Yasin – kändisskap är inte belöning

Jag har diskuterat Yasin tidigare i år med mina ex-kriminella som hjälper mig att förstå rasism. Jag kan rekommendera det om ni har möjlighet. Som boende i SoFo på Södermalm kan jag GARANTERA att jag har NOLL koll på rasism och gängkriminalitet. Med hjälp av mina ex-kriminella gangstervänner med libanesisk och iransk bakgrund blir det lättare. Jag skiver till och med den enes biografi vilket är mycket lärande vill jag lova. Långt bort från Kristersson och Johansson i Agenda. Och jag inser hur komplexiteten växer för varje gång jag lär mig något nytt.

Hur som: i Svd skriver Lokko en hjärtskärande krönika till Yasins försvar. Han nämner en sak jag själv var inne på nämligen att Yasin och hans likar ”skapar hopp och får titlar som författare och producent”. Problemet är – enligt mina kontakter i orten – att de inte för den sakens skull lämnar det kriminella livet bakom sig. Tvärtom: det här är ett komplement. Något som visar att hey: jag kan vinna priser OCH kidnappa folk och Sverige står med röven nere! Walla! Snarare: det intensifierar glamouren. Vidare visade Kulturnyheterna igår att hur man ser på gangstarappare med brottslig bakgrund varierar över världen. I Frankrike får de väldigt lite uppmärksamhet. I USA och dess mimikerande Sverige – stor uppmärksamhet.

Så min fråga till min ex-kriminella och nu grundare av hjälporganisationen No2Crimes där jag är ambassadör var om kändisskapet får dem att sluta med brott och svaret var ett rungade nej. Problematiskt?

Nej! Kändisskap är inte synonymt med belöning. Det Hitler är ett utmärkt exempel. Därför går det går utmärkt att fortsätta med brott samtidigt som du vinner priser. Identitärernas ursäkt för detta är dock inte den rent filosofiska aspekten som jag nämner här utan att man kan ge priser som tröst om det går dåligt för någon.

Faktum är att det snarare är icke-identitärer och liberaler som har något att lära här. Faktum är att läxan är nog så viktig då jag själv diskuterade med Alexander Bard och han satte mig på plats i frågan vilket föranledde mig att skriva om den här texten. Kändisskap är inte en belöning och därför kan man vara en badass och fortfarande vinna respekt och kärlek. Hur olika grupper ser på denna anledning är dock forumet för diskussionen.

Så: Notera: Kändisskap är inte synonymt med belöning.

Däremot ska vi noga se till intentionen till nomineringarna och minnas hur Thorsten Flinck 2020 diskades ur Mello på grund av åtalan för brott. Här finns en mycket intressant diskussion identitärerna inte kan vinna med annat än att spela ut det postmodernistiska som faller direkt på relativismens första sats. Där ska vi hela tiden ha vår blick.

Noterade för övrigt hur den intervjuade från SR som försvarade valet av nomineringen av Yasin avslutade med att säga: ”Intressant att politiker börjar lägga sig i public service innehåll”. Tydligare kan vi nog inte läsa hennes (och Public Service?) inställning till politiken vilket är intressant i sig då vi inte har SD vid makten utan S. Värt att hålla ett öga på.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

En tanke på “Yasin – kändisskap är inte belöning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s