Public Service Cilla Benkö legitimerar sig med DDR-tidens retorik

Videoversion (textversion nedan):

Sveriges Radios VD Cilla Benkö är glasklar. Det ska inte bli en extern utredning av händelserna på Sveriges Radio. Hon ”försvarar grundlagarna i alla lägen” . Det säger hon i en debattartikel i Svenska Dagbladet 12/5. Vackert så. Våra grundlagar förtjänar att försvaras då de varit utsatta för addendum vid ett par tillfällen. Frågan är bara när Cilla Benkö försvarar vad men nu ska vi inte diskutera Public Service inställning till ”mångfald” utan att Benkö menar – i urval – att och jag citerar;

  1. Sveriges Radio inte är en myndighet och därför inte ska granskas.
  2. Att ingen får undersöka hur Sveriges Radios reportrar jobbar.
  3. Att Sveriges Radio lyder under Granskningsnämnden dit alla kan vända sig.
  4. Att Länsstyrelsen är den instans som kan granska om Sveriges Radio följer säkerhetsskyddsförordningen.

Låt mig gå igenom dessa punkter kära Benkö tillsammans med dig från ett perspektiv 2021 och inte 1971.

För det första: Att Sveriges Radio betalas helt av medborgarna och inte får granskas är fullkomligt absurt. Den dag skatten infördes skulle hela Public Service också ha ritats om eftersom ni nu tvångsfinansierar en verksamhet via folket utan att tillfråga dem. Idag sänder bland annat SVT en film om skeppsblock i Finland (vem här vet vad ett skeppsblock är räck upp en hand) som jag anar inte kommer slå tittarrekord men som vi ändå har betalat.
Att ni inte ska kunna granskas vad ni gör för våra pengar och vad som sker innanför era murar är givetvis absurt i en tid då vi har övervakningskameror i stort sett i varje gathörn och Internet ger oss insyn i större delen av världen, till och med kommunist-Kina tack vare människor som Simon Wu som riskerar livet med en VPN-tunnel. Men ditt Sveriges Radio ska, 2021, inte under några omständigheter få granskas.

För det andra: att påstå att ingen reporters arbete ska få undersökas är ett rent stasidirektiv. Vi lever i internetåldern och de här lagarna är stiftade långt innan dess och är de inte det så är det ännu värre för då är ni medvetna om att ni fråntar era finansiärer alla möjligheter att ta reda på vad ni egentligen håller på med. och om Sveriges Radio nu är som du säger ett medieföretag så borde ägarna av detta företag dvs de som har aktier i det dvs skattebetalarna ha full tillgång till den informationen.

Låt oss nu se på det här på det sätt som den här webbplatsen är tänkt att göra – det vill säga: inte med en LaMotteansk aggression (även om sådan ofta nog föreligger då jag får uppslag till mina artiklar) utan med en sansad filosofisk aspekt från det nya paradigmets synvinkel.

För det tredje: Granskningsnämnden består bland annat av Erik Fichtelius, som var VD för Utbildningsradion fram till 2015. Berivan Yildiz, fd programledare för P3:s Morgonpasset och Kristina Åberg som tillsammans med Tarik Saleh driver produktionsbolaget Atmo som producerat flera framgångsrika programserier för SVT. Det är alltså till denna nämnd ”alla” kan vända sig för att granska Benkös verksamhet. Det är som att be Honecker granska Stasi.

För det fjärde: att nämna Länsstyrelsen och säkerhetsskyddsförordningen är rent nonsens. Det här är gamla tröga institutioner som ingen medborgare kommer kunna approchera för att få ut något som ni har gjort om det ens är möjligt. Och om det inte är möjligt – vad har vi för nytta av det?

Låt oss nu se på det här på det sätt som den här webbplatsen är tänkt att göra – det vill säga: inte med en LaMotteansk aggression (även om sådan ofta nog föreligger då jag får uppslag till mina artiklar) utan med en sansad filosofisk aspekt från det nya paradigmets synvinkel.

Cilla Benkös Public Service vilar på lagrar som såddes och frodades innan Internet. Då Internet föddes så störtade den gamla världen obönhörligen mot graven.

Det innebär bland mycket annat att de traditionella medierna också upphör att existera och föranleder den vanligtvis fantastiskt retoriske Hanif Bali besvara Jens Ganmans fråga om varför Moderaterna stödde genomröstningen av skattefinansierat Public Service med ”Du kan inte fråga det där. Du vet inte vad som händer om jag skulle svara”.

Att Benkö håller fast vid rena kommunistiska reformer av ett medborgarna finansierat verk är enligt mig ett större hot mot demokratin än att man för samtal med ett av Sveriges riksdagspartier. Debattartikeln borde ifrågasättas å det grövsta och vi borde inleda en förundersökning om en reformering av hela Public service så länge som det är vi som tvingas betala den.

Allt fler röster inifrån Public service som Jens Ganman, Janne Josefsson och nu senast Johan Romin har börjat berätta om vad som försigår bakom betongmurarna på Gärdet där jag själv varit verksam en kort tid. Anonyma medarbetare berättar om toppstyrda hierarkier och den politiska mångfalden är icke existerande likt den etniska mångfalden i toppen av Public service.

I detta har Cilla Benkö mage att gå ut och mena att hon ”försvarar grundlagarna” och ”extern utredning är helt uteslutet”. Hon gör det genom att åberopa en världsåskådning som vi lämnade bakom oss 1996 då Connect to Internet blev årets julklapp. Om vi inte tvingar dessa aktörer som vilar på bräckliga betongfundament från DDR-tiden att kapitulera inför det världsomspännande digitala nätverket så sviker vi vår medborgliga frihet.

Cilla Benkö: abdikera och reformera Public Service.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Missa inget inlägg – Prenumerera på Det nya paradigmet.

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

En tanke på “Public Service Cilla Benkö legitimerar sig med DDR-tidens retorik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s