Varför Greta lyckats fånga en hel värld

Inlägget om Greta igår slog i höjden. Jag tolkar det som att intresset för henne och hennes sak engagerar. Då tänkte jag försöka förklara ännu ett fenomen i vår samtid: hur Greta blev den evigt lysande stjärnan på himlen och det beror inte på det du tror.

Greta Thunberg Bristol Youth Strike Climate March

Den 20 augusti 2018 inleder den femtonåriga Greta Thunberg sin sittstrejk utanför riksdagen i Stockholm. Det här är inledningen på vad som ska bli en turné världen över (och minns just ordet turné) under ett helt års tid. 2018 så har det också gått 22 år sedan Connect to Internet blev årets julklapp och fullkomligt trasade sönder DDR-Sverige. Bara 7 år tidigare delade staten ut telefoner till hushållen och du fick inte köpa en telefon utomlands. Vi hade två TV kanaler och fyra radiokanaler och hade redan jagat ut Radio Nord och Radio Syd som sände fri icke statlig radio från båtar på havet utanför Sverige vilket givetvis upplevdes provocerande av socialdemokraterna. Det nya paradigmet som inleds med Internets kommersialisering innebär att alla gamla hierarkier rivs. De hierarkier som instiftats sedan statens tillkomst och som exploderade efter franska revolutionen och Napoleons fälttåg. Internet bröt med dåtiden på samma sätt som tryckpressen gjorde 1789. Vill ni fördjupa er i detta så kan ni läsa webbplatsens om grundpelare för att förstå samtiden här.

Berättelsen om Greta har allt att göra med det här. Därför det som händer då hela hierarkier störtar samman (media, politiken och akademierna) är att vi får ett kaos. Med Internet kan nämligen vem som helst göra sig hörd och det här är precis vad som händer då först webbchattarna tar plats 1996. På dem följer bloggarna. Därpå kommer MySpace. En slags allmän samlingsplats för de som gjorde musik som ratades av producenter för att den var för dålig. Här någonstans kan ni börja förstå vart vi är på väg.

MySpace följdes av Facebook. Facebook byggdes så våra hjärnor i stort sett aldrig skulle kunna koppla bort det sociala mediet. Det är nämligen inte en slump att det som tänds sist då du loggar in på Fejjan är notifieringsknappen. Inom psykologin kallas det för intermittent förstärkning men det får bli ett annat inlägg. Facebook utvecklades snabbt till en plats för att lägga upp bilder i motljus på sig själv där man drack vin i solnedgången men några skarpa hjärnor kom på att man kunde vidareutveckla en plattform för det beteendet: Vi fick Instagram.

Då sen telefonerna ger oss tillgång till dessa narcissistiska plattformar dygnet runt så finns ingen hejd längre. Youtube blir snart också en plattform för influencers vilket i nio fall av tio är unga personer som vill synas och höras och försöka tjäna pengar på att tillgodose deras lätta störning i sin självbild (under 2021 kommer jag producera en Youtube-serie tillsammans med ett internationellt influencerbolag kring fenomenet Influencers och varför vi ser på dem med helt fel ögon och vad som tornar upp sig i framtiden). Vi har nått fram till idag.

Greta har en röst som ingen annan på scenen. Hon är ett skräckslaget litet barn i en värld av onda vuxna.

En av de största saker som Internet förde med sig är Scenen. Möjligheten för alla att kringgå producenter, TV-regissörer, filmskapare och alla andra som står som potentiella garanter för kvalitet (men också de som måste följa marknadsekonomins lagar och skapa totala intellektuella kraschar som Wahlgrens värld) låg vidöppen och därmed öppnades ett landskap som direkt hotade de gamla systemen: medierna, akademierna och politiken.

Det här skapar många problem för de gamla makthavarna och en av dessa är politiker. För vem lyssnar ens idag till gubbar i min ålder som pratar om förmögenhetsskatt? De som inte gör det är de unga. De har sitt liv på internet och har sina personliga favoriter som de följer där. En av dem är Greta.

Greta Thunberg är nämligen en ikon för en rörelse som håller på att dö: makthavarna. Resonemanget att man inte behöver synas med Greta för att man redan har makt kan bara tillhöra de som inte förstår det nya paradigmet. Det är helt nödvändigt att synas med Greta för att behålla makten eller rättare: befinna sig på rätt sida om den. De unga ser med ödesmättade blickar på världens ledare och underställer dem sin egna representant för överlevnad. Oaktat vad hon står för. Greta är en ikon för överlevnad berättad med finaste delikatess.

För Gretas hela berättelse handlar om överlevnad. Den är felaktig givetvis. Det vet alla som läst på om klimathotet och förstått att sätta det i ett makroperspektiv. Men det finns ingenting som är så starkt som fenomenet Greta. För Greta har en röst som ingen annan på scenen. Hon är ett skräckslaget litet barn i en värld av onda vuxna. Ingen ledare kan fånga de unga som ett barn som med gråten i halsen ges tillträde till världens alla stora salonger där de hon får tala direkt med de som äger makten. Här kunde Gretas oro stillats. Men.

Min fråga är: vem lät henne tro det? Var det hennes föräldrar som var lika obegripligt oförstående fast de var vuxna tänkande människor? Är det en inre krets som förstår värdet av att använda Greta som ikon för att föra fram agendor?

Ganska snart insåg Greta att ingen lyssnade på henne. Det är begripligt. Vilken ledare kan komma in på ett G20 möte och säga att hon lyssnat till en diagnostiserad 15 åring och nu ska ändra hela sitt lands infrastruktur och försöka få de andra att göra samma sak? Den ledaren skulle inte vara välkommen ens på kafferasten efteråt. Men Greta trodde på det. Att hennes panik och hennes ärliga kamp skulle besvaras då hon äntligen nått in i de innersta kretsarna. Och vem kan beskylla henne för att tro det? Framförallt inte då hon är ett barn. För bara ett barn kan upprätthålla en sådan naivitet. Min fråga är: vem lät henne tro det? Var det hennes föräldrar som var lika obegripligt oförstående fast de var vuxna tänkande människor? Är det en inre krets som förstår värdet av att använda Greta som ikon för att föra fram agendor? Det senare är rimligare än det första men jag tänker avhålla mig från konspirationsteorier.

Gretas turné skildras skickligt i filmen Greta på SVT Play och den slutsats jag drar då jag ser hennes besök i olika länder är att hon tas emot The Beatles. Eller om man så vill: Hitler. Kulten är total. Unga gråter. Unga skriker. Unga vill röra henne. Greta själv är helt ointresserad och mer förskräckt över uppmärksamheten som hon måste hantera för att slåss för sin sak. Men inte desto mindre är berättelsen om den döende jorden förmedlad genom ett barn är total och överväldigande. Du kan inte ifrågasätta ett barn. Framförallt inte ett barn med diagnos. Framförallt inte då det enda hon vill är att se världen överleva. Här spelar fakta ingen roll. Ledarskapet har gått så förlorat att mänskligheten lyssnar till en person som har valt ut den del av forskningen som säger att vi står inför ett hot och stannat upp där för att hon är rädd. Greta har inte brytt sig om att ta reda på all annan fakta som talar för att hotet kan avvärjas genom grön teknik, kärnkraft och en mängd andra åtgärder samtidigt som vi har flera andra enorma hot mot mänskligheten att ta hänsyn till. Hon bryr sig heller inte om den. Hon har en diagnos som bland annat får henne totalt fokuserad på en och samma sak. Där ryms inte resonemang och diskussioner. Det är det som förenklar berättelsen och gör den så kommunikativ. Alltihop är en sorglig och genial komposition.

Greta är inte ensam. Åtminstone tre andra barn har genom åren haft samma budskap som Greta. Skillnaden var att både Smartphones och Internet inte utvecklats till dagens nivå. Gretas turné är så skickligt skisserad och genomförd att jag som gammal dramaturg direkt insåg att peeken i tredje akten kom med ”How dare you?” Därefter skulle hypen börja dö vilket den också gjorde. Då Greta i slutet av sin hemresa gjorde uttalanden om rasism och kolonialtiden så insåg jag att det här var början på något helt annat. En berättelse för att ta tillbaka makten att berätta postmodernismen en gång för alla men berättad av en ikon som ingen politiker någonsin kan slå. Det var dags för del 2 i triologin Greta. Men den slogs ut av nästa blockbuster: Covid.

För Greta är en saga. Vår värld går just nu och tror på en saga förmedlad av ett barn med diagnos.

Men när tog Greta beslutet att börja tala om rasism? När gömdes det i klimatfrågan? När blev Gretas budskap även postkolonialism? Var inte hennes fråga klimatet? Troligen skulle Greta kunna fylla dagens unga med samma skräck och avsky mot den vita medelklassen och dess ledare även i dessa frågor men vi kom aldrig in i den andra delen av triologin.

Greta är vår tids ikon. Vår Palme. Vår Hitler. Vår Obama. The Greatest Leader of Them All. Och för att bli det måste hon vara ett barn som vill rädda världen. För det här är Narnia. Sagan om Ringen eller Mio min Mio. Det är omöjligt att kritisera utan att bli ondskan personifierad. Det här inser smarta människor. Gamla ledare som måste synas med Greta för att inte dö ännu snabbare eller entreprenörer som förstår sig på att anskaffa makt med hjälp av en saga. För Greta är en saga. Vår värld går just nu och tror på en saga förmedlad av ett barn med diagnos oförmögen att ta in det helt nödvändiga resonemanget, i en tid då vi skulle behöva göra allt för att skapa nya insikter i ett nytt paradigm. En tid där vi måste inse att informationalismen har ersatt kapitalismen. Där nätokrater bryter sig loss från konsumtariatet.

Är det med nödvändighet så att vi kommer vända oss till de enda ledare som idag existerar: influencers? Ligger svaret på hela jordens framtid i Bianca Ingrossos vlogg?

Det nya paradigmet är här för att förklara det och det är här för att krossa myter om Greta. Inte Greta som person nota bene. Hon lider troligen mer än någon annan idag efter år av kamp som aldrig var menad att resultera i något annat än ledarskap i en tid där vi inte har några äkta ledare som pekar ut en riktning och går dit likt Moses exodus. Greta ville vara den personen och hon hade sitt mål. Men ingen tänkte dansa med henne på riktigt.

Om det idag skapades en massa Greta-akademier där man bjöd in alla dessa fantastiska miljötekniker som förstår problematiken och har lösningarna och utbildade alla dessa unga aktivister till att lösa problemen på riktigt: inte med att ockupera tågstationer eller med plastpåseskatt utan med utbildning 24/7 och ekonomiska satsningar på rätt instrument så skulle Greta gjort den världsförändring hon är ute efter. Men det har inte hänt. Och det kommer inte att hända. För det bygger inga ledarskap. Det är inga sexiga kulter med gråtande hysteriska fans som media kan sälja sina döende tidningar och clickbaits på. Det bygger enbart anonyma lösningar och anonymitet fungerar inte då det gamla paradigmet försöker förstå det nya. Annie Lööf är ett lysande exempel.

Så Greta kom och gick. Greta blev ikonen för den nya tidens ledare som består i känslor. Gretas ikon går inte att toppa. Vi kan inte få en ny Greta. Det finns helt enkelt inga ledare kvar. Och där står vi i en värld som rusar allt snabbare in i det okända. Så vad ska vi göra? Vad ska vi ta oss till då inga ledare längre finns och det sista kortet är spelat? Är det med nödvändighet så att vi kommer vända oss till de enda ledare som idag existerar: influencers? Ligger svaret på hela jordens framtid i Bianca Ingrossos vlogg? I så fall är vi hjälplöst förlorade. Så vad kan vi ta oss till? Jag har förberett en 13 minuters video kring det som jag lovar att släppa i morgon.


Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Missa inget inlägg – Prenumerera på Det nya paradigmet.

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

2 reaktioner till “Varför Greta lyckats fånga en hel värld

  1. Inte värt att kommentera! En typisk ordbajsare som påstår att han inte ägnar sig åt konspirationsteorier. Vad är då detta? Att ägna spaltkilometrar åt något som utmynnar i: Vaddå? Tydligen är det enbart fråga om att försöka briljera med ett bra minne om vad som hänt de senaste 20 åren men av intentionen att blamera Greta Thunberg gick totalt om intet.
    Greta kvarstår som ett fenomen.

    Gilla

    1. Det mynnar ut i en förståelse varför Greta fångade (nästan) en hel värld. Greta kvarstår som ett fenomen men kommer aldrig lysa så starkt som den första delen i hennes berättelse – helt enkelt därför en nyhet aldrig är starkare än sin senaste berättelse. Vad du inte förstår är ayt Greta är en saga som du helt uppenbart läst och älskar. Vackert så. Problemet med sagor är att de är sagor. Greta öppnade ögonen på många. Men var är resultaten? Dy har säkert sett filmen om Greta. Du vet då hur frustrerad hon är över att inget händer. Det finns en anledning till det. Aktivism fungerar inte som ledstjärna. Teknologi är det svar vi söker och hade vi nu 400 Greta-akademier hade hennes rörelse skapat något riktigt vettigt men det enda den gjorde var att skapa panik bland miljontals barn och vuxna som inte behöver ha panik. Och Greta eldade på den. Det är ett mycket viktigt men också beklagligt ögonblick i mänsklighetens historia som inte ens kommer bli mer än en parantes i de post-postmodernistiska historieböckerna vad du än tycker om det.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s