Varför icke-utbyggnad av Arlanda är verkningslös – Artikel i Svd 26/7

Insikten… Att människor kommer resa MINDRE? SÅ mycket är svensken inte riktigt beredd att offra för klimatet. Solceller ja. Veganskt. Ja. Elbil (för de rika som har råd). Ja. Stänga ner sitt resande? 😮😮😮 Bara bevittna trycket på Arlanda innan pandemin.

Författarna menar att Arlanda inte ska byggas ut och ”nattåg med smidigare bokningssystem” är lösningen samt de ”digitala mötesplattformar” som kom i pandemins spår?

Hur många som har möten och gärna i andra länder vill ställa om till zoom som INGEN verkade gilla öht? Hur många barnfamiljer vill spendera en stor del av Semestern på tåg?

Det här är docenter och doktoranders på KTH och Chalmers slutsatser. Människor man kunde hoppats ska ha vidare perspektiv. Skattefinansierade i vanlig ordning. Forumet med. SvD uppbär BÅDE presstöd och det smått obegripliga redaktionsstöd.

Människan är sällan benägen till uppoffringar alls. Det visar sig inte minst då man samtalar med klimatister. Än så länge har jag inte träffat en enda som samåker till iaf nära 100% vilket knappast ens kan räknas som uppoffring.

Och frågan är vad sagda grupp tänker om nationalism. Att med tvång begränsa resandets utbredning eller bibehållna genom att omöjliggöra en expansion av nyss nämnda eller försvåra det minskar resandet och håller oss fast i våra egna kulturer. Jag är 100% för teknik. VR. AR. AI. Som det kommer förändra hela världen på oförutsägbara sätt. Men vår hjärna utvecklas väldigt sakta och den tar inte samma intryck av tekniska substitut som att vandra fritt i nya städer. Träffa nya människor. Förstå nya sammanhang. Uppleva historien och sätta den i perspektiv. Att begränsa det är att begränsa möten med andra kulturer och mej veterligen är det något sagda grupp absolut inte vill se. Men antagligen är deras lösning migration vilket inte heller alls är samma sak. (Nu vill kanske inte de flesta uppleva kulturer utan dricka drinkar på safter beach – jag vet inte jag har ingen data, men det är inte heller ett argument från dessa docenter och doktorander)

Vi kommer inte resa mindre. Tvärtom. Vi kommer resa mer. För verkligheten har gått från 80-talets neonpop där det sista hotet från Kalla kriget dog ut till en vansinnig tillvaro som slätas över med politikers och mediers och akademiers goda minne. Det gör att människor _vill_ fly verkligheten för de verkar iaf inte vilja stanna upp och agera här och nu. Gott så. Som jag sa. Människan är inte särskilt uppoffrande. ”En liten resa kan väl inte göra så mycket om lilla jag åker”. Och kanske är det det lilla – mycket lilla – ordet jag som är nyckeln här. Dra slutsatser själva. Men ett är säkert. Vi kommer resa mer. Vi kommer inte använda ”digitala lösningar för möten” och vi kommer framförallt aldrig aldrig se barnfamiljer spendera 4-6 nätter av sin semester på järnvägar med ursprung från Vilda västern. Klimatfrågan är allvarlig och på riktigt. Den här artikeln var allt annat utom det. SvD 26/7 2022.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s