Förintelseförnekelse kan bli forum för straffpåföljd

Regeringen har lagt ett förslag på att det ska bli straffbart att förneka förintelsen och det är väldigt dålig idé: Socialdemokrater jobbar mycket med förbud. De gör det av den enkla anledningen att de är för en stark stat som ska kontrollera människans liv och det gör man enklast med förbud.

Märkligt nog verkar Miljöpartiet inte med på noterna vilket är en chock. Men anledningen är troligen djupare än ideologier. Socialdemokraterna har uppgivit att deras valstrategi fram till valet 2022 är att angripa SD. (Notera hur jag undvek att länka till den uppsjö av alternativmedia som skriver om samma sak) Stefan Löfven har i SVTs 30 minuter uppgivet att oppositionen nu – inte enbart SD utan oppositionen – är ”ett hot mot demokratin”. Några veckor senare ska man alltså försöka förbjuda förintelseförnekelse.

För det första: detta är ett brott mot yttrandefrihetslagen. Det blir en klar gummiparagraf att kalla det hets mot folkgrupp så det duger inte och då skulle man ju inte heller lägga förslaget.

För det andra: att ändra i grundlagen kräver 2 mandatperioder med en mellanliggande folkomröstning. Men enligt den jurist jag samarbetar med kan man tydligen lägga till saker till denna grundlag utan problem vilket minst sagt gör den lite problematisk. Troligen finns regler för vad man får och inte får och lika troligt är det att det blir ytterligare en gummiparagraf.

För det tredje: det har redan skett. Två gånger dessutom. Man har infört addendum till yttrandefrihetslagen där man till exempel inte får yttra sig nedsättande om homosexuella. Det finns undantag men i skrivandets stund är jag efter samtal med min jurist osäker på om jag kan skämta om homosexuella på en standup scen utan att riskera begå ett brott.

Att man nu för tredje gången ska revidera en grundlag är fullkomligt regelvidrigt. Att strypa åsikter är diktatur och har alltså redan hänt. Det händer också med saker vi lägger ut i sociala medier. Morgan Johansson har redan haft samtal med Facebook och Google om vad som anses tillåtet vilket jag själv erfarit här.

Om vi inte får tycka vad vi vill så får vi diktatur. En av anledningen till att Det nya paradigmet existerar beror på att då jag var tonåring och experimenterade med sina sexuella känslor så var jag med en kille. Det hände i nian och hela min skola lät straffa mig för det. I ett år. För att jag inte hade följt normen. Jag tänker aldrig ta det en gång till. Aldrig. Tysta ingen. Eller låt demokratin falla. Jag är ledsen att jag inte kan låta pragmatisk här.

Angående att debatten kring Sveriges roll i andra världskriget har jag gjort en artikel om det här med länk till tråd, svar från trådstartare och sedvanliga urtolkare av min tunga.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Missa inget inlägg – Prenumerera på Det nya paradigmet.

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s