Bron mellan Ursvik och Rinkeby är av noll nytta (förutom för de kriminella)

”Ännu är inte den nybyggda bron över motorleden mellan Ursvik och det ”särskilt utsatta området” Rinkeby officiellt invigd men används flitigt av fotgängare. Närheten till Rinkeby i kombination med bron gör att många tvekar att köpa en bostadsrätt i Ursvik och inte sällan säljs de med förlust. Kommunens förhoppning är att bron ska minska det sociala avståndet.” (länk)


Jag förstår inte vad bron ska tjäna till. Är tanken att folk från Ursvik ska lära känna folk från Rinkeby och tvärtom för att bygga integration? Förlåt men det är ju en galaxisk tankevurpa. Varför i hela friden skulle Rinkebybor vara intresserade av medelklassen på andra sidan bron och vice versa.

Se gärna på NYC. Segregationen är total. Men staden fungerar utmärkt trots trängsel och mängder med människor. Man väljer att bo med dem som har samma mönster och kulturer. Det är ingenting som är konstigt, det är så vår hjärna fungerar. Däremot så finns de som har drag mot ADHD med mindre impulskontroll och mer kreativitet. De skickades oftast ut för utforska nya områden på den tiden vi vandrade på savannen. De var helt enkelt bäst på att möta nya miljöer. Dessa fantastiska människor har vi idag också och utan dem skulle vi stagnera. Men däremot är det fullt möjligt att gå till jobbet oh arbeta i miljöer där vi inte känner oss hemma även om trivseln ökar om vi omger oss med folk vi kan identifiera oss med även där.

Det finns inget den där bron kommer att lösa. De enda som är intresserade är de kriminella som kan utöka sina territorium lättare. Dessutom så sjunker nu enligt artiklen priserna på bostäder i Ursvik på grund av Rinkebys låga attraktionskraft. Hade Rinkeby / Ursvik haft en tradition av utbyte av kultur, varor, tjänster så hade den här bron givetvis ökar värdet på boendena och ökar incitamenten till arbetstillfällen. Inget sådant verkar direkt skynda till.

Bygga broar var en floskel som Fryshuset körde på 80-talet. Nu har nån identitär grupp tagit det som Killinggänget gjorde parodi på på allvar. Att skapa gemenskaper handlar om att dela värderingar och / eller kulturer. För att göra det krävs oerhört mycket mer än en bro som nu kostar pengar för att visa på inkompetens och total brist på insikt i vad som sammanfogar folkgrupper i det som vi kallar integration. Ursvik – Rinkeby kommer bli ännu ett ”projekt” och problemet med projekt är att de har en början och ett slut. Det har inte vårt problem med integrationen.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s