Om Aftonbladets desperata förljugenhet och varför den uppstår

Jag hade bara tänkt tipsa om Henrik Jönssons video angående SVT:s fullkomliga statistikfabrikationer men så skrev Anders Lindblad en ledare som passade som handen i handsken.

Anders Lindblad är politisk chefredaktör på Aftonbladet. Ibland tror jag att han har betalt av S för att valarbeta på Twitter i deras uttalade strategi som går ut på att enbart smutskasta SD fram till valet. Om du läser detta Henrik så är det för övrigt ett tips till någon kommande video. Anders Lindblad publicerar idag en ledare som är retoriskt intressant därför att:

Lindblad, hans kollega Jonna Sima och även den feministiska vikarierande ledarskribenten Lina Stenberg med vilken jag bjöd in men själv senare avböjde en Clubhouse med efter att ha gjort research på Lina – har den senaste tiden blivit anklagade för att vara så kallade vänsterrasister, något Lindblad försökt värja sig från med att kalla det för en ”metod vi sätt många gånger förut från högerpopulister” (man kan ju önska att en chefredaktör på en tidning som tar emot statligt bidrag i form av nära 12 miljoner om året i alla fall kan stava).

Jag får inte ens ihop den här meningen men hey: vad ska man begär för nån som bär den bombastiska titeln politisk chefredaktör och uppbär delvis statligt finansierad lön som jag kan gissa ligger kring 50 000 kronors strecket men troligen högre? Anders och hans kollegor skriver just nu väldigt mycket opinionsbildande artiklar för att uttrycka det milt och den senaste i raden är att Anders nu använder samma retorik som han själv menar att han blivit utsatt för. Detta manifesteras genom följande citat att ”även vänstern öppet måste börja ifrågasätta vad SVT gör.”

I sin ledare (jag länkar inte till Aftonbladet eftersom jag inte vill bidra dubbelt till Anders lön) så har han bland annat följande text:

Så här Anders. Det här reportaget såg jag också. Jag vet inte om du minns då du sa detta angående en debatt i Agenda om privat sjukvård.

Då skapade jag en video enkom för dig med 17 frågor inklippta i debatten där jag frågade dig om du hade kunskaper kring dessa 17 frågor eftersom du på 140 tecken kan avgöra hela sjukvårdens varande. Jag gjorde det därför att du omöjligen kan besitta den kompetensen att du förstod hela debatten. Du svarade givetvis inte vilket i alla fall delvis bevisar mitt påstående och videon blockerades efter ett dygn men går fortfarande att se med VPN. Edit: Nu då jag gick in för att klippa in länken ser jag att videon är tillbaka.

Hur som helst. Den debatt du refererar till i artikeln såg jag också Anders. Du vet i journalistik ska man alltid ge motparten en sida. Jag tror Johan Romin möjligen kan förklara detta för dig. Han har visserligen jobbat på SVT så jag är osäker på om han nu är din vän eller fiende men du får väl försöka reda ut det i din postmodernistiska relativistiska dimma. Den republikanska förespråkaren förekom knappast i en speciellt bra dager som du säker minns.

Vidare Anders Lindberg kan du ju fundera över SVTs mångfald då det kommer till politiska åsikter. Jag skulle gärna se att du (eller någon av mina läsare) redogör för den enkät som skickades ut till 1500 medarbetare angående deras politiska hemvist och ge mig en siffra på hur många som röstar på SD respektive vänstern. Jag har googlat efter resultatet men hittar det inte åter. Jag skulle också vilja veta hur du tror det påverkar rapporteringen inom SVT? Argumentet att högern fått mer medietid är känt men vad man inte brukar prata om är vilken form av medietid och vad som sagts. Det är alltid enklare att göra en lex Socialdemokraterna valstrategi till 2022: angripa istället för att berätta om sin egna idé.

I kontrast till Anders tvivelaktiga försök som opinionsbildare så tycker jag i ska ta er an den betydligt mer intressanta debattören Henrik Jönsson som arbetar med fakta istället för lite citat från kompisar (det är ungefär så Anders statsstödda ledare är uppbyggd). Ägna 22 minuter åt att se hur SVT lobbar för Lena Hallengren med riktigt Nordkoreanska metoder och även hur Coronastaplar manipuleras med naiv kreativitet. Ni hittar klippet här.

Medierna faller bästa läsare. Internet besegrade de forna hierarkierna där politik, medier och akademier styrde vårt samhälle. Likt tryckpressens intåg 1450 formade den franska revolutionen 300 år senare så formar nu Internet en ny era vilket den här webbplatsen handlar om. Varje dag kan ni läsa artiklar om Jomshofs uttalanden, P3 Gulds priser till dömda artister från orten eller en come back dokumentär om en misstänkt våldtäktsman med rötter i standup. Eller som här: desperata utspel kontra av chefredaktörer på en av Sveriges största statsunderstödda tidning till en oberoende självfinansierad youtuber som beskriver vad som faktiskt är sant. Medierna faller…

Jag vill förklara för er varför det här händer. I fallet Lindberg beror det på politisk hemvist och att medierna rasar som korthus. Så pass att en av våra största tidningar måste ha 12 miljoner i statsstöd (så kallat redaktionsstöd som Anders aldrig förklarat vad det är då jag frågat) Allt det här tar jag upp och kokar ner till vad det beror på och handlar om. Det är ett tecken i tiden som jag vill lära er för att ni ska förstå och föra debatten på den nivå den behöver att vara för att inte bli mer destruktiv än vad den är.

Är ni nytillkomna så hoppas jag ni är nyfikna nog att vilja lära er mer om den tid vi lever i på en nivå medierna och politikerna inte kan eller vill ta debatten till. Ni kan följa Det nya paradigmet nedan och läsa mer om vad Det nya paradigmet är här. Debatten förs med utgångspunkt i filosofi, psykologi, sociologi, religion, historia och antropologi med koppling till den digitala åldern som kallas det fjärde paradigmet. Dela och följ. Det här är det du behöver veta för att förstå 20-talet och som du snart ska se, är helt nödvändigt.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s