99% av de muslimska afghanerna vill ha sharia-lagar

En inblick i en förändring av Det nya paradigmet och vikten av relevans

Nyligen producerades på Twitter en länk till en rapport som berättar 99% av afghanerna vill ha sharialagar. Om ni öppnar länken och söker efter 99% i rapporten så kommer ni få detta bekräftat på först träffen. Därmed inser vi snabbt att 99% av de som nu är på väg hit i räddningsplan vill ha sharialagar i Sverige.

Eller så gör vi inte det. Eller så avstår vi från att skriva det här i slutna facebookgrupper och på Twitter. I ett tweet kritiserade jag just uttalandet om att 99% av afghanerna ville ha sharialagar och bad om källa varpå jag fick länken ovan till 226 sidor vilket ni säkert förstår att varken jag eller någon som inte arbetar med frågorna mot betalning har tid att gå igenom (det är lite som att jag skulle kritiserat att Jesus korsfästes och få en länk till Bibeln. Då jag då och då gör gällande att Vänsterpartiet dels kan tänka sig att beslagta vissa företag och ser våld som en möjlig sista utväg så kan jag i alla fall delge skärmdumpar från partiprogrammet eller peka på sidan 30-40 i detsamma – även om även jag behöver vara bättre på källor). Då jag påtalade detta bad man mig aningen syrligt att söka efter 99% vilket jag då tog mig tid att göra och fann då de 99% som man refererade till. Men:

Det saknas bland annat en kontrollgrupp. En bra sådan vore afghaner som lämnat Afghanistan. Utöver att det saknas så ska man ta med i beräkningen att i Afghanistan så är 15% shiamuslimer. Gör det en skillnad i resultat? Sen bör man fråga sig hur många som har vågat svara ärligt på frågorna i ett land präglat av inbördeskrig sedan 20 år med ett Talibanvälde där man kokar barn till de som eventuellt tänker svara. Dessutom tolkas Sharia väldigt olika av olika inriktningar inom Islam och som jag förstår det även inom dessa inriktningar. Muslimer jag känner är lika svennebanan som jag själv men hävdar ändå att de är muslimer (jag kommer återkomma till det i en ny podcast jag ska starta med en exkriminell iranier som ska få se på fan i hans påstådda muslimska tillhörighet – basta!) . Så jag tycker den undersökningen har mer att visa. Jag böjer mig för det faktum att jag alltså inte läst de 226 sidorna utan och innan men jag tror inte den behandlar frågan kring afghanerna per se då den handlar om The World’s Muslims: Religion, Politics and Society. Dessutom är rapporten snart 10 år gammal.

Frågan som naturligtvis skribenten av tweetet är ute efter är varför vi ska ta hit folk som vill hugga av våra händer. Jag betvivlar att tweetet hade skrivits om inte krisen i Afghanistan och det påföljande svenska agerandet hade inträffat. Men är frågan befogad – och det är nu jag kommer till kärnan till den här första artikeln på höstsäsongen av Det nya paradigmet och också till förändringarna som ska äga rum här.

Häromdagen talade jag med en man som menade att han arbetat med ett tjugotal afghaner och alla var duktigt folk som ville göra rätt för sig. En slump? Ja kanske. Låt oss gå till media – där jag vägrar dela upp i mainstreammedia och alternativmedia då allt är media. Det går inte längre att smutskasta ett block för en agenda då båda sidor har agendor. Journalister är aktivister i alla fall då det kommer till den allt mer övertagande opinionsbildningsjournalistiken.

Dessa media ger två olika bilder. Afghanerna som fega kräk som flyr – vilket är bilden från det som kallas alternativ media och bilden av offer som flyr undan mördare vilket är bilden från av vad som brukar kallas mainstream eller traditionell media. Jag tror bilden är lika onyanserad från båda håll. Kulturer präglar folk – sant – men vad vet vi ens om afghansk kultur och framförallt afghansk kultur under tryck från Talibaner? Jag har inte varit i Afghanistan. Jag känner inga Afghaner. Allt jag vet om landet kommer från media som alltså inte ens visar korrekta bilder. Är de ett hårt arbetande folk förutsatt att ingen vill koka deras barn? Hur stor del av Afghanerna har sett västvärlden via Internet och kanske börjar tänka i sin vildaste fantasi att det kanske vore nice att knulla lite här och nu och få kröka till lite och kanske inte se sin fru som nån slav utan som någon man kanske är kär i?

Internet. Det är en mycket komplex värld Internet har givit oss och du blir svaret skyldig eller dömd att hamna i din ekokammare då du publicerar något på Internet. Jag vill här hjälpa folk att förstå den nya tiden och frågorna i den. Som att påpeka frågorna kring vilket slags folk afghanerna är eller vilken kultur som egentligen präglar dem om vi tittar under ytan. Vi kan inte mäta sådant på ensamkommande som våldtar och är från ett visst land. Dessutom så har de troligen färdats 300 år fram i tiden och om vi gjorde det så tror jag vi skulle reagera på samma sätt som dem men utifrån våra egna kulturyttringar. Och där går jag emot mitt eget resonemang:

För vi kan inte komma ifrån att Niklas på Södermalm delar mycket av kultur med en femtonåring på den Afghanska landsbygden som möjligen inte ens har sett Internet utan fortfarande tror på Allah. Jag kan inte Afghanistan. Men jag tror inte att 99% vill döda oss. Det är som med klimatet. Jag fattar att om vi släpper ut ett ämne i ett annat ämne så reagerar det för de med varandra, det minns jag sen kemin. Men sedan kan inte jag, och knappt forskarna, enas. Meterologi är ännu mer komplext än migration. The bottomline is: vi har så jävla mycket att lära för att börja förstå därför Internet gav oss möjligheten till en total kunskap som dessvärre eller dessbättre inte längre är en möjlighet utan ett krav om man ska häva sig ur den gråa massan och för det förtroende den nya tiden era kommer avkräva alla som vill bli någonting. Det kallas nätokrati och om det kan ni och kommer ni kunna läsa om här. Den nya tiden i digitalismen.

Låt oss därför vara ödmjuka inför det faktum att en undersökning inte kan berätta för oss exakt vad som kommer att ske. Låt oss istället se till alla de värden som spelar in i ekvationen.

Jag vill här och nu försöka förnya Det nya paradigmet på två sätt:

  1. Nu efter 6 månader är det dags att gå ifrån nyhetsbevakningen som jag ägnat mig åt och börja lotsa in mot filosofin som präglar digitalisen och vår nya era Internet: det fjärde och nya paradigmet. Det ska ske med videor och artikelserier på olika teman som berör oss och där vi behöver söka mer förståelse.
  2. Jag tänker fortsätta bevaka nyheter men jag vill försöka att på ett mer tydligt sätt peka på eftertanken och filosofiska aspekter på dem snarare än göra det medie gör: skapa en opinion för det ena eller andra sättet. Det vill jag göra för att jag vill koppla på din egen fristående tanke kring ämnena snarare än att låta dig påverkas av vad andra säger. Anledningen är enkel: det krävs av dig för att du ska framstå som tänkande. Men var på din vakt: folk kommer i vissa fall från höger till vänster nu börja se dig som någon de inte längre kan dela saker med. Det finns sätt att hantera det och det kommer vi också diskutera. Ett utmärkt exempel hur den här idéen kring nyhetsreflektion kan se ut synes här där jag belyser en 10 minuter lång intervju med streetracande invandrare på Strandvägen.

Varför vill jag bygga detta? För att jag vill bidra till en eftertanke och bildningsprocess oaktat var den må strömma ifrån, i detta kaosartade samhälle. Jag vill berätta mer om det som händer och vad jag ser hända. Jag utgår från studier, samtal, konferenser och en mängd olika informationskanaler vilket jag ägnar mig heltid åt att studera för att ni inte hinner.

Min målgrupp är er som inte riktigt fattat vad som händer men att något händer och vill förstå det. Det kommer krävas en del av de som vill uppnå det då det här inte är en lättsam tjosan-kanal av modell 30 minuter eller LaMotte och det är inte heller lika enkelt att ta ställning därför att det är just det det inte är. Men om du följer med på Det nya paradigmet kommer du förhoppningsvis förstå mer. Istället för att tala om utvisning, hårdare straff mer eller mer genus talar vi till exempel om hjältesagan, offermyten, feminin och maskulin kultur, feminismen och psykoanalysen och en hel del sådant som inte lätt låter sig värderas. Produktionstakten må bli lägre men jag är inte ute efter en kvantitet av följare utan av er som vill förstå men som inte själva hinner ta del av allt som händer runt era liv. Och jag kommer inte göra det ensam. Hela mitt nätverk finns hela tiden med mig och växer månad för månad.

Vill du vara med på det tycker jag du ska prenumerera på den här kanalen nedan. Och du. 99% av de Afghaner som nu kommer hit vill inte ha sharia med allra största säkerhet. I alla fall inte alla 99%. Därmed inte sagt att jag på något sätt förespråkar regeringens integrationspolitik därför att den springer ur en kultur som bland annat stavas Hitlers fall, Internet och, möjligen, via Arne Ruth. Börjar ni förstå hur den här sidan kommer operera? Inte? Men ni förstår nog av den nyss nedplitade meningen att ni kommer få läsa saker här som inte ni kommer läsa på många andra ställen på Internet och att det är av ren välvilja för att mota några av de 50 år av kaos som följer på ett paradigmskifte i grind. Det är därför jag gör det. Låt oss helt enkelt landa något mjukare än vad vi gjorde för nära 200 år sedan då tryckpressen gav upphov till blodet som flöt i tio år efter den franska revolutionen. idag heter tryckpressen Internet och blodseran riskerar att bli längre. Jag talar inte dystopi. Jag talar en komplex verklighet i en globaliserad värld. Roll with it cause it is fact.

Varmt och hjärtinnerligen Välkomna till Det nya paradigmet.

Följ Det nya paradigmet på Twitter (lite råare, lite roligare), Facebook (lite djupare och ibland underhållande) och Youtube (the videofied paradigm – sakta växande)

Missa inget inlägg – Prenumerera på Det nya paradigmet.

Jag vill veta mer om vad som händer på 20-talet och varför.

Gillar du det du läser? Stöd mig om du vill. Varje bidrag mottages tacksamt.

SWISH: 0707 17 47 30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s