Den feminina kulturen i vårt unga fotbolls-Sverige

Tränaren är avgörande för att ungdomar ska fortsätta sin idrottskarriär högre upp i tonåren. Det visar ett projekt på högskolan i Halmstad som gjorts tillsammans med Svenska fotbollsförbundet. Det här är ett utdrag från Morgonstudion i SVT 28/6 2021 där bland annat en tränare intervjuas (45 sekunder). Jag ber er lyssna till detta innan ni fortsätter att läsa.

Samtliga högskolor i Sverige är myndigheter. Svenska fotbollsförbundet lyder under Sveriges riksidrottsförbund.

Riksidrottsförbundet i sin tur är statligt finansierat.

Det är även våra myndigheter vilket högskolor lyder under.


Samtliga källor: wikipedia – förekommer missuppfattning från min sida så ber jag er höra av er så jag kan rätta till det men det är så här jag förstår det.

Detta projekt är alltså till 100% finansierat av skattebetalarna oavsett vad vi tycker om idrott. Jag har inte läst rapporten men kommer om tid finnes gå igenom den. Vad jag istället tänkte fokusera på är vad tränaren säger i intervjun.

För det första säger han att man ska bekräfta alla efter den person man är så alla känner sig kompetenta.

För det andra säger han att alla ska ha möjlighet att påverka.

Utöver de nämner en av eleverna att man ska kunna känna sig trygg i sig själv genom att kunna ta det lugnt om man behöver det.

OK! Låt oss börja med det faktum att det här är sport. Jag vet inte hur fotbollsklubbar över hela landet resonerar. Det är möjligt att det är som en av eleverna säger att man bara ska ha kul men då antar jag att tävlingar inte är aktuella för dessa klubbar? För i tävlingar handlar det om att vinna. Sport går ut på att vinna. Det går inte ut på att alla är lika för alla inte kan vara lika bra. Och då vi mäter framgång i mått av kompetens så innebär det att värdet inom det området vi mäter i också ger olika värdeskalor. Därför sitter vissa på bänken och andra spelar. Alla är inte lika kompetenta.

Därav kan vi inte ”bekräfta alla så alla känner sig lika kompetenta”. Det går inte och det är inte heller sportens funktion. Sportens funktion är – så länge det är tävling och inte lek för barn – att vinna tävlingen och nästan all sport går ut på tävlingsmoment.

Nästa punkt handlar om att ”alla ska ha möjlighet att påverka.” Varför ska alla ha möjlighet att påverka något som ska leda till att vinner en turnering? Ska alla soldater i armén ha möjlighet att påverka? Ska vaktmästaren på Google ha möjlighet att påverka VD:s arbete? För så måste det ju bli om orden ska ha betydelse och inte bara vara floskler. Så vad innebär att påverka? Sport är en hierarki med en ledare i toppen och sina adepter under sig. Det är han eller hon som ska leda dem mot sina allra bästa prestationer. Det är hans kompetens och hans kunnande. Inte konsensus och unisont tänkande.

Den sista punkten handlar om att känna sig trygg i sig själv genom att få ta det lugnt om man behöver det. Då jag lyssnar på inslaget så tolkar jag det här som att alla ska få vara och agera precis som de vill för att känna sig ”trygga.” Min fråga blir då om det är det som bygger det bästa laget eller gör den mest trygga individen. Lag eller individ? Alla kan inte ha lika känslor i ett lag. Det är inte så ett lag fungerar. Det handlar om att prestera ihop. Inte att individuellt känna någonting.

Låt oss återgår till sport som koncept. Sport handlar om att vinna. Det är vad all sport går ut på. Du spelar inte Grand theft auto för att förlora. Du spelar inte golf för att förlora. Du spelar inte åttondel mot Ukraina för att förlora. Det innebär stenhård träning och en mentor som gör allt för att utveckla dig kosta vad det kosta vill. Det här visste japanerna då de började lära ut karate. Det här förstod Zlatan då han bestämde sig för att bli bäst i världen.

Maskulin och feminin kultur måste samverka. Då den maskulina enbart får råda får vi fundamentalism. Då den feminina enbart får råda får vi en enda sörja utan någon som leder. Tillsammans får vi ut det bästa av de två nödvändiga kulturerna.

Det handlar inte om att alla är lika kompetenta eller får ta det lite lugnt för att de ska bekräftas som den individ de är. Det skapar inga stjärnlandslag för det ställer inga krav och krav bygger ansvar och ansvar bygger idrottsstjärnor så väl som samhällen.

Med den här inställningen inom svensk fotboll är jag lätt oroad för kommande mästerskap men jag antar att de landslagsspelare vi kommer att få se inte tror på idéer som allas lika kompetens även om politiken nu även flyttat in i idrotten.

Det här är feminin kultur. Det här är ideer och tankar om att alla ska få komma till tals, att ingen ska få bli utan eller ledsen eller att allt ska enas kring konsensus. Det här bygger inte ledarskap och det är det vi ser nu i vår politik. Det finns ingen ledare. Istället börjar folk leta konspirationsteorier, astrologi eller tror mer på Bianca Ingrosso än Stefan Löfven. Den feminina kulturen skapar inte det vi behöver då vi står inför migrationskris och pandemin ännu inte är utrotad och inte heller lär bli det då folk tror att man blir magnetisk av vaccin. Vetenskapen står tillbaka för fabler och berättelser eftersom vår berättelse inte längre håller och det finns heller ingen som berättar den.

Maskulin och feminin kultur måste samverka. Då den maskulina enbart får råda får vi fundamentalism. Då den feminina enbart får råda får vi en enda sörja utan någon som leder. Tillsammans får vi ut det bästa av de två nödvändiga kulturerna. Sverige är idag på plats ett då man mäter feminin kultur i världen. Och vi ser det. Från vår politik hela vägen ner till barn som vill bli framstående idrottare. Och ännu värre i våra skolor – något ingen inom skolväsendet ens vill ta i med tång då jag försöker nämna det utan tvärtom förkastar det som nonsens och idioti. Den feminina kulturen i skolan formar ett nytt samhälle byggt på känslor, upplevelser, allas lika rätt till allting och konsensus. Vi får aldrig ut riktning, mål, konkurrens och ledarskap. Det är inget Sverige ens vill ha. Jag ber er bara notera att vi för andra gången på tre år står utan regering. Det finns inget ledarskap. Bara konsensus och överenskommelser som inte ens hålls. Möjligen har Nyamko och Nosshi nu visat på något annat men hur länge är det ens nyhetsvärde i ett land där folket skriker efter ledare men inte är beredda att ta ansvar för att det händer.

Men nämner du den feminina kulturens inverkan på Sverige så är du inget annat misogyn. Det är så långt vi kommit och därför bygger jag Detnyaparadigmet.com. För alla som vill gå en annan väg. För nätokratin och informationalismen.

Jag studerar och skriver en hel del i sommar och kommer därför inte skriva lika frekvent men i höst är jag tillbaka med dagliga uppdateringar.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Missa inget inlägg – Prenumerera på Det nya paradigmet.

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s