Fåfängan dödar klimatet

I dag skriver Svd om att folket ogärna gör uppoffringar för klimatet vilket jag med en dåres envishet har hamrat in sen år tillbaka. På Twitter har jag ofta bemött klimatister med 4 frågor:

  1. Samåker du alltid?
  2. Har du bytt ner dig till en etta?
  3. Har du dödat ditt husdjur och har du noll barn?
  4. Vad är det för apparat du Twittrar från?

Folket är bara beredda att offra sig för klimatet så länge deras egna bekvämlighetszon inte kränks. Zonen står i paritet med deras egen narcissism i det att de kan visa upp sina klimatsmarta drag på internet och därmed höja sina sociala krediter och anseende i en värld där berömmelse blir allt mer svårt att erhålla. Men säg den trebarnsmamma som väljer tåget till Paris på sportlovet och därmed lägger 4 dagar på tåg med tre barn istället för sju dagar i Paris med tre barn?

Nyligen dryftade jag i min krets idén om att staten skulle bestraffa onödig konsumtion av varor via skatter och istället befria tjänstesektorn från dito – något jag tvekade inför och nationalekonomen Mises gav mig rätt. Jag är ingen nationalekonom men väl spelkonstruktör och jag vet att då om man plötsligt gör stora förändringar i en spelmotor får det förödande konsekvenser för hela spelet och jag antar att detsamma gäller marknadsekonomin vilket Mises verkar bekräfta.

Det här för mig in på något jag diskuterat tidigare nämligen det att kulturer bara kan förintas eller förändras och då måste förändringen ske inifrån. Vanligtvis brukar jag applicera det här på gängen men det funkar på klimatet också. Vi bryr oss inte om att vi släpper ut en massa miljögifter så länge som det sker på bekostnad av vår egen bekvämlighet och därför kommer heller inte dessa stolta miljömål nås. Skulle vi därför införa straffskatter på onödig varukonsumtion och lätta på tjänstesektorns skatter skulle systemet utsättas för förintelse. Det i sig vilket alltid leder till försök att finna vägar förbi systemet – något som ofta lyckas: Fångar försöker fly. Streaming uppkommer som symptom på fildelning. Folk lämnar landet vid för höga skatter alternativt sysslar med skatteplanering och svarta tjänster (och så kallat ”vanligt folk” drabbas oftast hårdast av för de inte har varken kompetens till dessa manövrar eller nätverk att finna kompetens i).

Så förintandet av systemet måste bli övertotalitärt om det ska fungera och det fungerar inte i demokratier. Det lämnar oss till att förändra systemet vilket alltså måste ske inifrån. Det kräver en ide, en tanke, en generation som svarar med en motkraft mot något annat. Frågan är då hur stark den motkraften är. I klimatets fall: inte stark alls. Generation Greta hade en styrka: den var sensationell. Eftersom jag menar att klimatet är en religion i tider då internet krossar de napolitanska hierarkierna, så finns ett existensberättigande men tekniken är starkare än ideologin och bekvämligheten trumfar viljan att gå amish. Vi vill helt enkelt inte. I skolvalet fick miljöpartiet 5%. Detta i tider då klimatet är stående inslag i nyhetsmixen varje dag.

Min mening är att om vi ska ta klimatförändringarna på allvar kan konsumtionen vara en sak att se över i det oändliga flöde av saker att se över (där jag menar att anpassning och teknik är de absolut största fälten att botanisera i), så måste förändring till och den måste komma – som alltid – inifrån. I min värld kan det bara ske genom att börja från barnsben. Detta visar sig fungera väl med en annan ideologi som nu får allt starkare fäste i vår västvärld: identitärismen. Klimatet kan som bäst ses som ett derivat av den men klimatet är inte i närheten av att nå samma höjd för klimatet kräver offer och det är offer vi uppenbarligen inte är beredda att göra.

Jag menar att en ren filosofisk approach mot idén om sig själv som världens mittpunkt är en bra punkt att börja på och då börja utifrån vad människan faktiskt är: en del av ett stort nätverk där noder skapar nätokratier som tillsammans kan skapa något som tillför värde för vår utveckling. Din egen person är oviktig och då du kan acceptera det behöver du heller inte fylla den med en massa ting som är oväsentliga för dig själv annat än uppfattandet av dig själv i andras ögon. Den dag du är tillfreds med den behöver du heller inte tingen; eller i alla fall en mycket mindre del av dem. Jag komprimerar nu en filosofi på ett mycket kompakt sätt – det är jag medveten om och jag råder er att fortsätta följa bloggen för att få reda på mer om de här tankarna sedan, i den händelse ni finner det intressant. Det är mycket större än klimatfrågan givetvis men idéerna är starkt applicerbarahär.

Med det här sättet att studera sig själv och världen skulle konsumtionen kunna minska med ett mönster inifrån men det skulle kräva samhällets engagemang. Eftersom politiker i väst inte ser långsiktigt och heller inte begriper ett skvatt av filosofi så kommer den här vägen aldrig bli möjlig mer än om vi faktiskt börjar bryta ut stater på riktigt vilket kanske är en väg att gå i framtiden då internet och AI växer sig starkare.

Klart står dock att vi inte kommer möta klimatkraven på grund av vår egen fåfänga och ständiga behov av självtillfredsställelse. Greta och Gretagenerationen förstår inte det här heller och därför lyssnar heller ingen på dem därför att deras metod att närma sig frågan är alarmistisk och panikslagen vilket är det sista vi vill befatta oss med: neurotiska människor då vi lever i tider som kräver djup kunskap och bildning. Allt det här kommer stå allt mer klart ju mer tiden går.

Kvar finns då att var och en börjar fundera över vem hon egentligen är .Hur kan du förhålla sig till dig själv för att bli en del av nätverket och på så sätt bidra till flocken på ett smart sätt. Vi har aldrig haft mer fritid nu sen stenåldern! Vi har aldrig haft mer tillgång till kunskap! Vi har aldrig varit dummare! För vi är så äckligt förälskade i bilden av oss själva som Guds upplyste profeten på jorden då vi inte vet nånting alls. Internet skapade monster och vi är ljusår från idén om oss själva. Vi kan inte ens se oss själva för att vi befinner oss helt uppe i jag jag jag. Det kommer bland annat klimatet visa oss. Därav teknik och anpassning – inte aktivism och idén om oskulden.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s