Slå honom hårt i ansiktet så han får känna att han lever

Samantha Fox - IMDb

Det här är Samantha Karen Fox. 1986 slog hon igenom med dunderhitten Touch me. För er som inte var födda på 70-talet rekommenderar jag er att se videon jag just länkade och tänka er följande bakgrund.

Samantha Fox var tidigare Page 3 girl i den brittiska tidningen The Sun. Page 3 girl innebar att en kvinna helt enkelt visade upp sig smakfullt erotiskt och ni som var födda då vet mycket väl vad det innebar. I stort sett ganska oskyldiga bilder i dagens mått mätt. I Sverige hade vi 1986 två TV kanaler, 3 radio kanaler och 4 tidningar. Popkulturen fick vi i oss via en tidning som hette OKEJ och kom en gång i veckan. Utan den gällde Tracks-listan, en topplista med ”nya” låtar som kunde släppts 6 månader tidigare i USA. No Spotify. No Youtube och absolut ingen Insta. Dessutom var porr mer eller mindre totalförbjudet i medierna.

Så om du nu sett videon eller minns den så förstår du säkert vad som hände då tidningen Okej lanserade Samantha Fox och Tracklistan gjorde detsamma. Brevspalten i tidningen (motsvarande dagens sociala medier för den var givetvis också censurerad) svämmade över med tonårskåta killar och fly förbannade tjejer som avskydde ”Sampatta Fox”. Jo för Samantha Fox var innehavare av en rejäl byst och hon skämdes inte för att visa den heller. Samtidigt producerade hon topplistemusikav rang. Hon bröt normer och producerade guldlåtar. 80-talets Yasin. Att hon sedan visade sig vara lesbisk skulle troligen fått en dåtida identitetspolitisk feminists huvud att snurra sönder av invektiv och kontradiktioner. Ni kan ju tänka er hur tonårs-Sveriges killar reagerade då det sexiagste som hittills setts i media var detta:

Melodifestivalen 1987 – Tillbaka till 80-talet!

Hur som. Som 16 åring är Samantha Fox på middag med några producenter. Då hon går på toaletten märker hon hur en av producenterna följer efter henne och går in på toa tillsammans med Samantha. Väl där placerar han en hand på hennes bröst. Du kan aldrig gissa vad som hände sen?

Skrev Samantha ett insta-inlägg? Skrev hon till Okej för att berätta om hur förnedrad hon blivit? Gjorde hon ett inslag i dåtidens Lilla Aktuellt Barnjournalen? Nej. Nej. Nej.

Hon. Slog. Ner. Honom. Därför Sammy hade tränat boxning. Efter han totalklockats av den 150 cm långa 16-åriga tjejen så gick Sammy tillbaka till middagen utan ett ord och producenten hade väldigt svårt att förklara för middagssällskapet varför han blödde ymnigt ur munnen. Efter det såg han aldrig ens åt henne. Samantha Fox var 150 cm och 16 år. Idag lever hon med sin norska flickvän.

På den tiden jag tränade Tae Kwon Do minns jag hur det kom en av de högre graderade tjejerna till träningen. Hon sprang in med andan i halsen och grät och skrek: ”Jag hoppas jag inte skadade dem”. Sanna var SM-mästarinna och också 150 cm med långt brunt hår till stjärten. Världens snällaste och goaste. Då vi fick ur henne vad som hänt så var det följande.

På väg till träningen på Olof Plames Gata, mitt på Hötorget i Stockholm city, hade tre modiga män gått fram till henne för att råna henne på vad hon än hade. Men Sanna reagerade med instinkt. Hon sparkade helt enkelt ner två av förövarna varpå den tredje sprang därifrån för allt vad han var värd dvs ingenting.

Så vad vill jag ha sagt?

Ett Slå! Till! Baka! Sitt inte på Twitter som Linnea Claesson som spydde gala över att nån kille tittat på henne (igen) och på min fråga om vad hon gjorde åt det svarade ”hah!” Om det nu störde Linnea så mycket kunde hon i alla fall gjort sin medsyster en tjänst och sagt åt honom att blickar stör det kvinnliga socialt konstruerade könet (på det svarade Claesson inte).

Två Det vanligaste argumentet mot det här brukar vara ”Har du iiiinte höört talats oooomm frroooozzzzeeennn feeeaaar?!!!” Jo. Jag har till och med råkat ut för det. Så vad gjorde jag då jag började – med rätta eller inte – likt många tjejer bli oroad över att röra mig ute på gator efter mörkrets inbrott? Jag började träna MMA. På den tiden hette det Shootfighting och de som utövade det var kriminella och dörrvakter. Och jag. Jag var 90 kilo fett, lätt alkad och rökare. Då jag klev in på klubben på Rådmansgatan så visste jag inte att jag skulle låta mig bli släng i mattan, sparkad och slagen på och utbruten varje jävla vecka. Men det som skulle hända var att jag inte längre skulle drabbas av frozen fear eller rädsla. Två gånger i veckan gick jag dit och ibland kräktes jag efteråt. Jag kände ingen. Jag var ingen. Men jag blev. Efter ett år mobbades jag gravt av två kvinnor på Meterfilm att jag inte orkade med både fysisk och psykisk förnedring att jag slutade träna För gott tyvärr. Så. Jo. Jag vet vad frozen fear är. Skillnaden mellan dig och mig var att jag gjorde något åt det.

Slå tillbaka tjejer. Och tvekar ni på att ni är förmögna att göra det – gå ner och kör MMA. Eller Krav Maga. Eller karate. Bara gör nånting. Men sitt inte och gnäll på män i sociala medier. Det är patetiskt och löjeväckande och skapar bara ett missklädsamt hat. Om jag som fet 30 årig rökare, Sanna som 150 cm liten tjej och Samantha som lika kort fd pinuppa klarar av det så gör du det också.

Det här skriver jag till alla Samanthaor och Sannor där ute och det är en väsentlig del av att förstå 20-talet. Det är inte bara digitalt. Det är i högsta grad fysiskt. Det handlar om eget ansvar – inte eget offer.

PS
2002 uppträder den då 36 åriga Samantha Fox på Junesco Rock Palace i Lönsboda då en man i publiken försöker ta henne på brösten. Utan en sekunds tvekan knockar hon honom med sin mikrofon. Det är årtusondets micdrop.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

5 reaktioner till “Slå honom hårt i ansiktet så han får känna att han lever

  1. Helt rätt!

    Så trött på vår offermentalitet. Vafaan vakna, ta ansvar, fostra era söner till att visa respekt och visa dem också att man ska ge fan i andras egendom… för det är nämligen både oetiskt, omoraliskt och dessutom, olagligt.

    Gilla

  2. Så trött på vår offermentalitet. Vafaan vakna, ta ansvar, fostra era söner till att visa respekt och visa dem också att man ska ge fan i andras egendom… för det är nämligen både oetiskt, omoraliskt och dessutom, olagligt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s