Kultur

”Vad är egentligen den nya progressiva rörelsen inom kulturen?”

Kulturen är en omistlig del av ett paradigm. Kulturen hjälper oss att förstå det nya och för oss tillrätta i det neodala synsättet. Samtidigt finns den där för att stärka och bygga bandet till de nya ideologierna och underhålla oss i vårt arbete att ta fram riktlinjer i det kaos som alltid inleder ett nytt paradigm.

I de fall man kan tala om progressiva rörelser inom kulturen skulle en sådan idag tillfalla pragmatikerna. De senaste decennierna har kulturen tillhört etablissemanget såväl som det uttalade konsensus i Sverige. Då pragmatiska röster nu formar motkrafter så skulle man kunna tala om en neo-progressiv rörelse likt den klassiska progressiva rörelser på sjuttiotalet.

Hos den nya progressiva rörelsen finns ett budskap såväl som en underdogposition värdig en spegelbild av sjuttiotalets progg-rörelse men med helt andra budskap. Scenen står ointagen och vi söker de konstnärer, artister, komiker som vill föra kulturens talan in i Det nya paradigmet.

Om vi utgår från att etablissemanget och konsensus raison d’etre är att, istället för att bygga ett redan byggt samhälle nu enbart att skapa nya problem att skylla på de pragmatiska krafterna, så finns en skimrande spotlight för en ny kulturelit att ta plats på scenen och förstärka de nya krafterna i Det nya paradigmets namn.

Dessa kan föra fram idéer, visioner, handlingar, tematik och insikter i den nya tid vi går till mötes och bjuda motstånd mot gamla inarbetade uråldriga tankar som måste lämna av för de nya idéerna för den nya tiden. Musiker, sångare, standupkomiker, satiriker, konstnärer, författare… alla är välkomna att enas under Det nya paradigmet. Kulturen blir en oumbärlig del av det arbete som de andra tre pelarna måste axla: filosofi, nätokrati och informationalism, och samtidigt är den integrerad i desamma.

Kort sagt betyder kulturen allt för den nya tiden.


Urval av Det nya paradigmets kulturella frågeställningar:

Vad innebär den neo-progressiva scenen?

Är pragmatiker och libertarianer den nya progressiva rörelsen?

Vilka forum kan nätokratins kultur inta?

Vilka är den nya kulturens bärare och vad är dess innehåll?

Vad står ut från den nätokratiska kulturen i jämförelse med den konsumtariatiska?

Varför målas neo-progressiva tankar in i samma svarta hål som etno-nationalister, extremister och rasister?

Varför figurerar neo-progressiva enbart i stela nyhetsmedier? Varför skapas inte budbärande underhållning så som den klassiska proggen gjorde på sjuttiotalet?

Bör vi inte nyttja talangerna i denna rörelse för att skapa känslor som kan sätta spinn på pragmatismen?

Vad är skillnaderna och likheterna mellan klassisk progg och neo-progg och hur kan vi ta tillvara på dem?

Är pragmatiker förbjudna att visa känslor? Pragmatism innebär inte att känslorna inte finns där. Tvärtom. Det flödar av känslor. Men där förstås skillnaden mellan sagor och fakta.

Vad är skillnaden i känslor då det kommer till (svenska) identitära vs pragmatiska känslospel och hur kan de användas i kulturen?

Var finns en kulturscen där pragmatiker, libertarianer och andra kloka resonerande estradörer tar plats med musik, standup och all sköns konst som tänkas kan för att erövra nya skaror inte minst de unga? Varför bara nöja sig med scenerna? Varför ska de inte ta sig in i de alternativa webbkanaler som växer ur neo-progressiva rörelser?

Det nya paradigmets kultur handlar givetvis till syvende och sist om det fria ordet. När och var får det användas? Får det stoppas? Vem äger den rätten och när?

Under taggen #kultur diskuteras möjligheter att starta en ny kulturscen att föra Det nya paradigmets talan. Leve det fria ordet och den nya kulturscenen.

Alla initiativ, tips och bidrag till en ny kulturscen kan föras fram i formuläret nedan. Det nya paradigmet söker också någon som vill axla huvudansvaret för den nya kulturscenen. Använd formuläret för att komma i kontakt med oss.

Annons