Den starka kvinnan – och hennes mer kända motpol

Känner du igen namnet Pernilla Nyrensten? Om inte så har hon grundat ett miljardbolag på fem år och konkurrensutsatte stenhårt den manliga riskkapitalvärlden. Medelålders gubbar från 18 riskkapitalbolag fick så i kö för att ingå samarbete med Pernilla och hennes livsverk. Hennes ambitioner är skyhöga och bolaget växer konstant.

Så vem fan säger att kvinnor inte kan ta makten? Vem säger att kvinnor inte är starka nog att agera och vinna? Det är oftast kvinnorna själva. Kvinnor som menar att de är för svaga för att vinna över männen i ett påhittat patriarkaliskt race. Ett race där nu fler kvinnor än män dominerar lärosätena och – framförallt – hela grundstrukturen för det sociala nätverket på 20-talet: sociala medier. Det är i de sociala medierna och på internet den riktiga makten existerar och tack vare teknologin kan nu kvinnor nyttja sin över männen överlägsna sociala färdighet att ta över den kommunikationsplattform som är den enda. Kvinnans inmarsch är blytung och hennes stöveltramp ekar. Bäva månde männen. För de som är lagda åt det hållet.

Jag tror mer på en samverkan mellan könen där vi båda gör det vi är bra på. Att bygga ett företag handlar om att ta ansvar, förstå, riska och kriga. Det är så man uppnår position. Om man möjligen inte gör en reality med sin mamma, blir upptäckt av smarta entreprenörer som gör dig till galjonsfigur under parollen ”en stark entreprenörskvinna” (som inte kan beräkna procent). Då kanske, kan man lyckas, utan att ha det driv denna fantastiska Pernilla Nyrensten uppenbarligen knockat klädbranschen med. Girlpower på riktigt! Det är dags att börja diskutera vad en stark kvinna är istället för att försöka leta fram dem var helst en tjej får mer än 20000 följare på instagram och därmed kan göra ”samarbeten”.

För bortom det att kvinnor nu har möjlighet att starta företag, driva opinion, bli framgångsrika influencers så måste vi också sluta hylla kvinnor som starka då de inte är starka. Det som kännetecknar kvinnan och 20-talet är ett fokus på kvinnor för att de är kvinnor. Anledningen till det här handlar om offerkulturer och bristen på ledare och den äkta fallosen men det kommer vi återkomma till under årets gång.

Att hylla kvinnan för sitt kön är inte bara sexistiskt utan dumt. Den omtalade influencern ovan hade aldrig, och jag säger aldrig, lyckats bli multimiljonär om hennes mor inte tagit fyrstrukna ciss en gång i TV för eoner sedan. Det går nämligen inte att kalla en kvinna för framgångsrik affärskvinna om hon inte kan räkna procent. Tänk er följande: du ska investera 200 miljoner i ett bolag. In kommer ägaren och du tar henne i hand och ber henne sitta ner. För det första ber hon om ursäkt för att hon är bakfull men du slätar över det genom att be henne visa kalkylerna för de kommande fem åren. Hon tar fram några excelark och du studerar dem noga och några följdfrågor baserade på hennes data formas vilka du yttrar dig om. Kvinnan svarar då: ”Jag vet inte, det är inte jag som gör kalkylerna. Jag kan faktiskt inte ens procent”. Skulle du lämna över 200 miljoner till henne?

Jag hyllar Pernilla Nyrensten för hennes fantastiska framgång. Jag hyllar Gunilla von Platen (även om hennes bok lämnar vissa frågetecken som jag påtalat henne). Jag hyllar Anna Bråkenhielm. Jag hyllar Maria Hind Alias. Jag hyllar Samantha Fox. Det finns många fantastiska och starka tjejer där ute. Men jag tänker aldrig hylla kvinnan för att hon är kvinna. Jag tänker aldrig tillskriva henne attribut som aldrig var hennes från början. Det tänker jag inte göra med människan överhuvudtaget.

Ska vi komma tillrätta med en jämbördig dialog mellan könen får vi sluta att ljuga. Vi ska veta att kvinnor i relationer misshandlar män lika mycket som män misshandlar kvinnor. Vi ska veta att kvinnor också är de som med en liten övervikt är de som initierar misshandlarna. Vi ska vara på det klara med skillnaden mellan jämställdhet och jämlikhet. Vi ska utgå från fakta och vi ska utgå från intentionen att nå jämnvikt, inte jämlikhet. Vi ska utgå från biologiska skillnader mellan kvinnor och män där kvinnor inte är lika riskbenägna för de var aldrig skapta för det då homo sapiens skapades och därmed inte lika benägna att starta bolag där risk är hela essensen i det du gör. Vi ska förstå att man inte kan kallas framgångsrik affärskvinna om man inte kan räkna procent. Vi ska veta att kvinnor kan lyckas enormt bra men vi ska aldrig aldrig acceptera myten om den falska framgångsrika människan. Det, mina vänner, skapar ännu mer förvirring i det extremt grumliga 20-tal vi lever i där transparens är det enda som kommer dominera affärsverksamheternas överlevnad i den nya eran.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s