Vad händer med hierarkierna post-Covid?

Vi har lärt oss att jobba remote och nu är vi på väg tillbaka till vad som kallas för ”det normala”, att ”allt blir som förut”. Låt oss stanna upp en sekund vid det för vad är ”som förut”? Om vi med ”som förut menar” att vi ska kunna umgås, gå på krogen, bio, demonstrera, kramas, kyssas… I am all in. Om det innebär att vi ska börja med Working 9 to 5 (Dolly o Dolly – ”pour my self a cup of ambition”) så säger jag nej.

Troligen har Covid för något gott med sig och det är att vi lämnar våra arbetsplatser om inte 24/7 så 12/3,5. Med det menar jag att vi gärna spenderar halvtid på våra kontor och halvtid hemma. All respekt. Det propagerade jag för redan då jag jobbade på finansrådgivningsbyrån Söderberg och Partners men så kallade innovationsdrivna finansbyråer är inte alltid så innovativa då man lyfter på huven men det låter bra och det betalar en HR-chef och hennes konsulter och assistenter för sådana behöver man i ett samhälle där yrkena faller som avdroppade alkisar på en parkbänk och vi måste uppfinna jobb för att få det att se ut som att vi har kontroll. Det gamla paradigmet krossas mot det nya.

Men vad händer med hierarkierna då vi inte längre tänker befinna oss i arbetsgivarens bojor? Vad händer med alla mellanchefer och rörelsen på arbetsmarkanden?

  1. Mellanchefer ryker. Folk som gör power points för att visa på nästa ”strategi” för en grupp ointresserade medarbetare som inte ens har hjärta i apparaten kommer visa sig ha kostat en massa pengar som vi kan lägga på annat och därmed också automatisera flera tjänster mellanchefen har skött.
  2. Folk kommer byta jobb oftare. Då de inser att de kan sitta hemma och göra ett lika bra jobb som i det öppna kontorslandskapet (som jag hoppas faller nu – denna rest av statlig kollektivism med nyliberalaskt raison d’etre) så kommer också andra jobb på andra orter att börja hägra. Gott så! Låt arbetsgivarna få slåss om arbetskraften. Det är på tiden. Där är jag marxist.
  3. Plattar organisationer uppstår då chefsleden tunnas ut. I de bästa av världar får vi tillbaka mer makt till medarbetarna men samtidigt vinner vi också tillbaka deras hjärtan så besluten hos medarbetaren handlar lika mycket om henne som om den hon arbetar för. Detta är alldeles utmärkt för den stundande nätokratin som få kommer förstå och därmed också inträda i.

Summa summarum kommer arbetsplatshierarkierna att falla. Det skulle hända ändå eftersom Internet bryter ner det gamla napolianska hierarkisystemet vi haft i över 200 år men Covid ökade på det. Det är bara att välkomna.

I höst är min tanke att börja fokusera på mer filosofiska och futurologiska diskussioner kring vad paradigmskiftet innebär och bli mer makrospektiv snarare än att angripa detaljer på den politiska nivån som ändå faller och som handlar om att ge socialistiska eller kapitalistiska löften till den stora massan som ändå aldrig skulle prioritera tiden att se de stora bilderna eftersom Wahlgrens värld får en säsong till. Konsumtärer par excellence.

Följ och dela. Låt oss möta det nya paradigmet tillsammans beväpnad med bildning var än vi får den ifrån.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Missa inget inlägg – Prenumerera på Det nya paradigmet.

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s