Wallin krattar vägen för sin dokumentär genom att ta avstånd från tidigare hat

Häromdagen pudlade Cissi Wallin 180 grader i frågan kring seximens hatdrev. dagarna innan så publicerades en artikel om att Cissi Wallin och Maria Sveland samlat in 250 000 till sin dokumentär om Metoo. Frågan är om vi mot bakgrund av detta kan köpa ett pudlande av Wallin i en fråga där hon i åratal drivit på rent hat.

Då Paolo Roberto nyligen valde att tala ut i flera poddar angående sitt sexköp så vände sig stora delar av det feministiska Sverige vände sig mot Paolos avståndstagande och ville få det till något annat. Jag kan hålla med delar av kritiken. Jag anser inte att han besvarade frågorna så väl som man önskat men Paolo är inte av det virket. Jag tror Paolo faktiskt gjort det här för att utöva makt. Paolo är en fighter. Precis som när Zlatan – då han börjat spela i en italiensk storklubb – snodde en bil och kraschade en kiosk (om jag minns det helt rätt låter jag vara osagt men det var inte Kolmården han besökte då han var på besök i Sverige). Det finns något i mentaliteten. Det är en förklaring. Ingen ursäkt. Och vi kan ta det här till kvinnligt vs manligt och peka på vad som benämns som manlig toxicitet – och det ska vi. Bara inte nu.

Cissi Wallin drogs inte med i drevet. Hon höll fan i bensindunken.

Att Cissi Wallin just nu då hon befinner sig i en insamlingsfas plötsligt väljer att ta avstånd från alla sina tidigare uttalanden om manshat är ändå signifikativt. Jag har följt Wallin om ej frekvent och har oerhört svårt att se hur hon från en dag till en annan skulle släppa allt hon sagt tidigare. Det är inte länge sedan hon stämdes för förtal mot Fredrik Virtanen och där ägnade sig åt förföljelse och uthängningar. Är allt det här glömt och förgånget?

Cissi Wallin har länge drivits av drev mot män som förtryckare av kvinnan. Det har Cissi Wallins hela raison d’etre existerat i. Då hon säger att ”publiken krävde ett raseri” så är det i mina ögon ett barns förklaring. En vuxen kvinna erkänner att hon inte bara drogs med. Wallin höll fan i bensindunken. Att påstå att hon drogs med och att publiken kräver är ett mycket fegt sätt att försöka utnyttja situationen till sin egen fördel. Wallin drevs av ett hat mot vad som brukar kallas patriarkatet och där alla män kan vara skyldiga och där vissa menar att män får offras för kvinnans skull. Det är den del av feminismen som Wallin höll facklan för. Det gör hennes nya inställning en smula svår att tro på.

Nu fylls sociala medier av lovord över att hon insett sina misstag. Vi noterar då att då Paolo gjorde sina ursäkter så försökte man hitta alla fel man kunde för att punktera hans avståndstagande från sin handling. Ingen verkar försöka hitta kausalitet i det faktum att Wallin ska skapa en kulturgärning som i grunden faktiskt yttrade sig som avsky mot SVT:s dokumentär om Soran Ismail.

PR Strategen Wallin fattade att hon nu var tvungen att höja sig över sitt hat för att slå där det verkligen ger en kritisk träff: en dokumentär. Fakta. Pianotoner kan man tänka. Resonemag. Känslor. Men inget hat. En hatisk dokumentär kan du inte göra. Du kan hata i sociala medier för att få snabba likes och impulsiva svar men en dokumentär är något annat. Det är en konstform och måste behandlas som sådan. Det kloka förarbetet man gör då är att ta avstånd från tidigare hat för att kratta vägen för det som komma skall.

Läs också: Varför Metoo filmen är en usel idé

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Missa inget inlägg – Prenumerera på Det nya paradigmet.

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

3 reaktioner till “Wallin krattar vägen för sin dokumentär genom att ta avstånd från tidigare hat

  1. Har väntat på att du skulle kommentera händelsen, och som väntat har vi samma åsikt i sak. Intressant när sanning blir det nya bedrägeriet, Wallin på sätt och vis blir lite lik Trump på så sätt. Jag tror inte Trump är en ärlig figur i sig, men jag anser att han mer ofta än inte haft sanning bakom sig, inte som konsekvens av hans karaktär eller integritet, utan att sanning var den lönsammare vägen att välja i ett svältfött land när det kommer till sanning och rakryggade åsikter. Jag förutspår en flykt från såkallad Wokeism, kanske inte i närmaste tiden. Men den stora mängden nyprogressiva människor är inte det av ideologi eller tro utan av enkelhet och pengar, något som när det flyttas tar majoriteten av människor med sig. Och jag tror knappast att offermentalitet upphör utan snarare endast förflyttar sig. När den hoppat från klass till kön och ras, och sen eventuellt ska hoppa vidare, vart kommer den landa då?

    Gilla

    1. Det råder delade meningar om vad som sker med woke just nu. Jag ser den fortsätta men samtidigt imploderar den då BLM grundare köper villor för 41 miljoner dollar av en kassa som skulle gå till anti polisvåld.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s