Nu finns hederskultur även i etniskt svenska familjer

Hederskultur innebär att en person inom familjen, oftast en kvinna, drar vanära över familjens heder. Detta förekommer inom kulturer i mellanöstern. Det innebär kort och gott att om en kvinna begår ett tabu som utomäktenskaplig sexuell förbindelse (läs ha sex då man är ung och kär) så kan man i värsta fall mista livet och samtliga familjemedlemmar vänder dig ryggen. Förkastligt? Hör inte hemma i moderna samhällen? Nej. Givetvis inte.

Men nu menar vår skattefinansierade Jämställdhetsmyndighet att detta uttryck bör breddas och jag bifogar artikeln nedan. Signaturen Erika berättar att ”hon slängdes ut hemifrån och fick lämna ett jobb för att hennes bilder på sociala medier ansågs vara för ”porriga’’. Hon säger att hon fick höra att hon förstörde familjens rykte, att hon var en skamfläck för familjen. ”

Med all respekt för Erikas öde: det här har ingenting med hederskultur att göra. Hederskulturen är förankrad i klankultur – en kultur där familjen alltid är starkare än individen. Så är det i många länder i mellanöstern och anledningen är att de inte uppnått individualismen som kom med modernismen på 1700-talet, därför att modernismen aldrig gjorde sitt intåg i dessa kulturer. De är fortfarande kvar i ett medeltida tänkande och ser vi tillbaka på vår egen historia kan vi spåra starka familjetraditioner även hos oss. Individualismen lyfte oss ur det men den föddes aldrig i de länger som innehar klankulturen.

Vad händer då man byggt ett helt nytt samhälle på rena känslor och upplevelser – inte fakta och vetenskap? Jo man får Hitler-Tyskland.

Vidare existerar där också en skamkultur som har att göra med att känna kollektiv skam över något medan vi i väst anammat en skuldkultur där vi på individnivå skäms över något. En av de bästa exemplen på detta är att då Janne Josefsson möter Özz Nujen i en numer legendarisk intervju. Där möts skuld och skamkultur på ett enastående sätt i total oförståelse.

Att vi har ett skattefinansierat system som nu hittar på begreppet svensk hederskultur är inte bara beklämmande ur kompetensmässig och ekonomisk aspekt utan rent ut sagt skrämmande. Vad kan vår stat för våra pengar bygga för ny apparat i morgon?

Det här är postmodernism par excellence. Att skapa något för att bygga en egen relativ verklighet. Och det sker mitt framför våra ögon utan protester. Vad händer då man byggt ett helt nytt samhälle på rena känslor och upplevelser – inte fakta och vetenskap? Jo man får Hitler-Tyskland. Eller för att citera och bygga vidare på en person jag följer: ”Först fanns inte svensk kultur. Nu har vi svenskhederskultur.” Frågan är om hederskulturen ens existerade innan idag?

SVTs text nedan:

Hedersförtryck förknippas ofta med specifika kulturer och religioner. Men det en bild som kan behöva breddas, menar flera personer som arbetat länge med frågorna.

– Man tänker sig inte att det ska vara hedersrelaterat, säger Sara Paulsdotter Hellberg från kvinnojouren Öresund.

Erika, som egentligen heter något annat, berättar för SVT att hon slängdes ut hemifrån och fick lämna ett jobb för att hennes bilder på sociala medier ansågs vara för ”porriga’’. Hon säger att hon fick höra att hon förstörde familjens rykte, att hon var en skamfläck för familjen.

Enligt Sara Paulsdotter Hellberg från kvinnojouren i Öresund är det fullt möjligt att tala om hedersförtryck även i sammanhang som saknar religiösa inslag.

– Om man dragit skam över sin familj måste det åtgärdas för att upprätthålla hedern, och det kan gå via olika bestraffningar.

Det finns inte mycket forskning kring i vilken utsträckning hedersförtryck förekommer i etniskt svenska familjer, berättar Mikael Thörn, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

– Olika former av kontroll kan finnas i olika familjer. Det förekommer begränsningar och kontroll i etniskt svenska familjer också. Det finns dock inte mycket som är beskrivit av det eller forskat på det heller, säger han.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s