Argumenten mot friskolor och mina motargument

Jag har under flera år fört debatten om friskolor. Jag börjar så sakteliga få grepp om de ständigt återkommande argumenten och svagheten i dem. Skriv ut och ha med på nästa middag med på Södermalm.

 1. Friskolor har överbetyg och dåliga lärare.
  Mina motargument.
  Inför ett kvalitetsgolv. Klarar man inte det så stängs skolan. ”JAHA MEN VEM SKA TA HAND OM DEM DÅ?!” Vi har just haft en pandemi med många hemmastuderande. Låt oss ha en statlig jour online för dessa tills dess de får plats på ny skola. Kommunens ansvar är att se till att alla har en skola. Se till att de har det och kostar det kan ni ta bort några kommunikatörer från kommunerna. Flen har tex tre.
 2. De vill bara göra vinst.
  Mina motargument.
  Koncernerna har möjligen den tanken. Det vet du inte men okej, det kan verka troligt även om du bara antar det här utifrån en socialistisk syn på världen som i sig går att argumentera väldigt mycket emot. Men OK! Vilka av alla 2000 friskolor vill bara göra vinst och vilka drivs av folk som vill skapa en bra skola? Och hur ser dina bevis för dessa skolor enbart vill göra vinst ut? Hur argumenterar du emot att Kunskapsskolan som är en koncern har ett vinsttak på 1%? Hur tänker du att företag som inte återinvesterar ka överleva? Menar du att den kvinna jag talade med i norra Sverige som riskat allt för att starta 2 skolor som hon jobbar 24/7 för vill göra vinst? Tror du skolan är rätt miljö att bli stormrik på? Hur många skolor är koncerner vs egna företagare som vill göra det de älskar?
 3. Personal trivs sämre på friskolor Falskt. Dessutom drivs friskolor som företag och det innebär att om du inte presterar går du inte runt. Därav måste du rekrytera de bästa. Detta kanske inte gäller koncerner då koncerner ofta liknar statliga myndigheter i tröghet och kvalitet men det gäller garanterat inte kvinnan i norr.

Individens frihet är för mig det okränkbara och också så som naturen är skapad. Naturen har sedan själv byggt in jämvikten i sina system som fungerar med häpnadsväckande resultat. Jämnvikt fungerar då harmoni råder och harmoniska system har människan lyckats konstruerar i alla tider. Med jämna mellanrum kommer dock perioder av tid där vissa människor vill rubba denna jämnvikt genom att förskjuta polen åt något håll.

 1. Systemet är fel i grunden Det håller jag med om. Skolan har sedan 1948 enligt forskning gått mot att bli fostrande istället för kunskapsrelaterad och det krävs inte mycket undersökning av läromedel och värdegrundsdokument (googla gärna den 118 sidiga pdf:en som pedagoger ska ha med sig in i utbildningen) för att se att det stämmer. 2020 mörkade också regeringen mätningarna i PISA för att få svensk skola att framstå som bättre än vad den var. Man har också förändrat matematikutbildningen i skolan så den ska passa tjejer bättre vilket gjort Sveriges tjejer till bäst på matte i världen men sänkt hela kunskapsnivån totalt så vi blivit sämre.
 2. Friskolor skapar segregation Det här argumentet är så komplext att bara sådana som Rektor Linnea kan sitta i Aktuellt och debattera det med någon likasinnad från Friskolornas Riksförbund och ingen lekman förstår ett jota då de hamnar på detaljnivåer. Men en sak står ganska klar att hade vi inte haft möjlighet att byta skola hade den svenska medelklassen protesterat högljutt 2015 mot flyktingvågen. Det finns en korrelation mellan att Sverige är unikt i sitt flyktingmottagande och att vi är ensamma om att ha frikskolor i världen. Vidare:
  Föräldrar har alltid ett val. Det är föräldrar som väljer skola åt sina barn. ”Men det flesta föräldrar VET inte det”. Nähä. Och vem ska lära dem det tänker du? Ok om kommunen ska ha det ansvaret men då är det kommunens fel och inte friskolornas. Men jag läger ansvaret på föräldrarna. ”Men nyanlända vet inte de förstår inte ens”. Nä och det är ett argument mot migration och integrationspolitik, inte friskolor.
 3. Dyra och oönskade elever selekteras bort Hur mäter man det här? Hur ser ens grunden för den forskningen ut för liknar den den för rasism på arbetsplatser som jag skrivit om så ger jag inte mycket för den. Låt oss i så fall se över detta. Företag har all rätt att välja vilka de vill (och eleverna är INTE deras kunder, det är föräldrarna) ha i skolan men ska de ha rätt till bidrag från staten måste staten också kunna ställa krav precis som vi bör göra på alla som söker stöd från samhället. Argument som segeration och selektering hör till de mer luddiga och svårbevisade då det bygger på diskrimineringar vilka i sig bygger till stor del på upplevelser. Låt oss ta det på allvar och fundera kring punkt 1 om kvalitetsmätning och avstängning från marknaden.

  Sedan förstår jag inte problemet med att vissa skolor ställer krav då de antar sina elever? Vad är problemet med krav? Om du vill att ditt barn ska gå i en friskola där krav ställs så har du förmodligen redan ett barn som tack vare din uppfostran och/eller färdigheter lever upp till skolans krav. Att vi får skolor som levererar ännu bättre elever till en mer komplex arbetsmarknad ser jag som utomordentligt.

Att var och en ska få välja sin skola anser jag vara glasklart för jag prioriterar kunskap framför värdegrund. Då ska inte staten tvinga ihop mina barn med andra. Mitt barns uppfostran är mitt val och jag sätter mitt barn i den skola jag vill. Om det innebär att statens ide om integration kollapsar är det inte mitt problem utan statens problem som inte gjort konsekvensanalys över migrationen. Det är inte mitt barns skuld.

Om en skola går med vinst och gör ett utmärkt jobb med mitt barn så kudne jag inte bry mig mindre om hur mycke vinst de gör. Då jag jobbade på en kommunal skola såg de till att handla in så mycket som möjligt dagarna innan jul så inte pengarna skulle gå tillbaka till kommunen och de ev skulle få mindre anslag nästa år.

Sällan har dessa debattörer mot friskolor drivit företag och därmed har lite förståelse för vad som driver en entreprenör eftersom entreprenörer ses som onda per naturen i Sverige om jag tillåts raljera en aning. Att tjäa pengar är fult och det är inte riktigt arbete att bygga företag. Frågan är om att vända papper på kommunen i meningslösa uppgifter som kommunikatör för Flen är det ”riktigt arbete”. Men jobbar du statligt har du en godhetens beskydd över vad du gör.

Min slutsats är att den här friskoledebatten är ett sätt att under en massa krutrök som gemene man inte begriper angripa friskolorna med ord som låter fina som att barnens väl inte ska föregås av privata giriga företag. Men om man använder argumenten ovan så visar det sig att det blir tyst i twittertrådarna som igår. Det är oftast sedvanlig vänsterpolitik om allas lika värde som försöker bygga godhetspalats på en lerig åker vars grund kollapsar under de bräckliga fundament deras argument bygger på.

Däremot: Systemet är socialistiskt byråkratiskt precis om vården. Man skyller då vristerna på ”privata alternativ” då problemen ligger i regelverken. Det är argument som dessa som brukar syna dem vilket jag gjorde igår med två personer på Twitter som föranledde detta inlägg.

Individens frihet är för mig det okränkbara och också så som naturen är skapad. Naturen har sedan själv byggt in jämvikten i sina system som fungerar med häpnadsväckande resultat. Jämnvikt fungerar då harmoni råder och harmoniska system har människan lyckats konstruerar i alla tider. Med jämna mellanrum kommer dock perioder av tid där vissa människor vill rubba denna jämnvikt genom att förskjuta polen åt något håll. Debatten kring jämnvikten och friheten för mitt barn att få den utbildning hon önskar är den vi bör föra snarare än att angripa institution över en bred front med argument som skiner på utsidan men ekar av tomhetens och konfirmationsbiasens dova muller.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Missa inget inlägg – Prenumerera på Det nya paradigmet.

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s