En obehaglig fråga angående kvinnomisshandlare

Sociala medier svämmar just nu över av debatten om kvinnomisshandel. Nu ska jag ställa en obehaglig fråga och 99% av er kommer tänka rasist. Annie Lööf har twittrat. Kvinnor som står till vänster har twittrar. Feminister har twittrat: kvinnomisshandeln måste upphöra. OK. Jag tror vi är överens. Nu till det jobbiga:

Ett: Anta att gärningsmannen har icke-europeiskt etnicitet. Hur ser ni på hans handlingar då? För om vi ska vara helt helt ärliga: socioekonomiska faktorer är faktiskt något som ni brukar ursäkta alla andra brottshandlingar med så som rån och mord. Gäller dessa förklaringsmodeller även kvinnomisshandlare? Det finns folk i dessa trådar ni startat som menar att den senaste tidens förövare har just utomeuropeisk bakgrund. Ni kan kalla dem rasister om ni vill. Det kanske inte ens stämmer. Någon kommer gräva fram om det här är sant eller inte men låt oss bara leka med tanken att det är sant så låt mig ställa frågan igen: Anta att gärningsmannen har icke-europeiskt etnicitet. Hur ser ni på hans handlingar då? Det finns ett kommentarsfält att svara i nedan. Jag är uppriktigt nyfiken på era svar.

EDIT: Vad jag faktiskt verkligen inte får ihop är då bland annat just Annie Lööf skriver att ”Var är vrålet från samhället?” Det finns ett stort vrål. Ett vrål som riktar sig mot de delar av det muslimska samhället som menar att kvinnor är mindre värda och förtjänar att dö om manliga dikterade premisser inte uppfylls. Det Annie är ett vrål du hört sedan 2015 och ett vrål du faktiskt vill tysta ner.

Två: Centerpartiets partiordförande lägger upp följande på sin Twitter:

Låt oss ta en rundtur i ärlighetens retorik. Anta att det här representerade det manliga intellektets genomsnitt. Enligt vissa feminister är det säkert så men för oss andra så blir det ganska snart klart att den här typen av tankar troligen grundas i ett fåtal människor. Om det nu skulle vara så att Annie Lööfs inkorg dominerades av dessa typer av mejl hade jag gladeligen sett en procentsats på hur många sådana mejl som förekom visavi hur många som höll en mer funktionell nivå?

Om vi utgår från att det senare faktiskt gäller (vilket också är troligt) – vad är då Annie Lööfs intention med att lägga ut ett tweet med ett mejl som bör karaktäriseras som troll? Borde inte Annie i så fall skrivit att ”dessa mejl tillhör ovanligheten men…” Ser ni hur jag återkommer till en nyckelfras? Fråga alltid efter intentionen.

Tre: Women are wonderful…”-teorin är ett sociologiskt experiment som går ut på att människan har lättare att känna sympati för kvinnor än för män. Det finns dock ett addendum så heter ”Women are wonderful when…” som menar att teorin bara stämmer då kvinnor inte sitter i maktposition. Hur som helst anser jag att teorin säkerligen är sann av den enkla anledningen att våra hjärnor fungerar precis som de gjorde då vi gick på savannen. Jag ber er notera att hjärnans utveckling är oerhört långsam. Ofta då vi stöter på teorier som ”könsstruktur” och patriarkat eller som Women are wonderful teorin så kan vi utgå från vår uråldriga hjärna. Varför skulle vi inte känna mer empati med de som vårdar och uppfostrar våra barn i flocken mer än utbytbara män som jagar föda?

Att använda Women are wonderful teorin i debatten tycker jag äger sin riktighet och vill därför dela den med er så ni har möjlighet att läsa vidare om den i länken ovan.

Till sist: Det faktum att jag i och med punkt ett ovan kan ses av många av er som rasist är faktiskt ett lika stort problem som kvinnomisshandel eftersom det i grunden urholkar demokratin som utgör hela vårt fundament som nation och därmed kvinnors, människors, rättigheter.

Det kallas för att ta ett makroperspektiv eller om ni vill – metaperspektiv – vilket är precis vad 20-talet måste handla om.

Svara nu gärna på frågan om ni glömt den. Den fråga som jag ställde i första punkten: Anta att gärningsmannen har icke-europeiskt etnicitet. Hur ser ni på hans handlingar då?

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

2 reaktioner till “En obehaglig fråga angående kvinnomisshandlare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s