Varför klimatet är en religion

Jag går igenom varför klimatet är en religion, begreppet klimatmasochism, en kort teori om människan, historisk uppvärmning samt narrativet och Internet och hur allt det här bildar den fanatism som idag heter klimathot. Jag gör de nu pga att frågan inför valet ökar enormt i media och ingen tycks dra i någon intellektuell broms. Text nedan. Videoversionen här.

Klimatet. Det är inte klokt vad många gånger klimatet nämns nu. Om det är på grund av valår eller att det är över 20 grader varmt låter jag vara osagt men det är en hysteri. En pandemi. En galenskap utan dess like.

Låt mig först konstarea att jag inte är meteorolog. Och med meteorolog menar jag någon som är djupt insatt i vetenskapen meterologi det vill säga läran om atmosfären och dess fysik och kemi – inte väderpresentatör på TV4. Djupt kunniga meteorologer verkar vi dock fått fullt av i hela världens sociala medier. Men jag har tillräckligt med kemiska kunskaper sedan högstadiet att jag vet att ämnen reagerar med varandra. Inte alla – men de flesta. Om man då släpper ut ett ämne konstant över hela planeten så inser alla som förstår enkel matematik med vilken kemi beräknas att något kommer förändras. Där slutar mina kunskaper om meterologi. ATT något händer är ju ganska uppenbart. Och då vi ändå håller på. Kan vi enas om att det är förändringar och inga hot eller andra narrativt färgade kodord.

Till att börja med så borde de allra flesta inse att de inte har nån jävla aning om hur klimatet fungerar. Du vet det inte. Jag vet det inte. Det enda vi gör är att vi läser texter som andra skrivit om klimatet och inbillar oss då att vi vet vad som händer. Det vet man inte förrän man tar del av motståndarens information om samma ämne och tillsammans kan de bilda en syntes – en ide om vad man själv tror är rimligt. Nu är det ganska svårt att veta vad som är rimligt i det här fallet då meterologi är världens mest komplexa vetenskap. Därför bör man vara ödmjuk för att forskarna faktiskt inte alltid vet allt. Då vi läser något vi själva inte kan motsäga eller bekräfta så tenderar vi att gå till ett narrativ, det vill säga en övertygelse om det vi själva söker. Det gör din åsikt viktig för dig men helt oviktig för vad som faktiskt är sant eller inte sant. Du har bara valt att tro något utan att faktiskt veta vilket är fallet med Greta och som hon också erkänner.

97% är överens heter det. För det första var dessa 97% från början ca 14000 tillfrågade personer med kunskap inom klimatet och dess förändringar. I slutet av undersökningen visade det sig att ett hundratal besvarade de frågor som i media blev att ”97% av vetenskapen var överens”. Det är vara det att det var de inte. De var överens om att något hände men sen gick meningarna kraftigt isär huruvida jorden var på väg att gå under eller om det fanns lösningar och gott om tid. Man var heller inte överens om när det “skulle vara försent”. Det var allt från 4 år till 200 år eller aldrig. Man var bara överens om att något skedde och med tanke på att de flesta läst kemi på högstadiet så tror jag i stort sett alla är överens om just det.

Det är alltså inget hot eller katastrof. Det är en förändring och förändringar uppstår varenda sekund. I vår kropp. Då kallas de mutationer. I sociala sammansättningar. Då kallas det memer. I universum – och där kallas det en hel del beroende på vad det är som sker. Förändringar kan vara bra eller dåliga. Men alla förändringar kräver att man anpassar sig till dem. Det är därför darwinismen har rätt: de som anpassade sig bäst till förändringar var de som överlevde och därför lever du. Det är förvisso nu möjligt för sämre anpassningsbara individer att överleva eftersom vi har ett välfärdssamhälle men det beror bara på system som underhåller det som annars skulle slås ut. Darwinismen är lika sann nu som för 65 miljoner år sedan då människan först började utvecklas vilket för mig till något intressant:

För 65 miljoner år sedan så hade jorden en enorm peak i uppvärmning, långt värre än den vi ser idag. Den fortsatte en bra tid och då homosapiens sapiens utvecklades så låg den på ungefär dagens nivå enligt grafen. Vi hade då ingen teknik och var färre på jorden. Att vi är fler nu hjälper oss då allt fler kan hjälpa till att lösa klimatproblemen med de tekniska landvinningarna. För pengar finns. Krafter finns. Vi kunde ha 1000 akademier jorden över nu som de ungdomar som för några år sedan gick i gymnasiet och strejkade, skulle kunna utbilda sig vid vid det här laget. Men det hände inte. Istället fortsätter de att strejka. Det är inte att vara bäst på anpassning. Det är egentligen motsatsen. Anpassning till förändringar kräver kreativitet och tekniken är dess hjälpmedel och accelerator. Den tekniska utvecklingen är idag snabbare än någonsin. Grafen nedan återkommer i massor av varianter om man googlar på världens temperatur över miljoner år.

Enligt NASA så kommer den globala temperaturen att öka med 1 grad per 50 år. För 50 år sen visste ingen vad en video var. Att du inte vet det idag beror på att den redan ersatts av streaming. Man spelade musik på magnettejper och vaxplattor. Det fanns två TV-kanaler och det tog 6 månader för musik från USA att nå Sverige. Vi hade riktnummer och telefonen satt fast i väggen. En dator kostade en förmögenhet och kunde knappt göra någonting alls om den ens fick plats på ett skrivbord. Folk dog mycket mer i cancer och hjärtkärlsjukdomar och blindtarmen kunde vara en svår operation. Ögonsjukdomar som idag botas på några timmar gjorde på den tiden folk blinda. Idag pratar man om flygande bilar som redan existerar och marsresor som var scifi för 50 år sen. Skulle vi på allvar inte lyckas lösa ett globalt världsproblem på 50 år med tanke på den svindlande teknik som nu väller över oss?

Och det är inte DU som löser den. Det är inte dina politiker som löser den. De har ingen koll heller. De kan ingenting om meterologi. Kolla om de ens kan det där med kemiska reaktioner. De som kan något är vetenskapsmännen och för att bygga teknik behövs el. En jävla massa el. Inte mindre el som miljövännerna tycks tro.

Så hur kan det komma sig att hela världens befolkning då tror på mindre resande (som riskerar mer nationalism då vi blir mer bundna till vårt eget land och vår kultur) och mindre transporter (som skadar vår infrastruktur och företagandet och därmed också vetenskapen och utvecklingen). Fråga en klimatist om hon har husdjur, barn, samåker, bor i en liten etta och använder teknik från asien. Det som kommer hända är att klimatisten kommer bli rasande på sig. Tro mig, jag har gjort det här många gånger. För klimatisten vill bara offra sig så mycket som det inte gör ont. Det kallas för klimatmasochism. En masochist är en person som gillar sexuell smärta. Men masochisten har tillsammans med den som utövar smärtan ett stoppord. Då det uttalas upphör partnern omedelbart att utdela smärta. Det gör att masochisten behåller kontrollen vilket är oerhört sunt i sådana förhållanden. Det är något helt annat i ideologier.

Klimatisten använder stoppordet då det inte längre är bekvämt att stå upp för klimatet som tex att avliva sitt husdjur, inte skaffa barn, samåka, bo i en etta eller ge upp sin mobiltelefon (hon twittrar säkert med dig om klimatfrågan så det är ju uppenbart att hon failar redan på den punkten). Då du synar klimatisten så långt så kommer hon gapa och skrika men då har hon redan förlorat. För om dystopin med världens undergång inte är värre än att hon inte kan sluta att twittra så är klimathotet faktiskt inte värre för henne än en västanfläkt. Så hur kan det ändå förhålla sig så att klimatet har fått ett så stort utrymme? Därför att det är en religion.

Religion är inte teologi. Teologi handlar om gudstro medan religion ursprungligen betyder ”hålla ihop”. Religion är något som löper genom hela människans historia. Rapen är en religiös teknik därför det var ett sätt för stammarna i Afrika att minnas långa berättelser som band samman dem genom att tilldela berättelsen rytm och lättare minnas dem. Det som brukar kallas lägerelds-TV och på 80-talet var såpor som Dallas eller nöjesprogram som Razzel fick hela svenska folket att tala om det dagen efter vid kaffeautomaterna. Producenter av media har till och med ett epitet som, heter Watercooler-effect: en reklam eller serie som ska få oss att diskutera den med varandra på våra gemensamma sociala utrymmen.  Game of Thrones är det närmsta vi kom på 10-talet. Även om vi idag har internet så slutar vi inte att läsa eller gå på bio då bio förmedlar en berättelse starkare än något annat. Tvärtom. Berättelsen är nödvändig och har alltid varit det.  Det är så vi binder oss som stam samman för den ger oss mening. Det ligger helt enkelt i vår DNA- Därav uppkom också religionerna i historien och de band samman stammar som annars skulle krigat med varandra. Senare bidrog även handeln till samma sak.

Då internet slog igenom så hände något märkligt. Vi krossade berättelsen. Berättelsen hade fått en ny era via tryckpressen på 1700-talet då en text nu kunde tryckas för nästan inga pengar alls. Det som kom i tryckpressens spår var akademier, media och politiker. Det är de tre hörnstenar som samhällena vilar på i väst. De för en hierarkisk kommunikation från toppen till botten och då internet ändrade scenen så blev kommunikationen plötsligt platt och hierarkierna började svaja. Därför lånar SVT in youtube stjärnor till nya program för de kan inte ens ta fram egna längre. Därför måste Sveriges radio också göra poddar för folk vill inte höra deras stereotypa program. Därför skriker ledarna på dags och kvällstidningarna nu så högt att de gråter blod för ingen lyssnar längre. Berättelsen som vi lyssnat till sedan Napoleons dagar är nu över men vi behöver den fortfarande så vad gör vi? Vi uppfinner en ny och gör det till en religion!

Feminismen och antirasismen är mer av ideologier medan klimatet är en religion. På 30 talet hette religionen i Europa nationalism och idag heter den klimatet. Klimatet innehåller allt en religion behöver: Den är världsomspännande. Den har en tydlig undergångssaga. Den har en profet som dessutom är ett oskyldigt barn som vi inte kan fördöma – då är du en kättare för hon är oskulden och det rena. Likt den kristna kyrkan eller den islamska minareten har vi också en fallos och den stavas vindkraftverk. Och likt de abrahamitiska religionerna kristendomen och islam, så har vi en fiende: de som inte tror på religionen: i dagligt tal klimatförnekare. Men framförallt binder klimatet som religion ihop. Vi får ett gemensamt narrativ i en värld som just tappat det gamla narrativet och skapat vilsenhet där vi för 50 år sedan bands ihop av media, politiker och akademier. Vi kunde tycka olika men vi hade i stort sett samma religion.

Därför är klimatet inget annat än en religion och bör så behandlas. Deras utövare vågar dock inte göra de uppoffringar som krävs inför Gud och den yttersta dagen – helt enkelt för däratt deras tro är så svag men den binder dem samman i en tid som på grund av internet och dess plana icke-hierarkier tappat alla narrativ .

Klimatet är en förändring. Och dess vittnen kallas enviromentalister vilket är de som jag benämner som klimatister och så har vi ekotopianerna som tror på vetenskapen och ser till empiri och historiska data och därifrån försöker bilda sig en uppfattning och lösning på problemet. Ett problem som alltså är en förändring till vilken vi måste anpassa oss. Inte leva under hotet om en dystopi . Hotet förkunnat av små profeter utan kunskap om någonting de talar om utan istället förmedlar rena narrativ de valt att lyssna på. Precis som prästerskapet innan Upplysningen. De hade rejält med makt och det är dessvärre ingenting som har förändrats i dagens religion. Låt oss se nyktert på klimatfrågan och bemöta enviromentalisterna sakligt och med frågan: är det en lösning på en förändring du vill åt eller söker du bara en mening i ditt liv?

En tanke på “Varför klimatet är en religion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s