Ge mig Bulletin. Jag vill se rebooten nu!

Vad hände med Bulletin? Under den gångna veckan har rapporterna duggat tätt framförallt i traditionella medier men låt oss backa bandet några månader. Den högerinriktade Bulletin lanserades i december 2020. Snabbt anslöt sig några av Sveriges mest etablerade högerskribenter med Ivar Arpi från Svenska dagbladet i spetsen. Bulletin fick 20000 följare på Facebook på en pisskvart. Succén verkade vara ett faktum.

Och beviset för det var detta:

Gudmundson: Folk har inte glömt Vänsterns vuvuzelor - Bulletin

Jag var en av dem som ondgjorde mig över denna ändå rätt oskyldigt naiva uttryck men Bulletin svar var det som fick mig att haja till. Dessvärre har jag ingen skärmdump men innehållet var sansat och tillmötesgående. En inbjudan att debattera istället för att agitera vilket totalt tystade vänstern eftersom de inte alls var beredda på ett sådant utspel från högern. Men högern är inte agitatorer, de är pragmatiker. Varför väckte det få min uppmärksamhet?

Därför att det inte var SwebbTV de givit sig på. Därför att det inte var SD-Riks eller Exakt24. Därför det sansade tillmötesgående svaret kom från en tidning som inte skrev om att Mahood 24 våldtog Helene eller hade reklam för ”Alexander Bards senaste olycka”. Det kom från en tidning som verkade skriva om sådant som inte andra tidningar skrev om: vare sig de så kallade Alternativa medierna eller de traditionella medierna. De skrev om sådant vi behöver prata om. Där och då blev jag förälskad i Bulletin. Som nu i dagarna då föll ihop som en sufflé.

Bulletin finns kvar. Så vitt jag förstår är de cirka 30 anställda men de tunga korten har dragit. Därmed inte sagt att Bulletin inte kan fungera men lets face it. Tunga namn ger publicitet och de drar media vilket är exponering. Vad Arpi, Teodorescu och Gür ska göra nu är höljt i dunkel. Arpi lär ha registrerat arbetssökande på sin Twitter-profil. Chang Frick la upp ett tweet med en dold sarkasm, alternativt en inbjudan – jag vet inte, jag kan inte deras relation.

Så vitt jag förstår från handlar konflikten på Bulletin om att redaktionen vägrat ägarna att bidra med innehåll. Jag kan inte mediajuridiken men jag tycker det verkar vettigt så länge ledningen och redaktionen har en gemensam vision. Jag har lyssnat till ljudfilen om det interna bråket (vilken jag väljer att inte länka). Jag ser fortfarande inte hela bilden och frågan är om vi kommer att få den. Min bild är att delar av redaktionen hade en helt annan vision än ledningen men det är omöjligt att veta vem som talar eller tolkar sanningen i konflikten efter att ha lyssnat till båda parter. Kontentan är att det här var en tung förlust för debatten i Sverige.

Min teori är denna: Tino Sanandaji skriver på sin Facebook följande: ”Det är tråkigt att kritisera Bulletin, men problemen måste vädras ut. I stället tidningen läsarna vill ha har nyhetsdelen levererat trist sojabaserad lättmjölk och ställt till en plagiatskandal.”

Här är det jag som väljer sida i konflikten därför att Tino skriver det rakt ut och jag tror man kan ha vissa eldiga Sanandajiska debatter med nivåer Arpi och Teodorescu inte skulle lägga sig på, i bakhuvudet då man läser dessa ord. Sanandaji tyckte inte krutet på Bulletins redaktion smällde högt nog men det var precis det det gjorde.

Det smällde högt nog för att inte bli ännu en agiterande nyhetssite som SwebbTV och SD-Riks. Det Bulletin gjorde under den gamla redaktionen var att i sansad ton debattera och ta upp nyheter både de som de andra medierna tog upp och de som de av olika skäl vägrade ta i. Detta skedde med sakargument istället för gormande och fräsande som ett jävla Twitter vi inte behöver något mer av. Det gjorde det för att de var journalister med gedigen erfarenhet i grunden.

Jag tror i min ödmjukhet att det var huvudskälet till att redaktionen gick. Givetvis utöver en massa bråk vars upprinnelse inte jag tänker stoltsera med att vet något om. Men kärnan i Tinos ord och hur Bulletin formulerat sitt redaktionella innehåll sedan december tror jag är exakt det som fällde bilan.

Och det är synd! Därför att det finns just nu ingen röst vi behöver mer än den sansade och resonerande. Det var den som talade till mig. Det var den som skrämde skiten ur SVT, SR och Vänsterpartiet. Det var den som fick Anders Lindberg och Jonna Sima att börja darra då deras nu mer övermätta pösande härskande patetiska dagliga Twitterutspel synades och deras postmoderna ideologier rämnade och gav Bulletin nära hälften av Anders Lindbers följare och fler än Jonna Simas följare på två månader jämfört med deras 12 år. Och detta gjorde Bulletin med 2/3 delar i totalt kapital som Aftonbladet bär i skattefinansierat redaktionsstöd utöver allt annat enormt kapital de besitter.

Notera Aftonbladets mystwittrande medan skeppet går under. Vartannat inlägg verkar just nu handlat om Bulletins undergång.

Idag skrev Axel Andén en krönika i Svenska Dagbladet om att Bulletin missförstått hur en redaktion uppstår då et kräver åratal av slit, att det inte handlar om ”influencers” och att Bulletin i bästa fall kan bli en blogg. Jag tror Axel Andén behöver inse att TipTop inte kostar 5:50 och att Razzel inte är Sveriges lördagsunderhållning.

Vad som nu händer är höljt i dunkel. Traditionella medier ville inte ha sansat resonerande högerdebattörer som inte agiterade som deras kollegor gör på alternativkanten. De dolde illa sin förtjusning. Synd. Bulletin kunde givit dem en match där de faktiskt förlorat läsare. Men risken är att Bulletin 2.0 under Sanandajis ledning blir ytterligare ett ryt-organ ingen orkar bry sig om utom de redan frälsta.

Ivar, Alice, Tomas eller andra före detta Bulletinare. Läser ni detta så är jag öppen för diskussion. Jag mejlade en ansökan till er som krönikör timmarna innan isberget slet upp skrovet till de 8 slussförsedda rummen som sänkte Titanic.

Det här läser vi idag på Twitter. To be continued… Men Vänsterpartiet, Lindberg och Sima ska inte på något sätt tro att det är över. Det kommer bli ännu svårare för er då Arpi och hans kollegor får ordning på det som behövs för att krossa identitetspolitiken. Det är de som verkligen kommer ta över era läsare. Jag hjälper dem så länge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s