1177 undviker att benämna kön i sin vårdgivning

Vårdguiden är en tjänst dit vem som helst kan ringa för sjukrådgivning. Webbplatsen drivs av Inera AB, ett företag som gemensamt ägs av SKR, företag, regioner och kommuner. Privat ägande av välfärd är tydligen okej om huvudägaren är statlig.

Nu inför denna statliga institution STOPP för att använda ord som kvinna och man. Varför är det viktigt att förstå? Jo för att det är ETT resultat av det som händer i världen på 20-talet och det tar jag upp nedan.

Video för er som inte orkar läsa:

Nyligen kunde vi läsa följande stycke på 1177:s hemsida. Jag ber er nu notera dels texten och disclaimern jag lagt in på samma bild. För er som har en liten skärm är den grundläggande betydelsen denna: ”Undvik ordet kvinna för att beskriva att kroppar ser ut på vissa sätt.”

För det första: på en statligt finansierad sida för människor i Sverige som behöver rådgivning för sin hälsa ska alltså könet nu enligt 1177:s gälande policy förminskas och allra helst rationaliseras bort. Patienten ska till och med som gravid refereras till som ett neutrum snarare än kvinna. Anledningen är och kan bara vara att ingen ska bli kränkt på grund av att man fötts till ett visst kön som – troligen – enligt de lika troligen kostsamma konsulterna för detta dokument upplever sig förminskade på grund av sitt kön. Det finns ingen undersökning. Det finns igen statistik. Men det finns en upplevelse och det finns en norm.

För det andra: då dokumentet författats för dina och mina skattepengar, något vi aldrig bad om, aldrig gick med på, aldrig ville, så insåg man samtidigt att det här var så snurrigt att man var tvungen att lägga in en disclaimer med följande text:

”När vi skriver ordet kvinna används ordet för att beskriva någon som har det som brukar anses som en kvinnokropp. Detsamma gäller för orden flicka eller tjej.

Ordet man använder vi för att beskriva någon som har det som brukar anses som en manskropp. Detsamma gäller för orden pojke eller kille.”

Alltså – man behöver en disclaimer för att tala om att det som man just deklarerat inte fungerar och ska man återgå till att kalla en spade för en spade det vill säga man för man och kvinna för kvinna.

Då jag läste nazisternas raslagar under den tid jag försökte sätta mig in i ondskans psykologi så hamnade jag i en passage där definitionen av arier blev helt ogreppbar eftersom den hamnade i cirkelargument och undantag som gjorde definitionen omöjlig att begripa. Det är precis så som ovanstående dokument för skattepengar alltså tagits fram.

Så varför nämner jag nu det här? Det här är en klockren beskrivning av något som heter postmodernism och är ett resultat av en ideologi som efter andra världskriget introducerats och nu äger hela vårt samhälle. Det här är nämligen ett resultat av den ideologi som föddes på 1700-talet men som fick sin verkliga skjuts på senare delen av 1900-talet. Men det är också ett resultat av ett fenomen som slog ut i full blom så sent som 1996 i Sverige och heter Internet.

Snart ska jag släppa en film som kommer vara över 13 minuter lång om varför det här faktiskt är helt naturlig. Filmen är en ingång till en längre videoserie som kommer senare i år. Därför den här webbplatsen är till för att förklara det som händer för de som inte har tid att sätta sig in i den fulla kontexten. Jag gör det helt gratis men med en förhoppning att du delar det du uppskattar på sidan så vi helt enkelt blir fler som kan ta ställning mot det som faktiskt är på väg att bli 50 år av mörker.

Varför och hur vi ska orientera oss i det är alltså forum för min produktion. Följ mig men framför allt dela i alla forum du kommer åt om du tycker att det här är något som slår an en sträng i det hjärta som Vårdguiden nu definierar som mindre viktigt än att neutralisera ditt kön.

PS: Jag ser just nu den utmärka dokumentärserien Havets hjältar på Discovery +. Det handlar som Sjöräddningen som helt ideelt offrar sina liv för folk vars liv är i fara på sjön. Fråga dem vad de anser om detta dokument och om de hellre hade sett en viss ersättning från deras livsräddande gärningar.


Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Missa inget inlägg – Prenumerera på Det nya paradigmet.

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

En tanke på “1177 undviker att benämna kön i sin vårdgivning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s