Hallelujah! Apple försvårar din reklam

I Apples nya operativsystem som släpps till iOS inom kort kommer användaren tillfrågas om hon vill tillåta hennes appar att spåra henne. I klartext innebär det att Apple nu låter dig välja om du vill delge din data om dina besök på olika sidor, hur länge du varit där, vilka undersidor du besökt med mera. Det vill säga allt sådant som är essentiellt för nätbutiker och andra webbplatser som lever på trafik.

Det här sårar kanske mest av allt Facebook som skapat en så kallad Facebookpixel som, då den installeras via webbplatsens skapare, gör det möjligt att inte bara mäta aktivitet utan också exponera besökaren för andra produkter som webbplatsens ägare tillhandahåller då användaren befinner sig på Facebook. Fram tills nu. För nu kan användaren med ett enkelt knapptryck säga ”Nej. Du får inte min data.”

Det här borde egentligen vara självklart. Då inkompetenta företag som Trygg Hansa eller SEB skickar ut enkäter där kunden ska besvara frågor för ”att öka kundupplevelsen” så förväntas vi göra det utan att få någonting tillbaka. Detsamma gäller din pixel-data. Du ger bort någonting helt gratis utan att få något igen men den här gången sker det utan att du ens ges möjlighet att välja. Det är det slut med nu. Och en sak är säker. Det Apple gör tar många andra efter – särskilt om det handlar om att värna om något användaren bryr sig om på riktigt. Content is no king no more. Integrity is.

Med lycka ser jag de panikartade annonssäljarna och webbmakarna samlas i ”workshops” för att försöka lösa problemet med att man nu faktiskt måste skapa något som användaren vill ha. I det är de givetvis dömda att misslyckas eftersom de är platta konsumtarianer utan förmåga att skapa. De är Kina: ekonomiska jättar som aldrig skapat något av besående marknadsvärde under hela sin livstid utan enbart levt på att mimikera det andra gjort till lågpris. Allt som kan minska annonsflödet välkomnas av alla användare. Men det som kittlar mig mest är att det nu ställs mycket hårdare krav på alla företag och annonsörsbyråer. Att de inte kan komma undan med en liten pixel för att spamma oss med all sköns skit.

Darwins naturliga urval kommer sålla bort de undermåliga ”annonsbyårer” som får skaffa sig nya jobb i den mån det finns arbete post-Covid, pre-AI. Lycka till! C U. Vinnarna är vi som slipper se all skit som företagen vill kränga till os med minsta möjliga ansträngning för den data vi nu inte kommer att ge dem. Välkommen till 20-talet. Välkommen till nätokratin. Kunskap, teknik och bildning kommer trumfa alla narcissister och nasare. Apple komponerade ytterligare ett mästerstycke men den här gången handlade det inte om teknik. Det handlade om integritet. Nätokratens nyckelord.

Ni har så mycket att lära om 20-talet och det kan ni göra på denna garanterat spårningsfria sida där vi snart kommer släppa en serie om den marknadskommunikation på 20-talet som kommer att ta över allt. Och den är garanterat både spårningsfri och utan SEO. Väl mött kära vinnare av Apples briljanta drag som snart kommer följas av flera. Och sayonara freeriders och klåpare vars glansdagar nu är över för att man börjar efterfråga bildning framför kompetens. Googla skillnaden och njut av den sista tiden av spårning från den sida ni klickar er in på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s