Centerpartiets nya symbolik

I dagarna har centern backat från att vilja ha regeringsmakt till att föra fram sin politik vilket framkom på partiets förtroenderåd i fredags. Det är symptomatisk med tanke på de senaste tidens avhopp och problematiken i att vägra liera sig med ett ytterhetsparti vilket i praktiken gör deras politik till en pappersprodukt.

Centerns nya logga presenterar detta dilemma. Fyra hjärtan som pekar mot mitten. Ett för varje fornstort alliansparti? Hjärtan som symbol för handhjärtan? En önskan om en annan tid där man tänkte bada – men inte badade – badtunna? Med snart ett år till val är detta parti svårt att definiera. Inte i sin politik direkt. Där har vi en tydlig linje för generös migration även om migrationsgenorisiteten faktiskt kommit av sig i debatten till förmån för pandemin men nu också – nu då vaccinåldern är här – gängkriminaliteten. Den fråga som föregicks av debatten kring tiggarna 2015 och mynnade ut i migrationsfrågan 2016 för att vrida över mot gängkriminalitet åren efter. Den frågan kapades helt av pandemin men jag sa det februari 2019: pandemin må dominera världsnyheterna tills dess vi får ett slut på den men den dagen kommer gängkriminaliteten att återkomma med förnyad styrka. Den dagen är nu här.

(Låt mig bara få skjuta in: i min första podcast The moonbarking med ca 7 år på nacken så var jag hänsynslöst ointresserad av politik och hoppade av den då podden blev för mycket debatt och för lite snacka skitpodd. Men i något av avsnitten 2015 förde jag och min sidekick Stefan som debatterade gärna och mycket en debatt kring om inte migrationen var för stor varpå bla en gammal kollega på ett av våra större mediebolag skrev till mig att jag troligen ville ha koncentrationsläger. Där var vi. Där är vi)

Centerpartiers nu logga är alltså:

  • en symbol för lite av varje från vänster till höger där varje hjärta pekar mot mitten
  • en signal om ett medmänskligt parti med 4 hjärtan
  • och eventuellt en önskan om att aliera sig med sina forna vänner om de vänder SD ryggen – annars är det omöjligt. Eller är det?

Den sista frågan är det som troligen fick C att gå från att ”finnas med i regeringsmakten” till ”att driva sin politik”.

Postmodernismen vill sätta två krafter mot varandra samtidigt den menar som att varje upplevd sanning är varje individs egen sanning. Det enklaste sättet att lösa det är just att klumpa ihop sanningar i två läger och sätta dem mot varandra och det är vad svensk politik kommit till. Det i sig är inget ovanligt – se bara på USA – men det blir besvärligt för ett parti vars raison d’etre är att vara lite av allt. Centerns roll är långt ifrån obetydlig idag och hur de väljer att förhålla sig till verkligheten snarare än symboliken i deras nya logga kan spela avgörande roller i den kommande valstriden.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Missa inget inlägg – Prenumerera på Det nya paradigmet.

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s