andra siffror: 76% av danska muslimer vill förbjuda kritik mot islam? Borde man inte särskåda denna kontradiktion i studion? Egen reflektion värd 8,5 miljarder: Möjligen är det det som ”drar ner” siffrorna som representanten för World Survey uttrycker i en bisats. Vi jämför också en internationell undersökning med en nationell. Underlaget här blir då fel och ger då väldigt skilda resultat.
 12. Då representanten från MP påstår att muslimer är den mest diskriminerade gruppen… Sagda programledare osv osv osv. Vilket även borde gälla Luais danska studie nota bene.
 13. Navid Kahn: ”Islam är den religion som är den religion som respekterar andra religioner mest”. Utdrag ur Koranen nedan som jag faktiskt bitvis läst in mig på:

  Koranen 2:191. ” Varje religion än islam är inte acceptabelt. … ”Muslimer måste uppbåda alla vapen för att terrorisera de otrogna.” Koranen 8:60. ”Straffa de otrogna med kläder av eld, krökta järnrör, kokande vatten smälta deras hud och bukar.”

  Det är viktigt att förstå att koranens texter handlar om tolkningar då arabiskan är svår att översätta till dagens arabiska vilket möjliggöra forum för meningsskiljaktigheter och är också anledningen till många olika islamska grupepr men då borde väl man i rimlighetens namn kunna anföra detta mot Navid bäste sagda programledare.
 14. Gudrun Schyman: ”Alla religioner innehåller allas lika värde”

  Koranen 2:191. ” Varje religion än islam är inte acceptabelt. … ”Muslimer måste uppbåda alla vapen för att terrorisera de otrogna.” Koranen 8:60. ”Straffa de otrogna med kläder av eld, krökta järnrör, kokande vatten smälta deras hud och bukar.”…

  Eller kastsystemen om man nu inte ska tala ond bråd död. Sagda….
 15. Repliken från Danmarks representant i denna spektakulära TV underhållning är väldigt intressant och jag får återkomma till den i ett separat inlägg. Jag behöver tänka över det då jag växlade upp det hon sa.
 16. Navid Kahn berättar om hur de svenska eleverna i hans barns skola flyttar därifrån och det upprör honom då enbart 5-10% är svenskar i skolan. Han frågar sig varför? Jomshof replikerar då att det handlar om att man söker sig till den kultur där man känner sig hemma och Navid svarar att hur ska hans barn förhålla sig till det – ska de aldrig få känna sig inkluderade? Ungefär så kan vi sammanfatta de närmsta fem minuterna mot slutet av sändningen.

  Jomshof har en poäng men den fråga som inte ställs och som borde ställas omedelbart är hur skolan där Navids barn går fungerar. Var är skolchefen från Igelboda skolan? Var är siffrorna? Var är statistiken? Navid menar att alla som har två barn vet att ett barn kanske ”stökar mer än andra”. Låt oss borra lite i den meningen och stämningen på Igelboda-skolan. Jag skulle också gärna sett en förälder till en svensk elev som flyttat sitt barn från Igelbodaskolanvara med i studion. Sakfrågan kring hur just den här skolan som får fem minuter TV-tid med en allt mer förbannad Navid berörs inte, nämns inte, ignoreras då den förmodligen var den viktigaste. Navid avslutar med att han är rädd för vart det här leder och det är nog något som alla känner i studion men de har väldigt olika lösningar vilket sammanfattar debatten och den ändlösa diskussionen.
 17. Mediernas skuld i att blåsa upp invandrarfientlighet nämns inte överhuvudtaget. Politik, akademier och medier är de stora aktörerna i alla debatter. Redaktionen hade väl inte plats för mer innehåll.
 18. Representanten för World Survey menar att invandrare i Sverige känner sig stolta över att bo här. Texter av bland annat Lars Åberg och Mustafa Panshiri menar delvis annorlunda. Vi berör heller inte de grupper som aldrig vill bli en del av Sverige. Sagda programledare etc etc etc.
 19. Ja Navid. Föräldrarna har ett stort ansvar. Skolan ska ansvara för utbildningen. Men vi ska inte ”prata” med föräldrarna – då är det försent. Vi ska ställa krav då de kommer hit dag 1. Vi behöver krav för att känna ansvar. och där någonstans borde diskussionen landat.
 20. Avslutningsvis ställs frågan om vi har den här debatten om fem år? Nej. Vi har den om 50 år men då kommer den utvecklats till något helt annat och då, kanske, börjar vi närma oss en lösning.

Niklas – som gick på Sveriges mest invandrartäta skola 1986-89.

7 reaktioner till “Noteringar kring SVTs Sverige möts 9/3 2021

 1. Ja Niklas så kan hållna debatter bekrivas och bedömas. Intressant att följa fortsättningen. Bästa hälsningar Stig.

  Gilla

 2. Tankar kring punkt 3.
  Extremt är när något går till sin ytterlighet, om Sverige är mest sekulärt och frihetligt jämfört med andra länder så är Sverige extremt. Oavsett vad så är ytterligheterna i det man mäter extremerna. Att låtsas som att det inte gäller kan bero på idelogiska glasögon som gör betraktaren blind för faktumet och idelogisk blindhet till verkliga förhållanden kommer inte att lösa problemen som uppkommer med faktumet att Sverige är extremt.

  Gilla

  1. Totalt agree. Men i sin kontext, då en opåläst programledare i SVT försöker sig på konststycket att blanda in extremism i en debatt som går ut på just detta blir faktiskt pinsamt genomskinlig.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s