Dags att rita om arbetsmarknaden i det nya paradigmet

Av 35 undersökta högskoleutbildningar så leder en tredjedel att livsinkomsten blir lägre än för de som börjar jobba direkt efter gymnasiet (SACO 2020). Med tanke på Sveriges höga skattenivå så är det överhuvudtaget svårt att skaffa sig en hög inkomst överlag. Med detta i åtanke kan vi reflektera över att fler sökte till Paradise Hotel än lärarprogrammet.

Utöver det har vi den globaliserande konkurrensen. Jag själv arbetar med ett IT-team i Hanoi där vi säljer app och webb utveckling för den oerhört svårslagna timkostnaden på 250 SEK ex moms. Det är få om ens något svenskt offshoreteam som slår oss idag. Det gör ingenjörer och programmerare hårt konkurrensutsatta på en allt tuffare arbetsmarknad.

Arbetsmarknaden är i förändring. Det blir då extra pinsamt att se Magdalena Andersson prata om ”sysselsättning” då det inte ens behöver betyda arbete en timme i veckan. Det betyder inte ens att personen ifråga arbetar utan har statligt finansierad praktik för ser vi till Europa ligger vi inte bra till på arbetslöshetssiffran vilket givetvis till stor del beror på migrationsvågen. Det i sig är ett stort problem de närmsta 20-30 åren, inte minst då utanförskapsområdena skapar kriminalitet och isolation och där regeringen inte har någon plan för den lösningen. Det är troligen bara SD:s återvandring som är den enda konkreta planen som verkar ha någorlunda bärkraft.

Andelen enkla jobb är försvinnande få. Förr i tiden kunde du ta anställning på McDonalds och slita hund men det gav dig bra meriter för framtida tjänster just därför. Idag är dessa ”slita hund tjänster” ersatta av iPads på väggar. New Yorks taxiflotta ska inom några år vara till 1/3-del förarlös och Scania siktar på att göra samma sak med hela deras lastbilsflotta. Post-Covid kommer vi inte se låg- eller ickeutbildade på äldreboenden längre. Det har S satt stopp för. Med all rätt givetvis.

Andelen meritkrävande jobb kommer öka nu. Det kommer krävas gedigna utbildningar för att få rätt arbeten men de enkla jobben kommer ersättas av robotar och AI. De jobb som kommer behövas är de mänskliga; de inom vård och omsorg. Även behovet av psykologer kommer öka markant då den teknologiska eran gör oss allt mer förvirrade i vår samtid. Då är det inte längre möjligt att behålla så pass låga lönenivåer för dessa yrken (möjligen undantaget psykologer men då antalet patienter ökar måste lönerna öka i samma utsträckning). Ingenjörer däremot kommer ersättas helt eller i viss utsträckning och kommer därmed inte behöva bibehålla samma höga lön. Även programmerare kommer kunna ersättas av AI medan den intuitiva utvecklingen fortfarande behöver mänsklig input.

Därmed kan vi sluta oss till att vi behöver höja lönerna för vårdyrkena markant. Inte minst Covid har visat oss hur viktiga de är i vårt samhälle. Även läraryrket behöver totalt ritas om, värdegrunder skrotas och fokus läggas på ren vetenskap och filosofiska ämnen eftersom det är en tidsanpassad version av utbildningen på 20-talet. Därmed ska också lönerna öka eftersom lärarna kommer få ett delvis nytt skrå som driver fram utveckling i en värld där klimat, pandemier, psykisk ohälsa och infrastruktur kommer dominera jobben på arbetsmarknaden. Dessa löner måste höjas. Utbildningarna måste anpassas för 20-talet och andra yrken måste helt enkelt resignera för att ge plats åt det nya paradigmets krav på arbetskraft oavsett var den kommer ifrån.

Om detta talar Magdalena Andersson inte. Det är förståeligt eftersom det är helt oförenligt med hennes syn på verkligheten. Men hon kommer snart behöva tala om det. Om hon begriper något av informationalismens era.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

En tanke på “Dags att rita om arbetsmarknaden i det nya paradigmet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s