Hur Burger King gjorde ett dubbelfel med att sätta kvinnan i köket

På kvinnodagen gick Burger King ut med följande reklam som du kan läsa om här:

Vad som hände var att de dagen efter gick ut och bad om ursäkt för den här reklamen för människor hade blivit kränkta. Nu händer två saker som Burger Kings marknadsavdelning borde ha en grym bakläxa på och om jag tror rätt stora delar av Sveriges marknadsavdelningar överhuvudtaget.

  1. Först skapar de en briljant reklam som appellerar till anti-identitärer. Det här är ett budskap right up their alley och kommer generera mycket kundflöde därför att folk är så trötta på all ideologisk reklam. Kanon!
  2. De repellerar samtidigt identitärer och feminister vilka som offerkulturer plär att göra. Gott så.
  3. Nu händer det magiska. Burger King ber om ursäkt för den briljanta reklamen. Då händer följande:
    1. De som uppskattade reklamen igår hatar den idag då Burger King direkt pudlar.
    2. De som hatade den då hatar den precis lika mycket idag så nu har man lagt en ziljard dollares på en kampanj som är värdelös.
    3. Vem fan vill ens gå på Burger King oavsett om man är pragmatiker eller identitär efter att ett bolag inte ens kan visa stake i sin egen reklam för sitt eget varumärke. Det är som att SAS säger våra killar är de bästa piloterna och dagen efter säger förlåt de är inte e bästa för det är tjejerna också. Skulle jag lägga mitt liv i händerna på ett flygbolag som inte ens kan stå för sin reklam? Hur arbetar de då på utveckling och säkerhetsavdelningarna?

Burger Kings marknadsavdelning är en katastrof och har precis som SAS gjorde 2020 trillat rakt ner i den ideologiska marknadsföringen som fel hanterat kan tippa ett företag åt helvete vilket just skedde med Burger King. Vem litar på deras varumärke då de inte kan stå för någonting alls? 20-talets kommunikation handlar om fan så mycket mer än copy. Det handlar om tillit vilket jag snart ska släppa en youtube serie om.

2 reaktioner till “Hur Burger King gjorde ett dubbelfel med att sätta kvinnan i köket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s