Facebook fuckar med ditt minne

Är det någonting som fick mig att sluta använda min privata Facebook i stort sett helt är det då de införde funktionen ”Dina minnen”. Varje dag matades jag med saker jag lagt upp och med ens insåg jag vilken liten narcissist jag var. Det var bilder från landstället, solnedgångar, restaurangbilder och bilder på nya möbler. Alltså sånt som folk alltid lägger upp men som någorlunda nu förpassats till Instagram där jag inte sätter min fot mer än i undersökande researchsyfte.

Att Facebook installerar ”nya funktioner” handlar om att behålla dig. Därför att Facebook tappar nu fler medlemmar i USA än det tillkommer. Facebook har en generation och den är medelålders. Våra barn tar sig an de nya plattformarna vilket kommer få Facebook att bli en enda elefantkyrkogård eller snarare som den där Hollywood-filmen våra föräldrar älskade som vi inte kunde begripa storheten i då den inte ens var i färg.

Är du uppmärksam märker du att det sista som tänds på Twitter är ikonen för nya meddelanden. Det är medvetet och kallas intermittent förstärkning. Det innebär att man håller användaren på spänn för att invänta belöningen. Detta används också i datingindustrin och med personer som tindrar och har läst The game.

Algoritmen ”Dina minnen” tvättar dina minnen så du tilldelas de minnen som är bra. De som framkallar sorgsna, rädda eller arga känslor sorterar alltså Facebook bort. Det här innebär att de minnen de delat förstärks med hjälp av ditt eget Facebook konto och de minnen du delat som inte fylls av glädje städas bort. Därmed har Facebook också ett grepp om ditt eget privata minne med hjälp av kraftfulla algoritmer. Genom att dela gamla minnen förstärks dessa i algoritmen och genom att åter visa dem för dig skapar de också en vilja av dig att fortsätta använda deras plattformar. Och det gör du utan att blinka.

I år kommer jag påbörja en filosofisk videoserie kring vår samtid – kärnan av den här webbplatsen. Det som väldigt få inser är att vi inte längre lever i kapitalismen utan i informationalismen. Det är en era som började kring 70-80 talet och togs upp av filosofer och psykologer som såg Internetfenomenet komma. I nutid är det Bard/Söderqvist som förklarat fenomenet i fem (snart sex) riktigt tunga böcker varpå den här plattformen vilar. Informationalismen består av ett mycket komplicerat fundament då det kommer till att förklara vad som händer och varför det händer och det blir en utmaning att försöka översätta det till er. En av beståndsdelarna är hur som helst att kapitalet helt tappat dominansen till informationen och det är vad den här artikeln försöker beskriva.

Facebook äger dig. De äger till och med dina egna minnen. Inte bara digitalt utan i dig själv eftersom de förstärker det de vill förstärka hos dig. Ditt minne är inte en databank av händelser du kan spela upp igen och igen. Hjärnan fungerar på så sätt att minnen hjälper dig att överleva och det innebär att din hjärna också förvränger minnen. Nu använder Facebook dina minnen genom att manipulera det högst privata i dig själv.

Missförstå mig rätt. Jag älskar teknologi. Men informationalismen innebär att vi måste börja förstå vad tekniken omkring oss gör och hur vi förhåller oss till den – något jag kommer att hjälpa er, mina läsare och tittare med.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Missa inget inlägg – Prenumerera på Det nya paradigmet.

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s