Låt mig slippa dessa ”Powerkvinnor”

Eftersom kvinnor är det enda världen ska ha nu så har TV3 givetvis hoppat på trenden och lanserat två programledare, en författare och en youtuber som en del i startfältet ”Powerkvinnor” – alltså kända kvinnor. Låt mig vara tydlig. Att vara känd innebär att många känner till vem du är. Lars Inge Svartenbrandt och Breivik är också kända personer. Kändisskap är inte ekvivalent med att stå för kvalitet vilket realityn Wahlgrens värld är ett ypperligt exempel på, som kommer belysas i en videoserie för sig inom kort med all sannolikhet.

Dessa Powerkvinnor belyses i alldeles egen serie och i det andra avsnittet får vi följa med en av dem då hon ska ”plåtas för ett mycket stort magasin”. Förlåt men vad i hela friden är tanken bakom det? En radioröst plåtas för ett utdöende medie? Är det Powerkvinna? Det dessa Powerkvinnor är är motsvarigheten till gårdagens monarker. De som prydde damtidningarna som lästes hos frisören. De hade ärvt sin titel och gjorde absolut ingenting för att förtjäna uppmärksamheten mer än att bara vara för att de är någonting folk vill se på, spegla sig i och se upp till. En ”doft av den fina världen” som det kallades förr. Prestationer, kreativa skapelser eller bara en ny briljant idé är absolut inte viktigt för Powerkvinnor i TV3s kontext. Det räcker med att ha räckvidden så har du Power.

Jag undrar hur mycket Power det innebär att vara en författare på Tyresö eller en radioreporter på utdöende kanaler. Förmodligen ingenting. Är det dem man ringer då man man vill få saker gjorda? Förändra något? Få ett uttalande om något viktigt? Nej. Det är de man ringer då man vill få underklassens uppmärksamhet i ett medie ingen under 30 längre tittar på. Det är Powerkvinnor. Låt mig slippa dem.

Låt mig istället få älska kvinnor som Maria Köllerstrand, Sanna Norén och Isabellah (efternamn okänt) som har kämpat för att nå sina positioner – en av dem till och med med sitt eget liv som insats för andra. Det är mina Powerkvinnor. Med dem går jag gärna och vänder författaren och programledaren ryggen med stor glädje. Det är en sorgsam dans att bevittna – detta fallande kändisträsk där prestation är långt underlägsen konsumtariatets giriga avundsjuka blickar. Istället: kom mina tjejer – Exodus! Jag älskar er.

En tanke på “Låt mig slippa dessa ”Powerkvinnor”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s