Hur Wuhan och Annie Lööf förklarar en ny tid

Tre forskare vid Wuhan-labbet insjuknade i Covid liknande symptom redan i november 2019. I en artikel i Svenska dagbladet pekar allt mer på att det troligen är ett labb i Wuhan som läckt ut Corona-viruset. Även fall utredningsgruppen från WHO försöker tona ner det så ska man ha i minne att en av utredarna faktiskt arbetat både för WHO och det aktuella labbet samtidigt vilket ger upphov till en intresse konflikt. Förklaringar som Kina kommit med som till exempel att viruset smittat via frysdiskar har också tillbakavisats.

Samtidigt säger Annie Lööf i samma tidning att ”riksdagsarbetet är omodernt och behöver förnyas”. Annie Lööf har själv börjat med Youtube och Insta med varierande resultat och har likt inluencers som Bianca Ingrosso mycket stort fokus på sig själv vilket för tankarna till 90-talets Glenn Killings bejublade föreställningar där Rheborg gjorde Fryshusets Anders Carlberg med de bevingade orden ”att vara nere med kidsen”. Ungefär så känns Annie Lööf.

Det som vi bör komma ihåg i dessa tider av förändring i informationalismens begynnande era är vad vi kan lära av dessa två saker. För det första: ponera att det är sant. Ponera att Kina faktiskt av misstag eller med flit lyckats släppa ut ett virus som totalt lamslagit hela världen. Anta att det har skett. Förstå sen att även om – jag säger om – Kina skulle befinna sig skyldig aldrig någonsin kommer att ställas till svars för det som skett om vi ser till proportion till skadan som inträffat världen över – ekonomiskt så väl så som själsligt och i fråga om rena familjer, släktingar och vänners bortgång.

Vi har alltså en partiledare vars parti har ca 10% som tar sin inspiration från Wahlgrens värld. Det om något bör styrka att politiken är dödsdömd som projekt.

Betänkt det för en sekund. Att du lever i vad som ska kallas för en demokrati med fullt utvecklat välstånd. Men i samma värld kan en nation ödelägga en värld i 18 månader och inte behöva svara för det för en enda sekund. I en sådan värld är faktiskt allt möjligt.

Samtidigt i Sverige så menar partiledaren Annie Lööf att riksdagsarbetet är omodernt. Fler och fler söker sig bort från politiken. Annie Lööf själv verkar ha förstått det men inte tillräckligt väl. Hennes egna försök att lajva Bianca Ingorsso går så där på youtube och på Instagram. Faktum är att hon anlitade Bianca som influencer i all hemlighet valet 2018. Vi har alltså en partiledare vars parti har ca 10% som tar sin inspiration från Wahlgrens värld. Det om något bör styrka att politiken är dödsdömd som projekt.

Det sista skriet från politikens vildmark var Greta. Briljant utfört. Nån måste fattat i grunden att politiken just är död. Men tar man barnet som talesperson i en fråga som upplevs hota henne och en hel generation och dessutom i en tid då sociala medier precis slagit igenom så kan man vinna den absolut sista striden om tid på scenen i politiken – kosta vad det kosta vill. Det är riktigt smart. Jag tror inte vi får en uppföljning. Scentiden är förbrukad. Det går inte att toppa Greta. Nu kommer AI och den tiden kommer sätta punkt för all form av aktivism.

För det är sant. Politiken, medierna och akademierna rämnar under trycket från nätokratin och det gör också politiken allt mer obsolet. Det gör att politikernas makt minskar och förflyttas i bästa fall till dig. Det är ditt val. Du har internet för dina fingrar och kan i stort sett bli och göra vad du vill med det. Det kräver din tid. Det kräver din energi. Men det är också biljetten till att bygga dig något utanför det samhälle som idag rämnar globalt så som lokalt.

Sverige och världen kommer givetvis att stå kvar. Jag säger det redan inledningsvis på den här webbplatsen. Vi kommer inte gå under i vare sig klimatfrågan eller inbördeskrig. Däremot kommer kraven på dig och dina barn öka. Kravet på din medborgerliga närvaro. Den behöver inte alls vara fysisk utan nätokrat. Din valfrihet och framförallt dina barns valfrihet är mycket större än någonsin i historien. Islams valar skakar under hotet från detta vilket fundamentalisterna inser och därför försöker flytta fram sina positioner i det hotande väst där många av deras bröder och systrar hängt av sig hijaben och tanken på Allah som världsalltet och börjat leva på 20-talet.

Tiderna förändras. Valen görs inte på byggdegårdar längre som en centerpartist i Almedalen menade att de gjorde. Vi gör tusen val varje dag och alla registreras. AI kan redan nu veta vad vi vill innan vi vet det själva så vad ska vi ha val var fjärde år för? Att förnya riksdagsarbetet är inte att ha en youtube kanal så den främsta förespråkaren för reformation har inte fattat internet utan istället hoppat på en konsumtariatsik inställning vilket bara störtar partiet närmare bråddjupet. Unga partianslutna lämnar riksdagen för att de inser att det finns något de kan bygga själva utanför byråkrati och 1800-tals doftande system. De går till internet och blir nätmedborgare och skapar nya fantastiska projekt. Detta sker samtidigt i en värld där världsnationer kan utan att ens få en reprimand smitta en hel värld med ett dödligt virus.

Vi behöver förhålla oss till det här därför att världen omkring oss byter skepnad. Därför försöker jag dagligen ur filosofisk aspekt så ofta det går förklara för de fåtal som är redo att bli nätokrater i den nya tiden. Det är vi som är vinnarna i de 50 år av mörker vi har framför oss.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Missa inget inlägg – Prenumerera på Det nya paradigmet.

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s