Oro som en skapad osalig ande

ORO!

Din hjärna är skapt för att lösa problem och ingenting annat. Det var så vi överlevde på savannen. Då din hjärna inte har några problem så skapar den problem. Uppriktigt sagt är det inte mycket som är problem för dig idag jämfört med alla andra epoker vi har levt i. Därför menar jag att din oro ökar för att hjärnan måste jobba därför det är det enda den är programmerad för. Den utvecklas inte i takt med tekniken och samhället och är kvar på savannen. Det skapar kollisioner vi inte tänker på. Inte minst under Internets skugga. Idag kan du inte ens skilja på en fara som är helt fiktiv eller en reel fara. Kunde du det skulle ingen göra skräckfilmet.

Din oro är ofta skapad av din hjärna för att den ska skapa den. Den är programmerad att hotta problem för att du ska överleva och det var väldigt värdefullt för miljoner år sedan. Oron är en del av vårt signalsystem. Men du ska skilja på emotioner och känslor. Emotioner är saker du inte kan kontrollera som tex adrenalinpåslag. De ska finnas där för att du ska kunna tex försvara dig om du blir angripen. Känslor är kroppens reaktioner som du däremot kan kontrollera även om det är svårt. Tror du mig inte? I så fall skulle vi inte ha hela skrået psykologi som är till för precis detta och är en enorm industri som under det här århundrandet kommer växa rejält just för att hjärnan får mindre och mindre reela problem och mer och mer konstruerade.

Därför kan du bearbeta din oro och att börja i idén om att hjärnan gör det här för att den är skapt att göra det är en bra grund för att se saker för vad de är och logiskt kunna resonera kring om du faktiskt bör vara orolig med fog eller om det är hjärnans autopilot som slagit in. Igen.

Det nya paradigmet bygger på idén om samhället i paradigmskifte på grund av Internets tillkommande: det fjärde kommunikationsparadigmet. Här samlar jag det jag studerar och debatterar för att ge min bild till de som förstår att något händer men inte riktigt är säkra på vad. Det nya paradigmet finns på FacebookTwitter och Youtube.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s