Regeringen ÄR ansvarig för Sveriges elsituation

I gårdagens SVD läser jag följande artikel: ”Det var ett rent kommersiellt beslut att lägga ner Ringhals.” Avsändare är Vattenfalls tidigare ordförande Lars G Nordström. I artikeln hittar jag tre fel som jag bygger på med ytterligare fel och påståenden jag hittat då jag studerat artikeln och energifrågan i Sverige. Det är klart som korvspad att regeringen är mestadels skyldiga till den situation vi har. Copy pastea det här som en minneslapp då du diskuterar energifrågan nästa gång.

  1. Nedläggningen av kärnkraften är en större orsak en Putins krig skriver energisystemforskaren Henrik Wachtmeister.
  2. Effektskatten gjorde lönsamheten för kärnkraft sämre så det uppstod tvivel om dess lönsamhet hos ägarna. Det var enbart politiska beslut bakom detta som alltså ledde till avveckling. Det var alltså inte på något sätt ”kommersiellt”.
  3. Miljöpartiet har direkt påverkat Vattenfalls styrelse.
  4. 2017 steg priserna i SE3 och SE4 (södra Sverige). Det var vid tiden för nedläggningen av Ringhals 1 och 2.
  5. Då man talar om de goda elpriserna 2020 ska m,an minnas att det var ett helt år präglat av pandemin då effekterna började synas mer långtgående.
  6. Vattenfall behövde inte ta ansvar för hur nedläggningen skulle påverka det svenska folket. Regeringen styr bolaget via ett ägardirektiv och där står ingenting om att bolaget ska säkra eldriften vilket då faller på den andra parten – regeringen.
  7. Hade vi haft kvar kärnkraft i söder hade elen där varit billigare. Punkt. Slut.
  8. Om vi kan exportera maximalt till Europa så hamnar vår prissättning automatiskt lägre just för att vi inte kan exportera mer och därmed ”skärs av” från den internationella marknaden. Med med kärnkraft i söder hade det varit möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s