Nej! Lyssna VERKLIGEN inte på Greta

Se den här videon först. Du kan inte klicka på bilden utan måste klicka på länken:

Gretas farfar hette Olof Thunberg och är för oss födda på 70-talet bäst känd som rösten till Bamse. Bamse var tidningen som jämte Kamratposten stod för den tidens solidaritet. Medmänsklighet. Styrka. Bamses bäste vän heter Lille Skutt och är en räddhågsen liten kanin som alltid sväljer sina farhågor och följer Bamse på äventyren i att beskydda de svaga. Lille Skutt skulle utan tvekan i en slutbild mumsandes på en morot efter ett trenummers följetong kunna yttrat orden: ”Jag är liten, svag och stolt.”

Men det här är inte en tummad serietidning på ett utedass som sett bättre dagar. Det här är streamad skattefinansierad video. Det här är vansinne. Låt oss gå igenom varför och jag hoppas ni står ut med lite vetenskap som kontraktion mot dessa starka emotioner som ni just bjudits på i godhetens tecken:

För det första: hatten av för regissören. Det här är, likt hela berättelsen om Greta som fenomen, en strålande dramaturgi och då den här videon kryddas av gråten, o den här gråten, från en kanske något för gammal flicka nu för att det skulle sitta 100% i magen, så kopplas emotionerna på likt en reflex. De här producenterna vet vad de gör. Det är textbook A i redigeringsskolan. Nu till 4 olika uttalanden under en minuts video:

För det andra: ”Det är bra att vara svag.” Svaghet är alltså enligt Greta något att vara stolt över. Three word of advice. It! Is! Not! Om vi ska bli filosofiska så kan vi säga att det inte finns någon objektiv sanning men om den skulle finnas så utnämner jag Darwinismen av den anledningen att det är hela anledningen till att du finns. Och Darwinismen går bara ut på en enda sak: den mest anpassningsbara överlever. Den svage går under.

Hur mycket än Biden, Alice Bah Khunke och Merkel vill få oss att tro annat så handlar Darwinsimen om vår evolution. Det är så vi överhuvudtaget kom att dominera jorden. Styrka vinner över svaghet och så ska det vara. Om det inte var så skulle sjukdomar besegrat oss. Nazismen segrat och klimatet redan begravt jorden. Men människan är fortfarande, än så länge, den som anpassat sig bäst och det kommer ur miljoner år av evolution. Det är något fult i vårt identitetspolitiska samhälle – att hylla styrka men icke desto mindre tog just styrka oss hit.

Idag går vi inte på savannen. Vi försvarar oss inte mot djur eller andra stammar. Vi försvarar oss mot att inte få tillräckligt med likes eller uppskattning för att vi inte presterar ett förbannat dugg.

Då en 18 årig tjej med kraftig oro och diagnos inför en hel värld säger att Darwinismen är något vi ska förakta och därmed plocka fram sårbarheten och svagheten så förstör hon för många många unga av idag. Unga behöver lära sig styrka. Lära sig att klara sig själva.

Det finns nämligen ingen styrka i svaghet. Det finns ingen stolthet. Stoltheten finns i den som gång på gång slåss för sin kamp och det kan inte den svage göra. Vi ska aldrig lära våra barn något annat och vi ska aldrig lyssna på Greta i den här frågan. Det här resonemanget är resultatet av 70 års postmodernism och identitetspolitik. Jag har en 13 minuters video på gång om det åt er inom kort. Men!

Nej Greta! Den här världen behöver oerhörd intellektuell styrka för att anpassa oss. Inte svaghet. Och framförallt behöver den inte någon som säger att man ska känna stolthet över att vara svag.

För det tredje: Greta säger: ”Om man mår dåligt idag är det bra för då har man empati.” Säger vem? Vem säger att empati kommer av att må dåligt? Empati är den egenskap som utvecklas senast, hos vissa så sent som i 25-års åldern. Barn av idag lider av depressioner men det beror inte på att de är stolta över att de är svaga eller att de har empati. De mår dåligt för att hjärnans enda funktion är att överleva. Det är precis och exakt det enda hjärnan vill och kan göra. Då vi gick på savannen så var hjärnan uppmärksam på alla faror så vi skulle kunna försvara oss mot dem. Idag går vi inte på savannen. Vi försvarar oss inte mot djur eller andra stammar. Vi försvarar oss mot att inte få tillräckligt med likes eller uppskattning för att vi inte presterar ett förbannat dugg. Därför mår unga dåligt. Det finns inget att överleva för. Hjärnan går på tomgång och börjar då uppfinna faror och hitta på hinder. Hjärnan är nämligen suverän på att producera fantasier. Utan dem skulle vi knappast kunna överleva.

Se på klimatdemonstrationerna i Stockholm och sen i Tchad. Var ser ni mest folk? I Tchad kämpar man för att hålla maten färsk i byns enda kylskåp. Man är väldigt långt bort från tankarna på empati. Väldigt. Långt. Bort. För där måste man överleva på riktigt. Ingen där har råd och titta på ett välbärgat barn i topprika Sverige som oroar sig över något som vi kommer att klara av att hantera. Till skillnad från de som årligen dör av så väl torka som köld (det dör fler av köld – Björn Lomborg: False Alarm)

Nej Greta! Man mår inte dåligt idag får att man har empati. Man mår dåligt för att man har det för bra.

För det fjärde: ”De vill inte leva i en emaptilös värld”. Igen. Säger vem? Vem är Greta att tala om vad miljontals barn som har ett liv deras förfäder hade dött för – vill och inte vill? Varje människa vill bidra till sin flock. Det är återigen en överlevnadsinstinkt hos vår hjärna. Det är vad vi vill. Gå upp på morgonen, gå med stolthet till sitt arbete, utföra det och belönas. Om man har råd att fundera över en empatilös värld så har man inte många riktiga bekymmer.

Nej Greta! Världen – västvärlden – är inte empatilös. Den är bara lat, välgödd och väldigt bekymmerslös.

För det femte: ”Det handlar om att vara bäst – det är inte normalt.” Jo. Det handlar om att vara bäst. Om vi inte är bäst så kommer vi inte överleva. Vi måste vara bäst för att försvara oss mot de som vill ta över vår värld. Oavsett om de heter Covid, nazisterna eller klimatförändringarna. Vi behöver vara så in i helvete bäst. Det är återigen Darwinismen – den enda sanningen. Hur man är bäst är dock en helt annan diskussion. Det handlar inte om att förgöra den andre som den här videon vill få det till. Det handlar om samspel och vara bäst på det samspelet. Så:

Nej Greta! Man ska inte vara sämst. Man ska vara bäst.

Jag har sett delar av den här serien och jag tycker SVT:s förra dokumentär var bättre. Den beskrev hennes 365 dagar av kamp och den kan och ska givetvis ifrågasättas på flera sätt men om man ser den med nyktra ögon (och inte vattniga av emotionella tårar som vårt lands befolkning får av ovan) så kan man urskilja en del obehagliga detaljer på flera nivåer som jag lär återkomma till.

Problemet med Greta är att hon tillåts berätta en historia som inte är sann. Klimatproblemen är högst verkliga men ifrågasättandet av desamma är lika sanna. Det finns mängder av aspekter på den här frågan och ska vi klara av att stävja alla de problem som hotar vår planet kan vi inte sätta ett i fokus och avstå för att adressera de andra. Allt hänger ihop. Därför är Greta budskap farligt.

Skulle det här gjorts konstruktivt så skulle idag 400 Greta akademier byggts där tusentals gröna miljötekniker utbildade de protesterande barn som nu är ungdomar till miljötekniker för att rädda världen. Ett utbildningsväsen utan en aktivistisk agenda utan med vetenskapen som grund. Men det hände inte. Istället återtar vi nu – post-Covid – en ny, mogen, Greta som berättar för oss att svaghet är stolthet. Empati är att må dåligt. Att vara svag är styrka.

1984 någon? Ärligt. Fuck this shit! Lär ditt barn vad som krävs så vi kan dämpa antalet år av mörker. Följ mig gärna.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Missa inget inlägg – Prenumerera på Det nya paradigmet.

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s