Så vad ska vi göra utan cement?

Nästa mening kommer få dig att somna men läs vidare för du kommer garantera vakna. Nu inleds huvudförhandlingar om Cementas fortsatta tillstånd i miljö och markdomstolen. Trots att Miljöpartiet egentligen vägrade tvingade Socialdemokraterna dem att gå med på att regeringen gav dem förlängt tillstånd. Detta tillstånd går ut den sista december i år, som om bara några veckor är det slut.

Vet ni vad som krävs för att bygga ett vindkraftverk? 550 kubikmeter betong? Vet ni vad som krävs för att framställa betong? Cement. Om Cementa inte får igenom sitt tillstånd så hotas också bygget av ca 25 000 lägenheter per år i en tid då vi utdelar 100 000 uppehållstillstånd om året samt får en lågkonjunktur nästa år där alltså byggjobbare ser ut att bli stora förlorare.

Vid årsskiftet kommer ett utlåtande men! Tillståndet är bara på fyra år. Cementa skulle behöva tillstånd på 25 år men det har den fd regeringen satt sig emot genom att ändra så pass många miljökrav att det är omöjligt att driva Cementa.

Betong är osexigt som fan och inte alls lika coolt som klimatet eller sagoberättande dragqueens men det här är något att hålla ögonen på. Glöm inte: hur ska vi få tusentals nya vindkraftverk om vi inte har betong? Frakta hit dem från andra länder? Aja baja… Var ska våra nya svenskar bo om vi inte kan bygga bostäder?

Som sagt. Håll ögonen på det här…

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s