Wolt har fattat att marknadsföringen är död

För ett år sedan lanserade jag begreppet Sfär-index. Kort sagt bygger det på marknadsföringens död och marknadskommunikationens problematik i ett instabilt samhälle. Jag sammanfattar Sfärindex i en formen:

Sfärindex = Kärnvärde + Mantelvärde + Kontributionalitet

Kärnvärdet är detsamma som produkten företaget tillverkar. Mantelvärdet är resultatet av den övervakningskapitalism som företaget utsätts för. (Kort sagt är övervakningskapitalism den data som samlats in och sålts vidare om individer. Den datan kan rätt hanterat beskriva företagets humankapital baserat på de anställdas registrerade beteenden on och offline). Kontributionalitet är det som företaget måste bidra med utöver meningslös marknadskommunikation för att vinna kunderna. Kontributionalitet är ett område utanför Kärnvärdet. I dagarna släpptes en artikel som beskriver på pricken vad Kontributionalitet innebär.

Företaget Wolt har kommit fram till att man vill hjälpa till att skapa en mer fungerande arbetsmarknad. Nyligen lanserades bolagets integrationsprojekt där de som tar uppdrag via Wolts plattform också får ta del av ett mentorprogram och språkkurser som ska hjälpa deltagarna att ta sig vidare till mer kvalificerade yrken. Många bud är nyanlända och har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden trots att flera av dem har en högre utbildning. Målet med programmet som drivs tillsammans med den ideella organisationen Nema Problema och utbildningsföretaget Lingio är att öka möjligheterna för utlandsfödda bud att ta nästa steg på arbetsmarknaden. Wolt tror inte att det här kommer äventyra deras verksamhet snarare tror de att det går bidra till bättre samhälle. – Källa Svenska Dagbladet Näringsliv 26/5 2021

Wolt har på så sätt gått om sina konkurrenter. Att köra ut mat kan i stort sett vem som helst lyckas med och det finns flera konkurrerande kedjor. Foodora är ett av de och har som ett av få matleverantörer infört fast anställning till skillnad från Wolt som arbetar med gigg-ekonomi det vill säga att man får uppdrag via Frilans finans. Du behöver inte ha företag men du blir heller inte anställd.

Wolt adresserar problemet på en annan nivå. Genom att låta sina giggare få en grundintroduktion tillsammans med en språkakademi och en integrations och mentorskaps organisation så hjälper de nyanlända uppåt i samhället till bättre jobb och avstår från att behålla bra bud i sin organisation. Det här adresserar ett gigantiskt problem som inga politiker verka ha svar på nämligen integrationen. Wolt gör det möjligt för dessa nyanlända att få de jobb som annars är off limit. Då Mc Donalds avveckar all kassatjänst som tidigare ansågs som en mycket bra inkörsport så går Wolt ännu längre: de bjuder på språkintroduktio och mentorskap. Du kan vara helt nollställd och med hjälp av Wolt avancera – med betald lön.

Notera att kontributionella världen inte handlar om politiskt ställningstagande utan att tillföra samhälle ett värde på riktigt – inte posera med ord som hållbarhet där de skänker pengar till organisationer.

Vissa kan mena att det här är ett cyniskt sätt att kringgå kollektivavtal men tiderna förändras. Att ha kollektivavtal eller ges möjlighet att avancera blir nu för vissa ett enkelt val och är det anställning man söker så kan man gå till konkurrenten.

Wolt uppfyller alltså det Kontributionella värdet i den nya tidens marknadsföring med bravur: de bidrar via sin affärsidé till lösningen på ett samhällsproblem och i en tid av instabilitet där människan i sitt val kan påverka ett problem som hon upplever som nära inpå och viktigt så är det a nobrainer vem man väljer förutsatt att Wolt kommunicerar det här på rätt sätt.

Notera att kontributionella världen inte handlar om politiskt ställningstagande utan att tillföra samhälle ett värde på riktigt – inte posera med ord som hållbarhet där de skänker pengar till organisationer. De visar med tydlighet att de är en del av lösningen. Väldigt många företag försöker just nu använde woke-budskap. Det gör de för att de inte längre syns på scenen där alla vill marknadsföra sig idag. Då försöker man bygga om företaget till något det inte är – till exempel med godhetssignalering eller plantera träd i Kenya. Kontributionella företag gör en skillnad på riktigt genom att via sin affärsidé eller investera i arbetskraft som har svårt att komma in på arbetsmarknaden eller bygga bort geografiska närliggande problem. Det senare kan ske med företagets vinst men generellt handlar det inte om att ge pengar till organisationer eller köpa miljöcertifkat. Det synas allt för enkelt som rena avlatsbrev där kontributionella värden är uppoffringar i affärsverksamheten men som i informationalismens era snarare ses som briljanta investeringar.

Företag kommer behöva hitta verksamheter i sitt område på det som Wolt har gjort för att ha en chans i konkurrensen om kunderna. Vi är inte intresserade av deras spam. Om vi ska välja mellan två konkurrenter med två närbesläktade produkter behöver vi också en morot att välja någon av dem. Det kan vara integration som Wolt presenterar. Eller ett samarbete med ideela nattvandrare med vilka man utvecklar teknik för information via appar och sensorer i deras bilar. Det kan också vara personal i en matbutikskedja som lämnar överbliven mat till uteliggare varje dag i veckan utanför arbetstid men med lön. Anströning och ansvar kommer med det kontributionella värdet. Posering och kapitalöverföring kommer med så kallade hållbarhetsarbeten.

Håll ögonen på det kontributionella värdet (men även på mantelvärdet). Det här är inte det sista ni sett av det. Snarare tvärtom. Och vill du prata med mig om hur ni kan arbeta med ert Sfärindex når ni mig här.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Missa inget inlägg – Prenumerera på Det nya paradigmet.

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s